Ekonomija SJUTRA NA SNAGU STUPAJU IZMJENE ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI

Prva neradna nedjelja 20.oktobra, trgovci se boje pada prometa

Ilustracija

Sjutra na snagu stupaju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojimje predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima. Prva neradna nedjelja je 20. oktobra. Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedjeljom i praznicima ostvaruje najveći promet, poše Pobjeda.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su Pobjedi da će primjenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promijene kupovne navike i prilagode se promjenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Iz kompanije Voli poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih.

Komentarišući izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvo di neradna nedjelja u trgovini, iz te kompanije su podsjetili da su poslovanje prilagodili zahtjevima tržišta i od otvaranja prvog marketa radili nedeljom.

“U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija Voli u pitanju, neradna nedjelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mjesta”, kazali su iz Volija.

Oni su naveli da je činjenica da su potrošači navikli na mogućnost trgovine nedjeljom.

“Upravo tog dana se ostvaruje najveći promet, a postavlja se pitanje i kako će se neradna nedjelja odraziti na poslovanje tokom turističke sezone”, istakli su predstavnici ovog trgovačkog lanca.

Prema njihovim riječima, sasvim je sigurno da će doći do određenog pada prometa zbog uvođenja neradne nedjelje.

“Svakako da benefiti koje donosi, prevazilaze komercijalne razloge. Radnici će biti zadovoljniji, što je nama kao najvećem poslodavcu u Crnoj Gori od velike važnosti”, poručili su iz Volija.

Iz kompanije Merkator CG u okviru koje posluju Idea prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih praznika.

“Kompanija Merkator CG je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mjere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu porodice”, naveli su iz Merkatora.

Predstavnici ove trgovačke kompanije vjeruju da će i njihovi potrošači razumjeti ove mjere, te da će trgovinu obavljati drugim danima.

“Kompanija Mercator CG očekuje da će pomenute mjere dovesti do promjene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedjeljom, obavljati drugim danima”, kazali su predstavnici Merkatora.

Oni su upozorili da bi u dijelu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

“To bi moglo negativno da utiče na poslovanje trgovine u cjelini, ali to ostaje da se vidi u narednom periodu”, rekli su iz Merkatora CG.

I iz kompanije Domaća trgovina poručuju da će se u svim Aroma marketima i Conto diskontima poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedjelja biti neradni dan.

“Sve organizacione i strukturne promjene u radu naših marketa i diskonta su izvršene kako bi se uskladilo poslovanje u odnosu na novo zakonsko rješenje”, saopšteno je iz Domaće trgovine.

Prema njihovim riječima, ovaj zakon treba da se poštuje i njihova očekivanja su da će svi iz poslovnog svijeta podjednako sprovesti odredbe.

“U prethodnom periodu dosta se govorilo o neradnoj nedjelji, tako da vjerujemo da su potrošači već dobro informisani kako bi mogli planirane kupovine da obave neki drugi dan”, rekli su predstavnici Domaće trgovine.

Oni su dodali da će njihove potrošače ipak dodatno informisati o nastalim promjenama.

“Sa aspekta prometa ne očekujemo veće promjene iz razloga što će se potrošači prilagoditi promjenama pa će se sedmične i dnevne kupovine obavljati ostalim danima”, saopštili su predstavnici Domaće trgovine.

Oni su naveli da je turizam jedna od strateških privrednih grana, pa smatraju da bi tokom turističke sezone radna nedjelja imala pozitivne efekte, ne samo sa ekonomskog aspekta već i u domenu kvalitetnije usluge.

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je ove sedmice preduzeća da, poštovanjem propisane obaveze, daju doprinos potpunoj primjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini.

Iz Uprave su podsjetili sva preduzeća koja se bave trgovinom na veliko i malo, na propisanu odredbu člana Zakona o unutrašnjoj trgovini čija primjena stupa na snagu od sjutra, što znači da je prva neradna nedjelja 20. oktobra.

