Ekonomija

Purišić: Penzije će i ubuduće biti redovne i stabilne

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić danas je najavio da će penzije i ubuduće biti redovne i stabilne.

“Svakako da bi dobro bilo da su znatno veće, ali ako uporedimo visinu prosječne penzije u Crnoj Gori sa penzijama u okruženju, prosječna penzija u Crnoj Gori je veća i iznosi 285 eura”, kazao je Purišić.

On je najavio da će Vlada će i ubuduće kroz različite programe podrške- subvencije za najugroženije, programe rekreacije i odmora, raspodjelu robnih viškova, nastaviti da pomaže penzionere u Crnoj Gori, pri čemu će se voditi računa o likvidnosti Fonda PIO i obezbjeđenju redovnosti u isplati penzijskih davanja.

 

Ministar Purišić je naglasio da Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo, pored toga što kreiraju penzijsku politiku koja ima za cilj da obezbijedi stabilan i održiv način finansiranja penzija, vode posebnu pažnju o zaštiti penzionera i poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

“Podsjećam vas da je u 2017. godini za program pomoći penzionerima s najnižim primanjima obezbijeđeno 300.000,00 eura, dok je za subvencionisanje odmora i oporavka u Ulcinju i na Žabljaku opredijeljeno 456.600,00 eura. Za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je oko 300.000,00 eura. Izdvojena su i značajna finansijska sredstva za izgradnju stambenih jedinica namijenjenih za populaciju penzionera”,  kazao je Purišić.

Ilustracija

Ministar je naveo da su do sada u Podgorici izgrađene i useljene dvije zgrade od po 100 stambenih jedinica i jedna od 88 stanova. U opštini Bijelo Polje radi se isto tako o dvije zgrade za penzionere, prva sa deset, a druga sa osam stanova.

Saopštio je da su u Nikšiću napravljene takođe dvije zgrade, prva od 12, a druga od 75 stanova , dok se gradi još jedna zgrada od 75 stanova. Na Cetinju se gradi zgrada sa 40 stanova. U Pljevljima se pravi 20 stambenih jedinica, dok je na Žabljaku, kako navodi ministar Purišić, riječ o 3 stana za potrebe penzionera.

“U opštinama gdje lokalna samouprava opredijeli zemljište za penzionere i oslobodi ga plaćanja komunalija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će sa Fondom PIO i lokalnom upravom, značajno pomagati izgradnu stambenih jedinica”, istakao je Purišić.

Ministar je naglasio da je za finansiranje penzijskog sistema u 2018. godini, Zakonom o budžetu Crne Gore za 2018. godinu, planirano oko 432 miliona eura, dok je socijalni program za penzionere i u ovoj godini predviđen na nivou prethodne godine.

“Želim istaći i da je u Ulcinju prošle godine odmaralo 3.163 penzionera, dok je na Žabljaku boravilo njih 460. Isti broj penzionera će odmarati i u ovoj godini, s tim što se planira ulaganje u poboljšanje kapaciteta u odmaralištu u Ulcinju”, dodao je on.

Purišić je danas govorio  na otvaranju druge redovne Skupštine Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

Skupštinom je predsjedavao Branko Vešović, predsjednik Saveza penzionera Crne Gore, a prisustvovali su i Dušan Perović, direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i Jovo Pajović, generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu.

M.D.

 

5 Komentara na "Purišić: Penzije će i ubuduće biti redovne i stabilne"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend