Ekonomija

Prihodi od taksi niski, oporavak do 2023. godine

Budva

Evidentno je da turizam u Crnoj Gori dijeli negativne posljedice uticaja globalne zdravstvene krize na sektor turizma kako na evropskom tako i na globalnom nivou. To se odrazilo i na ukupne crnogorske namjenske prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse koji su ove godine na nivou 26,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije dodajući da su prihodi zaključno sa 9. septembrom 2.956.137 eura.

Prihodi

“Kada je riječ o prihodima samo od boravišne takse naplaćeno je 1.228.203 eura što predstavlja ostvarenje od 16,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, kazali su iz NTO.

Kako su naveli prema posljednjem izvještaju Evropske komisije za putovanja (ETC) čiji je NTOCG punopravni član, globalna zdravstvena kriza dovela je do toga da se turistički sektor u Evropi suočava sa do sada neviđenom krizom uz povećanu neizvjesnost po pitanju oporavka.

“Najnovije prognoze pokazuju da se ove godine očekuje smanjenje putovanja u Evropu za 54 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, očekuje se da će se globalna međunarodna putovanja prepoloviti 2020. godine, pri čemu nivoi 2019. neće biti dostignuti ponovo do 2023. godine, prema najnovijim prognozama turističke ekonomije”, kazali su iz NTO dodajući da su uslijed zdravstvene krize većina zemalja svijeta primijenile ozbiljna ograničenja: zatvaranje granica, ograničavanje kretanja građana kao i potpuna zatvaranja, koja su imala snažan negativan uticaj na turizam i ovogodišnju ljetnju sezonu.

“Stope popunjenosti hotela u Evropi iznosile su 26,5 odsto u julu ove godine, što predstavlja pad od 66,4 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Otvoreni hoteli u Crnoj Gori tokom jula bilježili su popunjenost i do 42 odsto”, navode podatke iz NTO.

Međutim, naglašavaju da iako su mnogi Evropljani željeli da ponovo putuju tokom ljeta, nedosljedna i neprestano mijenjajuća granična ograničenja, kao i zabuna oko zahtjeva za karantinom i testom, izazvala su frustraciju kod potencijalnih turista i negativno uticale na ostvarivanje kako putovanja na odmor tako i poslovnih putovanja.

“Očigledno je da je turizam kao sektor koji karakterišu interakcije ljudi, pretrpio snažne promjene. Prilagođavajući se „novoj normalnosti“ šansu za uspjeh vidimo u efikasnom prihvatanju metoda digitalnog svijeta. U tom smislu NTOCG svoje promotivne aktivnosti preusmjerava primarno na digitalne kanale, poput virtuelnog učešća na turističkim sajmovima, oglašavanja putem globalnih turističkih platformi i društvenih mreža, održavanje onlajn vebinara, lajvstriminga kojima se promoviše destinacija na emitivnim tržištima i dr”, kazali su iz Nacionalne turističke organizacije.

Kako objašnjavaju lokalne turističke organizacije imaju važnu ulogu u promociji crnogorskog turizma i kao njihovi partneri na tom putu imaju punu podršku NTOCG.

Podrška

“Vjerujemo da će opštine kao njihovi osnivači zajedno sa drugim nadležnim institucijama pronaći modele da im se pruži podrška, kako bi prevazišle finansijske probleme sa kojima se neke od njih trenutno suočavaju”, tvrde u NTO.

Kada je riječ o finansijama NTOCG se za sada se ne suočava sa problemima koji bi ugrozili nesmetano odvijanje planiranih aktivnosti u ovoj godini, imajući u vidu da je rebalansom finansiranje aktivnosti, u najvećem dijelu, planirano iz opštih budžetskih sredstava i oni vjeruju da će tako i ostati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Zato su pojedini hoteli puni a plate 240e kao Splendid

BudvaMontenegro
Gost
BudvaMontenegro

Trazi platu Amfilohiju

Sport
Gost
Sport

Pa za ocekivat je jos veci pad prometa sa novom vlascu sto je prirodno . Normalan turista to izbjegava u sirokom luku i nas a pogotovo stranac stavili ste tacku na same sebe.

Istina
Gost
Istina

Izabrali ste vlast koja ne ide u prilog turizma i razvoja to jest fasisticku smatram da BD .to nije zasluzila jer se mnogo ulozilo sad i naredne sezone nije realno da se ocekuje profit sto je trebalo da se razmisli prije izbora ali narod je izabrao to sto je sad trazili ste gledaj te.

Sloboda
Gost
Sloboda

Budva je unistena.Toliko je Carevic dobro vodio opstinu da je unistio turizam.

MPT
Gost
MPT

Ja odsad ljetujem u Baru a vama Budvanima neka kasu pune ovi sto psuju jedni drugima majke po plazama, to su vam braca hahaha

marko
Gost
marko

Vlasnicima nekretni a iz srbije , rusije , sumske , kanade , v.britanije , usa , i td … poreze podici na nivo koji ce puniti drzavnu kasu visestruko bolje.

Send this to a friend