“Upozoravamo i apelujemo na sve kompanije, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju tu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne”, navodi se u saopštenju.

Za nepoštovanje te obaveze, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen. Zakonom je predviđena kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.

U Delti će i nedjeljom raditi bioskop, kafići, banka, pošta..

Iz Delta sitija je saopšteno da svi zakupci u ovom šoping molu već odavno raspolažu informacijom da naredne sedmice stupaju na snagu izmjene Zakona o unutrašnoj trgovini, kojima je predviđena neradna nedjelja u trgovačkim objektima.

“Podrazumijeva se da će zakon biti poštovan. Iako butici neće raditi, radiće bioskop, svi ugostiteljski objekti, restorani i kafići, apoteka, cvjećara, uslužni kiosci, banka, pošta, igraonica, frizerski salon i sve što spada u kategoriju uslužnih djelatnosti, tako da se ne može reći da će šoping mol biti zatvoren”, naglašeno je iz Delta sitija.

Predstavnici ovog šoping mola su podsjetili na svoju raniju procjenu da će mjesečni gubitak prometa u trgovačkim objektima u Delti, biti oko milion eura.

“To je nemoguće nadomjestiti jer su dani vikenda najvažniji dani za modnu maloprodaju, koja je dominantna ponuda svakog šoping mola. Takođe je procijenjeno da će potencijalno 20 odsto zaposlenih ostati bez posla, ali realne rezultate ćemo imati tek nakon nekoliko mjeseci primjene zakona”, rekli su iz Delta sitija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Zbog milosa zamalo opet deset hiljada. …..

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Ja sam platio deset hiljada eura kauciju da izedem iz dobrote 😆

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Stojane a ti…..?

analitiko
Gost
analitiko

Poruka za vlasnike trgovina, kad mislite da ste zaradili ponestace vam zivota. Dva metra vam nece faliti.

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Elvire traži dragan 300 eura mjesečno. …..

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Tusicu i vuksanovicu sećate li se danilograda. ……..😆

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Moj kumara vuksanovic. ……

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Živa istina da je željko častio 30 000 eura radnike. ……

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Nije me voljela jelena javila mi se da me navuče a tako bogata. …….sram je bilo mene da navuče samca koji sam 15 godina bio sam. …….

Petar56
Gost
Petar56

Nema logike da radnice u kladinicama i konobari u ugostiteljskim objektima mogu da rade nedeljem, a trgovina ne moze.

Gosp.Sojic
Gost
Gosp.Sojic

Vjeruj da u drugim drzavama gdje god odes trgovine ne rade od subote od 15 h.i nedelju
Restorani I kafici rade

Pencilin
Gost
Pencilin

Preživeće bez problema. Neka ove žene počinu barem jedan dan u neđelji.

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Kako se mene majka muči. ………

djuradj
Gost
djuradj

…treba i subotu zabraniti posle 14h…

Mesiiiii
Gost
Mesiiiii

Ovi trgovci se zale na neradnu nedelju ako im se radi nek se vataju motke pa nek kopaju na livadu

DakiTo
Gost
DakiTo

U st Baru radnicama koje rade kod Omera , je već rečeno da će plata biti manja za 50e . Sramota , niko radnika ne štiti

BrigaTe
Gost
BrigaTe

Okle to?

BrigaTe
Gost
BrigaTe

Ruzno je sluziti se lazima.

Vlasnik
Gost
Vlasnik

Ne znam koji se to trgovci žale, meni je dobrodošlo. I do sada su mi radili neđeljom samo zato što su i druge samoposluge radile.

