Ekonomija

Put od Podgorice do Gusinja će biti kraći za 120 kilometara

Ilustracija

Rekonstrukcija puta Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, odnosno do granice sa Albanijom započela je 17. jula i trebalo bi da bude završena za godinu. Nakon rekonstrukcije ove dionice, regionalna saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka 75 kilometara.

Inženjerka Uprave za saobraćaj Svetlana Janjević, koja je koordinatorka radova na rekonstrukciji puta Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, saopštila je Pobjedi da je ovaj putni pravac dugačak 17,3 kilometara, a da je izvođač radova podgorička kompanija Tehnoput.

“Vrijednost radova je oko devet miliona eura, a ugovoreni rok za završetak posla je sredina jula naredne godine”, precizirala je Janjević.

Ova dionica puta se završava do novoizgrađenog graničnog prelaza Cijevna Zatrijebačka Grabom na granici sa Albanijom, koji je završen, ali još nije funkcionalan. Ova dionica je dio regionalnog puta od Podgorice do Gusinja koji najvećim dijelom prolazi kroz Albaniju. Dio puta koji ide kroz Albaniju je završen, a ideja o povezivanju Gusinja i Podgorice preko Albanije stara je decenijama. Od glavnog grada do Gusinja, putnim pravcem kroz kanjon Morače, putovanje traje nešto duže od tri sata. Toliko je potrebno da bi se prešla udaljenost od oko 200 kilometara.

Nakon rekonstrukcije ovog jedinog preostalog dijela regionalnog puta, saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka oko 75 kilometara, odnosno put do Gusinja će biti kraći za oko 120 kilometara.

SJEVER-JUG

Iz Vlade je ranije istican višestruki značaj puta Podgorica – Gusinje, posebno u dijelu koji se odnosi na povezivanje sjevera i juga Crne Gore, koji će kao alternativni put znatno skratiti udaljenost Podgorice i Gusinja. Pored povezanosti sjevera i juga ovaj put će, kako je ranije ocjenjeno iz Vlade uticati i na valorijazaciju kanjona rijeke Cijevne koji će biti dostupan turistima. Ranije je iz Vlade poručeno da je projektnom dokumentacijom posebnovođeno računa o zaštiti životne sredine i ambijentalnog reljefa kanjona Cijevne.

“Postojeći kolovoz na dionici od Dinoše do Cijevne Zatrijebačke je širok od tri do četiri metra, a nakon rekonstrukcije i proširenja kolovoz će biti širok 6,1 metar”, kazala je Janjević.

Ona je dodala da će se na pojedinim djelovima ove dionice izgraditi potporni zidovi, kao i da će biti izgrađeno nekoliko obaloutvrda, kojima se obala štiti od erozije radi zaštite puta i regulacije korita rijeke Cijevna.

“Projekat puta je koncipiran tako da se što više “bježi” od Cijevne odnosno da se sa proširenjem puta ide što više desno prema brdu, osim na mjestima gdje će biti obaloutvrde koje se rade od kamenih blokova, da bi se lijepo uredilo korito Cijevne”, objasnila je Janjević.

Ona je dodala da pri rekonstrukciji treba izmijeniti dosta postojećih instalacija.

“Na prva dva kilometra puta koji je naseljeni dio okružen kućama, rade se obostrani trotoari i atmosferska kanalizacija. Tu se radi separator za prečišćavanje tih otpadnih voda sa kolovoza, a u nastavku se rade cjevasti -pločasti propusti”, rekla je Janjević.

EKSPROPRIJACIJA

Prema njenim riječima, eksproprijacija zemljišta pored ove saobraćajnice je u toku, pa treba riješiti imovinsko-pravne odnose, naročito na prvom dijelu ove dionice koja prolazi kroz naseljeno područje.

“Pored postojećeg puta ima i državnog zemljišta, naročito na desnoj strani, ali ima i privatnog, naročito u prvih kilometar i po puta koji prolazi kroz naseljeno područje, gdje ima eksproprijacije i sa lijeve i da desne strane puta, sa obzirom na to da se u tom dijelu rade trotoari sa obje strane saobraćajnice, odnosno pravi se, maltene, gradska saobraćajnica”, objasnila je Janjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Progressive way
Gost
Progressive way

Bi se pridružio diskusiji ali nedate mi…brišete mi postove

Dejan
Gost
Dejan

Rijesite problem primorja pa pustite Gusinje jer je saobracajni pakao iz godine u godinu. Postaje nesnosljivo za sve pogotovo za mjestane. Koliko vremena treba da se nesto preduzme?

