Ekonomija UPRKOS OBEĆANJIMA DA ĆE BITI TRANSPARENTNI, ZNATAN BROJ NARODNIH PREDSTAVNIKA U PARLAMENTU NE DOZVOLJAVA DODATNU KONTROLU

Pristup bankovnim računima ne daju 33 poslanika

FOTO: Skupština (Arhiva)

Trideset tri poslanika u novom skupštinskom sazivu nijesu dala saglasnost za uvid u bankovne račune, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), piše Dan.

Prema ovim podacima, kada je riječ o poslanicima vladajuće većine uvid u račune nije dalo devet poslanika najveće koalicije, odnosno Marko Milačić (nezavisni poslanik), Vladimir Joković i Milosava Paunović iz SNP-a, poslanici DNP-a Maja Vukićević i Milun Zogović, Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene, Jovan Vučurović, Jelena Božović, Radoš Zečević iz Nove.

Kada je riječ o poslanicima koalicije „Mir je naša nacija”, saglasnost za uvid u bankovne račune nije dao Dragan Krapović.

Iz poslaničkog kluba URA, saglasnost za uvid u bankovni račun nije dala poslanik Suada Zoronjić.

Kada je riječ o poslanicima najjače opozicione partije, DPS-a, saglasnost za uvid nijesu dali Predrag Bošković, Jevto Eraković, Petar Ivanović, Halil Duković, Marta Šćepanović, Luiđ Škrelja, Vesna Pavićević, Miloš Nikolić, Nikola Janović, Daliborka Pejović, Branko Čavor, Bogdan Fatić, Danijel Živković i Predrag Sekulić, te poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Ni poslanici Socijaldemokrata Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša nisu dali saglasnost za u vid u svoje bankovne račune.

Uvid nijesu dali ni Ervin Ibrahimović i Amer Smailović iz Bošnjačke stranke, te poslanik SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse navodi da odgovoran odnos poslanika prema građanima koji su ih izabrali, između ostalog, pokazuje se i transparentnošću svog rada koji podrazumijeva davanje nauvid imovinskog kartona i saglasnost na provjeru njihovih bankovnih računa.

“Informacija da 33 poslanika nisu dala saglasnost na uvid u bankarske račune zabrinjavajuća je pojava koja pokazuje stepen nepovjerenja u institucije sistema, kao i samog odnosa prema građanima koji su ih birali. A povjerenje se izgrađuje poštovanjem i jednakom primjenom zakona za sve. Stoga je uloga poslanika upravo da pokaže građanima da polazeći od sebe šalju jasnu poruku da su tu zbog njih i da nema šta da kriju, sa jedne strane, a, sa druge, da podstaknu i druge javne funkcionere da urade isto. Samo na ovaj način se stiče povjerenje, jačaju institucije, što u krajnjem povećava funkcionalnu vladavinu prava čemu svi težimo”, poručuje Vujičić.

Član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Zlatko Vujović istakao je da dozvola za uvid u račune nije obaveza, već samo opcija da javni funkcioner omogući Agenciji pristup podacima.

“Prema tome, riječ je o nečemu što je kontroverzno zato što prilikom uvida neko ko provjerava može da provjerava ne samo prihode već i rashode, a predmet kontrole nisu rashodi. Kontroliše se da li su prijavljeni svi prihodi i da li su pribavljeni na zakonit način. Mislim da bi trebalo da se prilikom davanja dozvole za uvid u račune omogući samo uvid u prihode, zato što ako imate podatke o nečijim rashodima, ti podaci mogu da se zloupotrijebe. Znate njegove navike, gdje je bio, kako i koliko je trošio, a to nije predmet nijedne agencije u svijetu. Često su javni funkcioneri stavljeni u negativan kontekvt, ako ne daju uvid, kao da je to međunarodni standard, a to ipak nije”, poručio je Vujović.

Nema kartona Božene Jelušić

Za poslanika Nove Dejana Đurovića posljednji imovinski karton objavljen je 2017. godine, i u njemu nije dao saglasnost za uvid u bankovni račun.

Slična situacija je i sa poslanicima DPS-a, Jovankom Laličić i Abazom Dizdarevićem, čiji su poslednji kartoni objavljeni 2018, odnosno 2019. godine, kada takođe nisu dali saglasnost za uvid u račune.

Na sajtu ASK-a nije bilo moguće pronaći imovinski karton poslanice URA Božene Jelušić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Migan
Gost
Migan

Jesu li to ovi novi na vlast sto su posteni?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

To je zato što ih se pita! Nas gradjane niko ne bi pita ništa! Našli bi nam račune od čukundjeda, samo da uzmu porez!!!

Nebitno
Gost
Nebitno

Uvid u račune kriju i jedni i drugi ka zmija noge

Festadjun
Gost
Festadjun

Jbg glasači ure su tražili promjene i stvarno se promjenilo hahahah

SuperD
Gost
SuperD

Mi mesto da idemo naprijed, mi samo o parama. Vidi se da smo jadan narod. A o ovim po vladi da ne pričam.

Milos BD
Gost
Milos BD

Ovi koji ne dozvoljavaju uvid u racune samo znaci da primaju sumljiv novac i nista vise

Limenka
Gost
Limenka

Vidji koliko ih je iz DPS-a

Milan
Gost
Milan

A vidji koliko ih je u vladajucoj koaliciji

Lola
Gost
Lola

Pa najveća su partija, logično je…

SuperD
Gost
SuperD

Dobro je Milacicu! Znamo da si ti.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Zamislite koliko je sposoban neki poslanik koji nema kinte ! Ne bi trebalo da upravlja ni sa mackom !

ludak
Gost
ludak

ovi crkvenjaci se ne boje ni boga a ovi nazovi crnogorci oni su patriote uzimaju narodne pare jer narod ne umije da ih oplodi

kachawendy
Gost
kachawendy

milachic ljubljat rubljej

Velimir
Gost
Velimir

E,svi ti su radili ili rade za nekoga- Iz vani I mogu se tretirati izdajnicima!

timo
Gost
timo

Da Milacic otvori pristup svom racunu, koliko bi rubalja ispalo!

Cola
Gost
Cola

Zanimljivo da Bozena nije dala imovinski karton a jos zanimljivije da Draginja nije dala uvid u racune. Te perjanice latinskih izraza i pravde ne bi treblao bilo sta da kriju.

Lipovo
Gost
Lipovo

Grlatost dolazi iz stomaka! a uvid u bankovni račun je sličan gastroskopiji.

Niksic
Gost
Niksic

Sve je jasno.

oooo
Gost
oooo

Ma dali bi oni no ih sramota da narod vidi u kojim su dugovima i kreditima. Ma ovo treba donijet odluku da poslanik dobijanjem te funkcije MORA dat uvid u materijalno stanje uz to i pregled bankovnog racuna za sebe i svoje najblize. Mi ne bi imali ni jednog poslanika onda.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pravi narodni predstavnici Pi Pi

Send this to a friend