Svraka kva
Gost
Svraka kva

A plate oces im manje davati

Puštite ljude
Gost
Puštite ljude

Upisao sam sebi obavezu za subotu da kupim što mi treba i za subotu i za nedelju. Hleb imam tost, za svaki slučaj, takođe kupljen radnim danom

freeMNE
Gost
freeMNE

Za 300€ plate ovo će biti vaskrsenje…ionako su mizerno plaćeni,pa neka barem odmore

budala
Gost
budala

Sad ako ne bude zarade kao prije, bice manjih plata.. pa ne znas sta je gore, radna nedjelja ili manja plata

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nedjelja gratis umjesto sto ne daju 13 stu platu

Subota Nedjelj
Gost
Subota Nedjelj

A STO BISTE RADILI DA TOME RADNIKU =JADNIKU DAJETE TRINAESTU PLATU A NE STAVITE JE SEBI U DZEP .TAKO SE RADILO PRIJE 30 GOD..A DANAS TO RADE NORMALNE DRZAVE I JOS ZAMISLITE ZNAJU ZA GOD.ODMORE…( CAST IZUZECIMA)

Svraka kva
Gost
Svraka kva

PODRSKA ZA NERADNU NEDJELJU I DA BUDE ZA SVE ISTI ZAKON

Potonja ura
Gost
Potonja ura

A sto cvile trgovci kao da im je potonja ura Sto ne stavite svoje zene da vam rade da bijela dana nemaju. Nego vi sa njima I djecom na rucak po restoranima a mi treba da crknemo da bi vi papili sa porodicom

Danilo
Gost
Danilo

Nikakav problem, ono što bih kupi u nedelju kupovacu u subotu i ostalim danima.

zbunjenko
Gost
zbunjenko

Trgovci zapamtite ko ga je zaradio nije ga izio. Uvodi se neradna subota uskoro, pa jos kukajte.

Potonja ura
Gost
Potonja ura

Tacno. U zemljama u okruzenju I EU subota do 14 h…nedjelja neradna I svi srecni I zadovoljni

Dragan
Gost
Dragan

HDL Laković nema slobodna i ne plaća prekovremena i teraju radnici 10 sata.

Potonja ura
Gost
Potonja ura

A sto mislis da su Aroma Voli Idea bolji Radila mi djeca sezonski I stalno im oduzimali nekakve bonuse neki poslovodje I jos ako neces da produzis daju ti izjavu da pises da ti oduzmu 20 posto od plate. Tako rade gospoda u Aromu. A neka mi pobiju ovo. Naravno podrzah svoje dijete da trazi dalje posao da ne dozvoli… Više »

Majka
Gost
Majka

Tacno. I cude se sto djeca nece da rade. Kazu im plata 300 E A na kraju mjeseca dobiju 230 E Kome ide oduzeto djeci od usta. Uz to ako si mjestanin nemas pravo za jadni obrok od 2 E…Ako si sa strane daju im 2 E da pojedu nesto… Kome ide obrok djeteta koje je mjestanin Pozdrav

Gavran
Gost
Gavran

A tek HDL u NK..Već im ne daju slobodne do stupanja neradne nedelje..Malo će se inspekcije pozabaviti i njima..

Popara
Gost
Popara

Imam ja jedno pitanje npr. Imas firmu sa 120 zaposlenih dje niko ne radi preko 42 sata nedeljno, dje svako ima slobodan dan u nedelji i dje svako iskoristi godisnji odmor, dje se svakom isplati dnevnica ako ostanu ekstra smjenu….. sad kad dodje neradna nedelja istog trena 20% radnika je visak jer sam postovao zakon, po kojoj racunici da ih… Više »

Dalibor
Gost
Dalibor

Ne postoji takva firma,zato je i uveden ovaj zakon!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Neljelja nek im bude GRATIS

Hej trgovci
Gost
Hej trgovci

Molim trgovce da ne produzavaju radno vrijeme radnicima..
Budite ljudi a ne ptice grabljivice

