Ekonomija Bez tri plate ne vraćaju se na posao

Radnici pljevaljskih Komunalnih usluga počeli štrajk

Pljevlja

Zaposleni u preduzeću Komunalne usluge juče su započeli štrajk i, kako su poručili, neće prekidati dok se ne omogući deblokada računa od strane Poreske uprave i dok ne prime tri plate od ukupno 16, koliko im se duguje, piše Dan.

Štrajk je počeo okupljanjem ispred zgrade Opštine, a najavljeno je novo okupljanje za danas u devet časova. Predstavnici Štrajkačkog odbora pokušali su juče da razgovaraju sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem, ali ih je primio potpredsjednik opštine Mervan Avdović, jer je navodno Golubović bio odsutan. Nakon razgovora, nije se došlo do rješenja pa su radnici odlučili da nastave sa svakodnevnim okupljanjima.

“Stupili smo u štrajk i bez ispunjenja naših zahtjeva nećemo se vraćati na posao”, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Vladimir Klačar nakon sastanka Avdovićem.

Prema njegovim riječima, Avdović im je kazao da je radnici prošle nedjelje trebalo da se obrate dopisom lokalnom parlamentu, a ne predsjedniku opštine Igoru Goluboviću, jer je Skupština opštine nadležna.

Tokom jučerašnjeg dana ispred zgrade Opštine čuli su se različiti komentari u vezi sa štrajkom i minimumom rada. Dok su neki radnici tvrdili da neće obavljati usluge sahranjivanja na gradskom groblju, kao i da neće hraniti napuštene životinje u azilu, Klačar je pojasnio da će zaposleni obavljati minimum poslova, a pod tim se podrazumijevaju i pogrebne usluge.

“Postigli smo dogovor da poštujemo minimum radnih obaveza”, kazao je Klačar i istakao da je to rezultat dogovora radnika.

Zaposleni u “Komunalnim uslugama” su prije sedam dana uputili zahtjev predsjedniku opštine da pomogne kako bi Poreska uprava deblokirala račun preduzeća, koji je blokiran na iznos duga od 340 hiljada eura. Pritom, zatraženo je da Opština obezbijedi sredstva za isplatu tri od ukupno 16 plata, koje im se duguju. Međutim, predsjednik opštine Igor Golubović na dopis radnika nije odgovorio. Zaposleni su, nakon toga, formirali Štrajkački odbor i stupili u štrajk. Prošle nedjelje radnici su dobili podršku i od izvršnog direktora Dragiše Džarića, koji je poručio da preduzeće može uspješno da radi i da su zaposleni junaci, jer rade iako ne primaju plate. On je tom prilikom najavio da će podnijeti ostavku ukoliko ne dođe do deblokade računa.

Tokom jučerašnjeg dana iz pljevaljskog udruženja “Pravo na život” oštro su reagovali jer je lokalna uprava angažovala agenciju iz Kotora kako bi pokupila pse po ulicama, dok štrajkuju radnici “Komunalnih usluga”. Oni su istakli da ekipa iz Kotora uopšte ne zna koji su psi već prošli tretman u azilu, koji su sa kog terena i da opštinske vlasti na taj način okrutno postupaju i sradnicima i sa životinjama.

“Azil je imao svoj budžet od 80. 000 eura za ovu godinu. Radnici Komunalnog traže samo tri plate od 16 neizmirenih. O čemu se ovdje radi? Angažovati agencije i plaćati, a svoje firme gurati u stečaj, to je sramno”, kazala je predsjednica udruženja Pravo na život Indira Gačić.

Odbili Golubovićevu milostinju

Tokom jučerašnjeg protesta potpredsjednik opštine Mervan Avdović je pokušao da ubijedi radnike da odustanu od protesta jer će ih u petak primiti predsjednik opštine Igor Golubović. Radnici su takav predlog odbili, pa se Avdović povukao u zgradu Opštine.

Golubović se juče obratio i Upravnom odboru preduzeća da sačini spisak kako bi se radnicima, koji od aprila nemaju nikakvih primanja dala jednokratna pomoć. Radnici su i taj predlog odbili ističući da oni traže svoj zarađeni novac, ali i da brane preduzeće koje može uspješno da radi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Botovi dje ste
Gost
Botovi dje ste

Ja bi ih opet glasao, bjese ono dps na vlasti u Pljevljima?

Send this to a friend