Ekonomija

Pristup Mamuli samo ovlašćenim osobama

Pristup tvrđavi Mamula i ostrvu Lastavica ubuduće će biti onemogućen radi čišćenja lokacije i izvođenja pripremnih radova neophodnih kao uvod u planiranu rekonstrukciju objekta koja treba da bude izvedena u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima.

PR savjetnik kompanije OHM Mamula Crna Gora, Dragana Bećirović, kazala je da su razlozi za takvu odluku višestruki, počev od najvažnijeg – preventivnog, jer na drugačiji način nije moguće obezbijediti sigurnost, u prvom redu posjetilaca, a potom ni lokacije.

“Već smo imali primjere devastacije onoga što smo uradili na ostrvu – od uništavanja zaštitnih poklopaca na bunarima i razmještanja i odnošenja kamene građe koja pripada tvrđavi do uništavanja postavljenih tabli i slično”, kazala je Bećirović.

Kompanija OHM Mamula Crna Gora je, kako je podsjetila, formalno-pravno preuzela lokaciju.

“Imamo saglasnost za pripremne radove i elaborat o pripremnim radovima, što su zakonski uslovi za otvaranje gradilišta, a samim tim i zabranu pristupa neovlašćenim osobama. Odluka će biti na snazi sve do završetka radova”, kazala je Bećirović.

Ona je saopštila da će ostrvo i tvrđava biti otvoreni za javnost i slobodan pristup nakon završetka rekonstrukcije.

“Tu ne samo da neće biti ograničenja nego ćemo i sami podsticati posjete ostrvu. Kompanija će, kao i do sada, redovno informisati javnost o statusu radova na ostrvu uvažavajući opravdano interesovanja javnosti za progres našeg zajedničkog poduhvata“, navela je Bećirović.

Na osnovu dozvole za pripremne radove većeg obima koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, OHM Mamula je u septembru prošle godine počela radove na pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrđenja Mamula i pretvaranje u hotelski objekat visoke kategorije, sa istorijskom i memorijalnom galerijom.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Sve dosadašnje pripremne aktivnosti na ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula urađene su uz konsultacije sa nadležnim institucijama čiji predstavnici su u potpunosti informisani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na ostrvu u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.

Multidisciplinarni tim projektanata angažovanih na ovom poslu, vođen principom primjene minimalnih prostornih intervencija, pažljivo i promišljeno analizira sve segmente i složenost cjelokupnog objekta u namjeri da logiku njegove izvorne organizacije pažljivo i sa mjerom prilagodi novoj funkciji i vremenu.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Puz demon
Gost
Puz demon

Neka bude i lijepo i korisno,ja sam za to.Ali mi bi zeljeli ipak znati kada ce Mamuli biti dozvoljen pristup.Javnost moraju obavijestiti jer ima nas koji bi je obisli kao svake god.posebnog datuma.To je logor u kome su bili zatvoreni nasi najblizi.Ko ima koristi uopste me ne zanima.Oni koji su tamo skapavali kao logorasi imali su najmanju korist od drustva.Eto… Više »

HAJDUK M..
Gost
HAJDUK M..

DA DA ..POTPUNO STE U PRAVU…IMAM I JA OD FAMILIJE LOGORASA NA MAMULU…
BAS ME CUDI DA NIKO NE KAZE U JAVNOSTI DA JE TO BIO LOGOR I…….NE CUDI ME …SVE JE BIZNIS DANAS MOJ PUZ DRMON ….ZA KOJU GOD..SHVATICE MNOGI KADA BUDE PISALO * PRIVATSN POSED*…SJETICETE SE MENE…DAJ BOZE DA GRIJESIM ALÌII…..
..

Marko
Gost
Marko

Bravo, neka vec jedno počnu da rade, da se to pretvoti u nesto lijepo ! Do sada je to služilo samo lopovima koji odnose kamenje sa tvrđave i narkomanima koi su se tu ubijali od droge!

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Kako se može doći do nje privatnim brodom i koliko traje putovanje 🕶👍👿

Normalni
Gost
Normalni

Potpuno normalno, vrijeme je vise da se ima koristi od onoga jer su poceli bili i kamene da odnose i ugradjuju istoriju u nove vile

sveto
Gost
sveto

ko da ima koristi? 40000 eura je zakup, to je smjesno. korist ima samo investitor

Send this to a friend