Gosp.Sojic
Gost
Gosp.Sojic

SVIM MAJKAMA ZENAMA DOMACICAMA SRECAN PRVI NEDJELJNI RUCAK
NAPOKON
PORODICA NA OKUPU

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

SRECNA NERADNA NEDJELJA SVIM ROBOVIMA DOSADASNJIM A BUDUCIM RADNICIMA
ZIVJELI 🤩

Majka
Gost
Majka

Ne moze niko shvatiti kako je kada te gazda maltretira da radis praznicima Bozic Uskrs 1.januar….Ko nije probao taj moze samo da podrzava trgovce. Kada mi jos kaze ” a zasto moras odsustvovati zbog djeteta “”” tada mi dodje da mu sve polomim po radnji ali mi vaspitanje ne dozvoljava. Samo gledaju pare I broje pazare… PIHHH…VAZDA IM MALO

Lopovluk
Gost
Lopovluk

Ovo je čista prevara, čisto foliranje. Imali su radnici jedan slobodan dan u određenim marketima, ostaće i sad tako. A niko ne pominje to što je radno vrijeme zbog ovog zakona produženo za sat i po. A plate iste. Bukvalno se dodaje radnicima 9 radnih sati nedjeljno. Dakle čitav radni dan. Ponavljam – plate iste. Sramota.

Svraka kva
Gost
Svraka kva

Nazalost I to si u pravu…Trgovci ce doskociti
svojim robovima kako god okrenes

Sasa
Gost
Sasa

Oni rade bar 6 dana u nedelji ,a omladina skolovana ,po biroima ni dana jednoga ,tako da njima svakako nije gore od fakultetlija ,al ima i fakultetlija sto mrce po objektima trgovine za 300,i ako su dali i novac i trud i godine za diplomu koja eto ne znaci mnogo.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ta ti je tacna
Zato I bjeze van granica sem oni bili oltaru

citalac
Gost
citalac

Cus boje se pada prometa, kao narod ce manje trosit ako je neradna nedjelja …

Park
Gost
Park

A nece trgovci umrijet od gladi neka se ne boje…

vesko nk
Gost
vesko nk

Ja kao trgovac koji ima malu radnju i samo jednog zaposlenog sebe jedva sastavljam kraj radeći cijele godine 361 dan u godini.Sad kad moram više platit poreza prireza taksi komunalija osiguranja harača i čeka sve ne od 12 mjeseci mogu radit 10.Kako legalno zaradit ono što sam jedva uspijevao do sada.Jedino zatvorit biznis i poć u neku normalnu zemlju.Ovo je… Više »

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

U normalne zemlje niko ne radi nedjeljom. Evo Trebinje ti je najblize pa prosetaj nedjeljom..Nego kao rob treba da zene rade. Znas li ti sto znaci imati nedjelju slobodnu. Ne jer si gazda pa te bas briga za zenu majku domacicu

Hej trgovci
Gost
Hej trgovci

A STO ALI NE MOZES HLEBA JESTI OD PREDHODNOG DANA
Podgrij ga bice ti sladji

Danilo
Gost
Danilo

ljudi se lako naviku da nedeljom ne rade rasnje pa kupe sve dan ranije ili kasnije.

Ivana
Gost
Ivana

Super, neka zvanicno odmore ti radnici.

kafica
Gost
kafica

Samo da to ne postane običan eksperiment, za koji će brzo zaključiti da je neisplativ. Radnici su prvenstveno ljudi, poštujmo to. Ne budimo obična potrošačka rulja. Neka neradna nedjelja bude za napredak čitavog našeg društva! Hajde da tako posmatramo.

