Ekonomija

Prosječna plata u aprilu iznosila 529 eura

Prosječna zarada (bruto) u aprilu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 790 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 529 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Prosječna (neto) zarada u aprilu 2021. godine u odnosu na mart ove godine zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u aprilu 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,5 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu u odnosu na mart  zabilježile rast od 0,6 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period ostale na istom nivou.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i
ribarstvo (27,6 odsto), Prerađivačka industrija (6,5 dsto), Snabdijevanje električnom energijom (2,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (1,3 odsto), Informisanje i komunikacije (jedan dsto), Saobraćaj i skladištenje (jedan odsto), Finansijske djelatnosti i osiguranje (jedan odsto), Građevinarstvo (0,9 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (0,8 odsto), Državna uprava (0,3 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (0,3 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (0,2 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,2 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u aprilu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (2,7 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,1 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama (0,4 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,2 odsto), Obrazovanje (0,2 odsto) i Vađenje ruda i kamena (0,1 odsto).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luka
Gost
Luka

Koje druze meni plata 150 jevra

Eto tako
Gost
Eto tako

Sprdnja,i da je 1000 malo je

Levis
Gost
Levis

Ovako je bilo i kada je DPS bio na vlasti.Potrudite se da makar ne bude gore.

Bnjj
Gost
Bnjj

Laž. Objavite medijslnu nije ni 400e

Joanikije
Gost
Joanikije

Jes kad direktori i oni koji imaju viska primaju po 2000€ i ostalih beneficija pride!

Olly
Gost
Olly

Ne znam kako ovi iz Monstata vade ovu statistiku ali da nije realna je jedina istina. Imamo dvije situacije: 1.prosječna plata u zemlji nije 520 eura već mnogo manja. 2. ako prosječna plata u zemlji baš jeste 520 eura onda to znači da se nije pomjerila u poslednjih 10 godina – a troškovi/cijene su itekako porasli bonus – 3. Ako… Više »

Emanon
Gost
Emanon

Hahahaha, pa plate se nisu povecale poslednjih 10 godina. A u vrednosti novca opale su za 30%. Ko god racuna ove proseke taj nema ama bas nikakve veze sa stvarnim stanjem u drzavi.

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Sve isto, 528 i 529 ojra. I tako… 100 mjeseci zaredom. Rasta nema. U Srbiji je već 555 evra. Ali krah turizma je nas zahebao. Kad je bilo prvi put 520 evra plata u CG, u Srbiji je bila 450 evra. Pa se zapitajte malo otkud ovoliko tapkanje u mjestu u CG zadnjih nekoliko GODINA. Jedino minimalac evo podižu za… Više »

Levis
Gost
Levis

U Srbiji je još uvijek manja,nešto preko 500.

Toti
Gost
Toti

Briga me za Srbiju!

Send this to a friend