Ekonomija

Protest ekologa u Budvi: Ne želimo naftne platforme u Jadranskom moru

Povod za protest je Jadranski samit o nafti i gasu, koji je danas počeo u Budvi, i koji ima za cilj da ispita aktuelne mogućnosti i izazove u oblasti eksploatacije nafte i gasa u jadranskom region, prenosi agencija Anadolija.

Protestu se priključilo nekoliko desetina aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, koji su nosili transparente “Ne bušenju Jadrana”, “Montenegro oil beauty”, “Ne damo Jadran za privatnu eksploataciju”, i “More nije privatna prćija”.

Govoreći o najavljenom istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, Nataša Kovačević iz organizacije “Green Home” poručila je da ne želi da se uništi ideja ekološke Crne Gore.

“Ne želimo da se uništava naša životna sredina, naše ribarstvo i turizam, za koji smo se decenijama zalagali. Ne želimo da se uništi ideja ekološke Crne Gore. Eksploatacija nafte, odnosno njeno istraživanje podrazumjeva da se ti radovi izvode na tri kilometra od naše obale. U Hrvatskoj je stvar nešto drugačija, jer je linija istraživanja na nekih 10 kilometara od obale. Možete zamisliti kako će to da utiče na naš turizam i na naš slogan ‘Wild beauty’, koji smo godinama razvijali”, kazala je Kovačević.

Ona je istakla da bi trebalo građanima omogućiti da se izjasne o ovom pitanju.

“Ne želimo da vidimo naftne platforme na našem moru. Pozivamo Vladu Crne Gore da poništi tender o istraživanju nafte i omogući da se građani na referendumu izjasne o ovom pitanju”, kazala je Kovačaević.

Podrška ekološkim organizacijama u Crnoj Gori koje se protive istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju stigla je iz Hrvatske.

Luka Tomac, iz koalicije “S.O.S. za Jadran”, koja se zalaže za očuvanje Jadrana od naftnog zagađenja, kazao je da je Jadran jedan, te da borba treba biti zajednička.

“Ovdje smo kako bismo izrazili podršku kolegama iz Crne Gore. Jadran je jedan, bitka za Jadran treba biti jedna i zajednička. U Hrvatskoj svi stručnjaci turizma i ribarstva se protive ovom projektu. Borićemo se za čitav Jadran bez naftnih platformi”, poručio je Tomac.

Nevladina organizacija MANS, podržala je današnji protest koji su organizovale ekološke organizacije. Iz ove NVO je poručeno da Ministarstvo ekonomije Crne Gore ovaj projekat sprovodi potpuno netransparentno.

“Tražili smo dokumentaciju o tome da li se projekat planira na realnim i održivim osnovama. Ministarstvo ekonomije je te podatke proglasilo povjerljivim. Takođe, nemamo podatke kolika bi bila dobit od ovog posla, kao i koliko bi bila šteta u slučaju da dođe do havarija na naftnim platformama”, kazala je Ines Mrdović, aktivistkinja MANS-a.

Na Javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, javilo se šest kompanija i dostavilo tri ponude.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mmm
Gost
Mmm

Toliko pricaju o havarijama iToliko pricaju o havarijama i problemima kao da je to cilj drzave i kompanija koje ce da vrse istrazivanje. Pa kome je u interesu da izazove ekolosku katastrofu ili ugrozi turizam od kojeg zivimo?! U koju god vrstu istrazivanja da krenes, rizici postoje i ne moze se sve predvidjeti. Odakle njima pravo da sprijece CG da… Više »

Norvezanin
Gost
Norvezanin

Recite ovo Norveskoj, jednoj
Recite ovo Norveskoj, jednoj “ekoloski nazadnoj i nerazvijenoj zemlji” koja ima naftne busotine svude u svom morskom pojasu. Ne vidim da je to donijelo zlo ovoj zemlji, naprotiv…

Anonimni
Gost
Anonimni

Norveska nema ljetnji turizam
Norveska nema ljetnji turizam, dok Crna Gora od toga zivi, moramo birat izmedju nafte i turizma, ne moze i jedno i drugo. Mucnite malo glavom, prije nego sto podijelite vasu mudrost sa nama.

Za Premudroga:
Gost
Za Premudroga:

Bratska Ti Srbija ima naftneBratska Ti Srbija ima naftne busotine uporedo sa psenicnim poljima. Sto kazu mediji: “… Osim žitnica i polja punih suncokreta, iz zemlje u Vojvodini izviru i pumpe. Sa 2.000 metara dubine iz najplodnije zemlje u Srbiji izvlači se nafta. Naftna industrija Srbije vadi više od milion tona nafte godišnje, koju prerađuje i prodaje na domaćem tržištu…… Više »

cccc
Gost
cccc

A kad su izbori svi za Mila..
A kad su izbori svi za Mila…

Anonimni
Gost
Anonimni

Ovaj Green Hom, kako nedjeOvaj Green Hom, kako nedje pročitah je prihodovao najviše u Crnoj Gori od svih NVO, čak preko 350000 eura,a vidji dje su im te pare mogadošeli bar da skupe dvaes ljudi,da su svima dali po 10 eura to je dvesta eura ali izgleda ne vole da dijele sa ostalima,pa šta ćemo take su na NVO u… Više »

Ras
Gost
Ras

Svaka čast!
Svaka čast!

Anonimni
Gost
Anonimni

svak svoju bistri politiku…
svak svoju bistri politiku…

Send this to a friend