Trgovac
Gost
Trgovac

Bojim se da si u pravu
Moja zena se radovala penziji obecanoj od GOSP.ministarke Kovacevic I eto eksperiment neuspjesan

WooW
Gost
WooW

Niko i ne pominje koliko su para dosad uzeli na racun radnika i svih nedjelja pa i subota ,jer u svaku normalnu drzavu na puno radno vrijeme sleduje 2 dana slobodno u sedmici.Ko ce da vrati te pare radnicima?Bijedno i sramotno,a u 2019 smo

perozlatičanin
Gost
perozlatičanin

Samo se radujte, sad će vam biti otkaza pa ćete tek da vidite! Ka da se niste mogli organizovati da svako nedjeljno ima po 1 slobodan dan, nego biste da svi u neđelju odmarate koliko vas ima?!
Ovo je sprdnja od zakona stvarno.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne mlati

xox
Gost
xox

e sto se nece tebi jedno 10 godina potrefiti da radis, a da moras to da radis bez dana odmora pa bi onda razmislio sta pricas

Hej trgovci
Gost
Hej trgovci

Ajd jadan izvedi zenu djecu ako ih nemas djevojku ako I nju nemas ajd budi ROB

Dejan
Gost
Dejan

Nadam se da ce trgovci uci u debeli minus jer im je vazda malo. A svaki trenutak koriste da pokradu, plus sto osiguravaju na minimalac a zgrcu hiljade. Pponasaju se kao robovlasnici vecina njih!

eto
Gost
eto

Kakav glupi natpis.Boje li se da će radnici u trgovini prvi put osjetiti bar malo kako je biti radnik a ne rob.Zakon o radu je poznat odavno ali država ga svjesno nije sprovodila.Čak i sada kukavci će raditi više nego zakon o radu predviđa.Da ne pominjemo opšte poznatu stvar da su to najmanje plate u državi.Do juče su ih prijavljivali… Više »

Milivoje
Gost
Milivoje

Sad ce svim radnicima bit slobodna samo nedelja. Bravo vi ga majstori.

Daky
Gost
Daky

A ko to trguje za vreme praznika? Svi trguju dan dva prije praznika .Dajte malo predaha ovom narodu da majke u nedelju budu sa djecom .A sta bi bilo da se i subota bude neradna ?

samo jako
Gost
samo jako

opet ce sve po nama radnicima tako sa nama isto fata…navikli smo da nam sve minuse odbiju i naplate

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Samo se o parama prica o padu pdometa,niko ne pominje porodice i nedeljno okupljanje

Matan
Gost
Matan

Kako da ne… baš se okupljate 😂

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne mlati

xox
Gost
xox

a ti imas onda porodicu sigurno

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Zvezdane izgleda da su ” zvezdane staze trgovaca “” pobrkane…
Jadni oni bas su u minusu 😀

konfuzije
Gost
konfuzije

Cini mi se da svi trguju pred praznike, a ne za vrijeme praznika. Dako trgovci prezive…

Faul
Gost
Faul

Prije 20 godina nista nedeljom nije radilo,pa dako se pretece

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Tacno. Bili smo mnogo srecniji I normalniji

Komšija
Gost
Komšija

Čišćenje društveno odgovorne

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ah kuknjave ove neljudske. Valjda ce sad porodice biti srecnije i uredjenije,kad budu nedeljom zajedno djeca sa majkama. Valjda ce narod u ovoj uredjenoj drzavi izaci porodicno u setnju ili poci na izlet,umjesto da tumaraju marketima. To je poenta slobodne nedelje. Evo 30 godina ste radili nedeljom,ajde sad makar deset da ne radite.

Gosp.Sojic
Gost
Gosp.Sojic

Tacno. Jadna je porodica gdje ni nedeljom ne mogu da se okupe za stolom I rucaju
Do sad su rucavali da im je svaki zalogaj PRISJEO OD PRIVATNIKA

Mrmot
Gost
Mrmot

Ee kakvi smo mi postali ljudu.Prije neki dan pročitah da u Danskoj u nekom gradu su donijeli odluku da je u javnom sektoru osim subote i nedjelje neradan i petak.S time što su svi slobodni subotu i nedjelju.A kod nas ne daju ovom mrčenom narodu da odmori jedan dan. Katastrofa u šta smo se pretvorili.

Send this to a friend