Ekonomija

Privrednici traže ukidanje neradne nedjelje

Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), danas je organizovala okrugli sto sa rukovodiocima Uprave za inspekcijske poslove (UIP), na kojem se čula kritika privrednika po pitanju neradne nedjelje koju, kako kažu, treba ukinuti.

I dodaju, time eliminisati nelojalnu konkurenciju koja je posebno bila primjetna tokom praznika kada su registrovani privredni subjekti imali zatvorene objekte, za razliku od onih iz sive zone koji su nesmetano poslovali, nanoseći direktnu štetu i državi i krizom već opterećenoj biznis zajednici koja posluje u formalnom sektoru.

Događaj je održan u cilju pravovremene pripreme privrednika za ljetnju turističku sezonu i primjenu propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru UIP-a, posebno u dijelu radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcije.

Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović i direktor UIP Ilir Harasani koji su u svojim uvodnim izlaganjima naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom na unapređenje biznis ambijenta i stvaranje uslova za razvoj poslovanja privrednih subjekata.

U direktnoj komunikaciji sa rukovodiocima nadležnih inspekcijskih službi, privrednici su imali priliku da saopšte probleme sa kojima se susrijeću u redovnoj poslovnoj praksi, a zatim i dobiju adekvatna obrazloženja i instrukcije od značaja za njihov rad.

Kao jedan od problema koji su apostrofirali je postojanje sivog tržišta koje je u vrijeme COVID-19 krize dodatno naraslo, što onima koji rade na crno dozvoljava da nesmetano ostvaruju prihode, izbjegavaju i zakonom propisane obaveze i inspekcijske kontrole, a time i kazne koje im po tom osnovu pripadaju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su istakli da će u narednom periodu dati maksimum kako bi privredni subjekti uskladili svoje poslovanje sa zakonskim normama, i u tom smislu posebnu pažnju će posvetiti proaktivnom i perventivnom djelovanju, jer svrha kontrola nije kažnjavanje subjekata, već njihovo uvođenje u red.

U tom smislu, kako navode iz Uprave, u izradi su i tkz. „ček liste“ odnosno spiskovi sa navedenim normama koje svaki poslovni subjekat u svojoj djelatnosti mora ispuniti kako bi poslovao u skladu sa propisima.

Tokom skupa čula se ocjena i da su neprecizni zakoni vrata za korupciju i nepošteno postupanje, a Uprava se obavezala da će transparentnijim radom i uvođenjem unutrašnje kontrole inspektora sprijećite moguće koruptivne rade i nepoštenu praksu.

U veoma otvorenoj diskusiji, učesnici sastanka ocijenili su da rad privrednika i inspekcijskih službi treba da počiva na partnerstvu i međusobnoj podršci, poslovanju koje počiva na poštovanju zakonskih obaveza, kao i postupanju koje uključuje davanje prvenstva primjeni preventivnih u odnosu na mjere kažnjavanja.

U dijelu regulative, predstavnici UIP-a osvrnuli su se na pravilnu primjenu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, instituta reklamacije i vještačenja, te uputili poziv privrednicima da u većoj mjeri koriste postojeće mehanizme vasudskog rješavanja potrošačkih sporova.

Okrugli sto je zaključen dogovorom predstavnika UPCG i UIP da praksu organizovanja zajedničkih događaja nastave i u narednom periodu, i to na način što će privrednicima omogućiti tematske sastanke sa predstavnicima pojedinačnih inspekcijskih službi koje posluju u okviru UIP-a.

Time će biti nastavljena dobra praksa koja privrednicima omogućava da kroz direktne susrete sa nadležnim inspekcijama usklade svoje poslovanje sa zakonskom regulativom, otklone eventualne propuste u radu, te izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije.

Ispred UIP-a, današnjem događaju pristvovali su pomoćnica direktora za Sektor za zaštitu tržišta i ekonomije, igre na sreću i javne nabavke Rada Marković, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin, glavna tržišna inspektorka Marina Radulović, tržišna inspektorka Dragica Aleksić, zdravstveno-sanitarna inspektorka Zora Šćepanović i inspektor rada Predrag Nešković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oli
Gost
Oli

Poslodavci, sta hocete nakon toga da nema neradnog dana? Da vam se smanje troskovi prema drzavi? Da se ukine PDV za vas? Kad bi taj novac makar isao radnicima, bilo bi iole OK ali posto bi samo vi “menadzeri strasni” dobijali bonuse i pare, do tada bi vam 90% radnika koji vam drze posao dobili nista. Ne bunite se, neradna… Više »

Emanon
Gost
Emanon

Znaci u EU moze da bude ne radna nedjelja, a kod nas ne? Cinjenica je da je EU objavila da smo na vrhu po broju radnih sati, i to ama bas nikoga ne zabrinjava? Toliko je poslodavcima stalo do radnika. A ovi sto uporno traze ukidanje radne nedjelje su isti oni ciji radnici nemaju slobodan dan, a neki ni godisnji… Više »

Rale
Gost
Rale

Ma, i subotu bih ukinuo!

Send this to a friend