Ana Ivezic Pik
Gost
Ana Ivezic Pik

Pocnete jedno azapoceto ostaviteput Pikalje Prifte seliste nova opstina svakim danomcekamoxoceli se sto desit zbog puta da nemogu voziti

Poturica
Gost
Poturica

Eto sad mozemo brze da sljegnemo ozgor. I sto nam mozete?

exspert123
Gost
exspert123

Ovaj put ima narocito znacaj za stanovnike Gusinja ,Plava i okolnih mjesta, a imace znacaj i za Crnu Goru za povezivanje sjevera i juga , i potencijalno za razvoj turizma i iskoristavanje brojnih resursa u tim krajevima. Bice dobro da se zavrsi u predvidjenom roku.

Ramiz
Gost
Ramiz

Čemu to kad Gusinjani idu u Luksemburg i Njemačku?

Neka to
Gost
Neka to

Greška u Tekstu ,ideja o povezivanju je stara.nije stara niti je ideja jer ovaj put je postojao do dolaska Enver Hodze na vlasti i od tada nije bio u koristi.To je najkraći put sa Istoka u Pravcu Dubrovnika bio.Tada je Gusinje imalo 20.000 stanovnika

BOSS
Gost
BOSS

Sad ce Plav biti ZP

Plavi plavi
Gost
Plavi plavi

Albanci svoj dio završili prije 2 godine.tugo božja od države

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nije nama trka da se slojiml sa njima

Zabjelo
Gost
Zabjelo

“da se spojimo..,

Progressive way
Gost
Progressive way

Ni nama da se spojimo sa vama vala…ima tu nešto drugo ali otom potom

Tito
Gost
Tito

Pa plavi ajde ti u albaniju kad je tamo ljepse!

Bnjj
Gost
Bnjj

A dobroplaćena radna mjesta i u Gusinje i u Pg ko će da ide tim putem kad Cg umire

Prč
Gost
Prč

Tamosnji mjestani da prodaju zemlju tako lako u kombinaciji sa tehnoputom hmm.taj ce se put tesko imad zavrsiti

Nagib
Gost
Nagib

Ahahaha…Tehno put da ga zavrsi za godinu kroz te gudzre…Pa godinu i po su radili ono malo pravine kroz Gornju Goricu i Zetu….

Izvori
Gost
Izvori

To nije put, vec kozija staza, doduse asfaltirana, bice neupotrebljivo zimi i ako je frekvencija vozila povećana.

alo
Gost
alo

Nek se pripreme ovi sto imaju kuce uz taj put sto se radi na prekide u snabdijevanju internetom, strujom i vodom zbog ostecenja kablova i cijevi. A sto se tice roka od godine, nece to tehnoput zavrsiti ni za dvije godine.

Nikad više 1918
Gost
Nikad više 1918

Samo da se u prugu Beograd Bar ne ulaže, drugo sve može.

Tata
Gost
Tata

Zato se ulaze u autoput prema zamisli dje….Srbiji!? Od tolikih gužvi na primorje, njima je ovaj bio prioritet. Govori li ti to sto?

Slobodan
Gost
Slobodan

Bitno da se ulaže u seoske puteve a što je glavni ulaz u Državu iz EU gradska ulica nikoga ne zanima jer se oni koji oučuju ne voze tuda a i u opozicionoj je Opštini

Radovan
Gost
Radovan

Seocki ili ne radi se

Filip
Gost
Filip

Super. Ali nasi su samo izgradili PG do granice Albanije i Gusinje do granice Albanije. Znaci da smo se nakacili na Albansku infrastrukturu. Ali dobro je da su barem to sjetili.

Patkica
Gost
Patkica

Ocemo li pokrpit sto na primorje ili ne daj boze prosirit?

Jahač magle
Gost
Jahač magle

Ja eto imadoh čast da se provozam tim novoizgrađenim putem u Albaniji nekoliko puta. Put kroz Platije je relaksirajuća vožnja za njega. Da ne govorim koliko je uzak i kako se 2 auta jedva razminu na njemu, i kako je prosjek brzine recimo 35 km/h. Sve u svemu, i kad se završi put ostace min 2 sata do Gusinja i… Više »

Subaša
Gost
Subaša

A što veliš to, onaj put preko Albanije je bolji put no ijedan kroz CG, išao sam par puta do Gusinja i sad za pare ne bih poša kroz Platije no samo tuda, e moš mislit kad ovi naši srede ovaj prilazni put kako će dobro bit

Jahač magle
Gost
Jahač magle

Samo neka si ti živ i zdrav

ancy
Gost
ancy

Prošao sam dva puta i ne planiram ponovo 🤮

Podgorica
Gost
Podgorica

Obično se radujem kada se skraćuju te daljine, sad i nisam nešto oduševčnen

Monte Carlo
Gost
Monte Carlo

Super taman da nasi ministri idu gore brze i cesce i da izgrade evropsko gusinje.kemal purisic sehovic itd za evropsko gusinje.

