Ekonomija

Prosječna cijena kvadratnog metra stana 1,08 hiljada eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1,08 hiljada eura i veća je 10,7 odsto u odnosu na isti period 2016, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je prosjenčna cijena kvadratnog metra u novogradnji 5,5 odsto manja u odnosu na treći kvartal 2017.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u četvrtom kvartalu u Podgorici je iznosila 1,12 hiljada, Baru 1,11 hiljada, a Budvi 1,21 hiljadu. Cijena kvadrata u Bijelom Polju, Herceg Novom, Kotoru, Plužinama, Rožajama, Tivtu i Ulcinju iznosi 881 eura.

“Razlike u prosječnim cijenama stanova u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju”, navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da ukoliko je učešće tih stanova veće, cijena stanova u novogradnji je značajno niža od prosječne tržišne cijene, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna tržišna cijena će biti veća.

Iz Monstata je saopšteno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cijena stana obuhvata cijene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cijena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrijednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

A dje to u Bijelo Polje mozda.U Kotor i Tivat nije ispod 2500 nema sanse.

JonnyB
Gost
JonnyB

Kompletna izjava ‘Monstata’ u ovom clanku je !00% laz. PDV skocio sa 19 na 21%, cene za barem 10% a po njima inflacija za januar 2018 1%. Bice da neko stvarno ne zna matematiku ili su uposlili nekog iz osnovne skole, npr 4-tog razreda da napise ovaj clanak. U tome slucaju nemam zamerku…. Za one koji ne znaju pravo znacenje… Više »

Dule
Gost
Dule

Znaci ne mozes za prosjecnu platu kupit ni jednu plocicu u kupatilo, i to onu manjih dimenzija

Send this to a friend