Tuski
Gost
Tuski

Sto da ne grade gusinje purisic i sehovic,sto ne gledas koliko se ulaze u budvu postanu oce metropolu pravit al nikad,to su pravoslavci i za to ti je krivo sto su u gusinje muslimani i albanci

Tuski
Gost
Tuski

Zar ti to smeta sto rade gore u Gusinje,dosta su radili i ovuda svaku ulicu asvaltirali i rasvijetu stavili,vrijeme je i gore da se ulaze

Bojan
Gost
Bojan

Poslije bulevara u donjoj Gorici da li iko normalan može ovoj firmi dati da radi bilo šta?

Betis
Gost
Betis

Apsolutno se slažem

Kakoe
Gost
Kakoe

Drzavna firma, moraju, inace ovo je najgora firma koja postoji

Mrgud
Gost
Mrgud

U ovoj nasoj lijepoj je glavno da se pocne .a moze se zavrsit za godinu ili za 15 . . Kao i ovo put berana .kao i zicara kotor lovcen kai fabrika cokolade .da ne navrajam . . .znamo da sve moze .ali kad . .

Crni
Gost
Crni

Treba da je mnogo duzi, da nam ovi Gusinjani ne dolaze u Pg….

Dvoglavi orao
Gost
Dvoglavi orao

Bice nas sve vise!!

Amerika
Gost
Amerika

Pozdrav iz new York , vazda se ismijem kad Podgoricani trilijun da žive u neku metropolu hajahsha isto selo kao moje gusinje samo malo veće, prošetajte malo vidite svijeta ako ne možete dalje tu do Sarajeva, Beograda, Budimpešte… pa ćete vidjet da je Podgorica jedna sekendra…

Betis
Gost
Betis

Dobro,i šta si htio ovim da kažeš? Što onda ljeti dolaziš u sekenfru ako ti je već tamo lijepo? 🙂 Pa ne stvarno, bez uvrede. Kad odeš u penziju,ako Bog da,doćeš ti opet ovdje. Ne omalovažavaj. Da mogu ljudi,pošli bi,ne bi čekali tebe da ih posavjetuješ,ni ti ne bi gore bio da Tebi neko nije pomogao ili ako si gore… Više »

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Hahaha objavljeni sad skoro podaci o prometu aerodroma, Podgorica mnogo prometniji aerodrom od Sarajeva. Gusinje je planinska varošica, ali bukvalno. Samo nekoliko hiljada stanovnika, a PG 250 hiljada ljudi. I ovaj kaže PG i Gusinje slični. PG bukvalno 100 puta veća. Ali bukvalno. Hahaha, da znaju Njujorčani odakle ste, sve bi vas NAJURILI. 🙂 No se sakrijete tamo. Ne vidite… Više »

Ečusteliga
Gost
Ečusteliga

Sarajeva?? Pa Sarajevo je najveća selendra od svih glavnih gradova u regionu, nego čuva duh Turske iz vremena sultana i iz vremena kad su ga zajahali Turci, pa se dio stanovništva islamske vjeroispovijesti natripuje da je u Stambolu kad pođu tamo. A ono pola grada kao moderno (ama baš ni primać modernim gradovima) a pola grada im Stara varoš i… Više »

Tuski
Gost
Tuski

Podgorica nije ni primac sarajevu,a tebi smeta vjera sto spomenu islam jer vecinom su muslimani u sarajevo,a sta to ima ljepse podgorica reci nam svegati

Tuski
Gost
Tuski

A sto da ne dolaze,da nisi ti bolji od njih,ako zivis u pg ni ti nisi iz podgorice nego is cuka nedje dosa prije 5 godina

Delboj
Gost
Delboj

Neka dolaze ali neka normalno dolaze. A ne da zakolce na drzavnu ili neciju zemlju i izgrade kuce ka sto su po cijeloj kakarickoj i onda se jos bune ako treba da plate. Da podje neko odavde bilo dje po sjeveru da zakolci neko imanje, oko bi ti izvadili.

Progressive way
Gost
Progressive way

U pravu si vala…nisa Gusinjani nemaju dobro viđet u PG…ljeppše je u Gusinje dan no tamo godina

Plav-Gusinje
Gost
Plav-Gusinje

Vrijeme je bilo više. Nadamo se da će Tehnoput to uraditi kako treba!

TALOG
Gost
TALOG

Koliko je po planu trebalo da traje rekonstrukcija puta Podgorica Gusinje.
–Kada su poceli radovi ?
–Kolika je predracunska vrijednos
–Koliko je dosada potroseno sredstava.
–Kada je bio rok zavrsetka puta ?
–Kada ce konacno put biti gotov.
–Jeli istina da se dosada potrosenim sredstvima,malo gao,na istoj deonici napraviti potpuno nova cesta.?
— Valjalo bi saznati ove podatke.

Send this to a friend