Ekonomija

Radulović: Očekujemo dobru zaradu, samo protesti to mogu da ugroze

Žarko Radulović

Najave za ljetnju sezonu su dobre i ako pandemija bude kontrolisana i ukoliko se politička situacija stabilizuje mogli bi ove godine da zaradimo ozbiljne novce od turizma, kaže za Pobjedu predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović dodajući da bi već sada imali goste u hotelima da je ,,preživio“ Montenegro Airlines. Upozorava da je naš budžet ove godine nategnut i ukoliko bi turizam podbacio imali bi velike posljedice za državu i narod, tako da nam ne trebaju bilo koji protesti i nemili događaji sa crnogorskih ulica koji bi dali lošu sliku svijetu i time odbili goste.

Interesovanje

“Nekoliko godina unazad turizam se pokazao toliko vitalan da uspijeva da odoli svim iskušenjima, ali i to ima svoje granice. Za nastupajuću sezonu najava ima, ima interesovanja, a i bez toga znamo da će biti odlična sezona, ali treba nekoliko preduslova da ispunimo”, rekao je Radulović.

Napominje da je prvi i osnovni uslov stabilna situacija kada je korona u pitanju i čini se da se ide ka tome. I u svijetu ukidaju mjere.

“U martu ćemo biti u tom dijelu dobri i to je input za sezonu. Osjetićemo boljitak, jer ovom narodu, privredi prije svega, treba baš jedna dobra sezona. Treba nam duga sezona ne kao prošle godine 45 dana nego barem tri, četiri mjeseca. I tako može biti. Ne pričam o zimi jer nestankom Montengro Airlinesa izgubili smo zimsku sezonu. Na nju ne možemo ozbiljno da računamo to je sve nešto ad hok. Nema kontinuiteta”,  ocjenjuje Radulović dodajući da tako, sa dobrom situacijom oko korone, idemo u dobrom pravcu i imamo mogućnost da ove godine stvarno zaradimo ozbiljne novce kao država, društvo i privreda.

Prema njegovim riječima, u velikoj smo opasnosti jer budžet Crne Gore je ove godine tako nategnut i toliko je zavisan od svega da ako bi turizam podbacio bila bi to katastrofa za sve nas, ne samo za turističke poslenike.

“Pošto je sve to tako, nama treba drugi preduslov da šaljemo pozitivne poruke svijetu, da odavde idu lijepe slike. Moramo da stvaramo percepciju da je ovdje bezbjedno. Jer ako tako ne bude, ako budemo imali lošu bezbjednosnu sitauciju pa to pođe u svijet mi ćemo imati slabiju sezonu, i svi ćemo da nastradamo jer jednostavno niko neće imati novca”, ističe Radulović.

Podsjeća da već dvije godine turistički poslenici trpe posljedice korone, političke nestabilnosti i svake druge.

“Sve to ,,udara“ po nama. Ajde da nas puste da ove godine pripremimo sami sezonu, ne treba nam ministarstvo ni niko samo da nas pušte sami da radimo”, tvrdi Radulović.

Dodaje da se čak može program ,,Evropa sad“ pokazati dobrim, ako ova godina bude uspješna.

“Treba da obezbijedimo novac, jer smo svi na izmaku. Država nema privrede, a mi već 20 mjeseci radimo sa gubitkom. Ne samo mi, cijeli svijet je iscrpljen ekonomski. Koliko je firmi zatvoreno, propalo, a mi kao da živimo u nekom vakuumu. Pričam realne životne priče. Ova sezona ne zavisi od nas, već od njih a ko su oni neka se sami pronađu”, poručuje Radulović.

Naglašava i da strategije nema i da je sad kasno za nju.

“Sezona je tu. Da imamo Montenegro Airlines mi bi već imali pune hotele u martu. Da je preživio sve ove turbulencije, značajan broj hotela bi bio već otvoren, a ovako će se otvoriti tek u maju”,  tvrdi Radulović.

Sve više individualaca

Mijenja se sve, pa se, kako ocjenjuje, promijenio i turizam kao tehnologija poslovanje.

“Sve više imate individualaca koji ne idu preko agencija. Nalaze svoje kanale, puteve, letove i dolaze do svojih destinacija. Ako budemo čekali i radili kao do sada, čekali turoperatore, prije juna ne bi krenuli u sezonu. Bitna mi je ta direktna komunikacija sa gostom. I ti individualci su već tu. Ja već od 16. februara imam pun hotel, fali mi soba. Imamo upita više nego što imamo soba. Nijedan turoperator tu nije doveo gosta to su sve individualci. Znači, nema pravila”, naglašava Radulović.

Ističe da im ne treba ministarstvo. NTO neka promoviše destinacije da zainteresuje one koji nijesu zainteresovani za Crnu Goru i tu njegova misija prestaje. Ostalo, po njegovim riječima, ništa ne funkcioniše.

“I ako još krenu slike protesta u martu i aprilu, objave svjetske televizije, mi smo ga ,,ugasili“ ponovo. Potrebna nam je stabilnost. Ukoliko postoji političko neslaganje ne treba to na ulici pokazivati”, poručuje Radulović.

Sada je, kako dodaje, vrijeme da pokažemo karnevale, Praznik mimoze a ne da ,,barjačimo“.

I na kraju poručuje novom ministru turizma, za kojeg se nada da će ga biti, da malo više komunicira sa njima.

“Ko god da bude bićemo mu od pomoći jer i on ima veliku ulogu u svemu ovome, ali treba da stvori ambijent da možemo bolje da radimo”, poručuje na kraju Radulović i podsjeća da zadnjih godinu nijesu imali sa kim da razgovaraju i da im se nije niko obraćao.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gradic
Gost
Gradic

Bolje bi bilo da obezbedis plate bolje nama radnicima. A da ne pricamo da u hotelu Splendid radnici nemaju ni parking posebno radnici casina. Nego se parkiraju kilometar od hotela i po kisi i snegu dolaze na posao mokri. Ljeti znojavi jer im je vase visocanstvo ukinulo parking!

Legenda
Gost
Legenda

Govorite to DF.Oni ako vide da mogu da naprave štetu ima da trljaju ruke.

Life
Gost
Life

Ima CG turizam i boljih i ozbiljnijih poslenika.

Rajko
Gost
Rajko

Svi vlasnici hotela trebaju da podju u Splendid i vide kako izgledaju obroci za zaposlene u Splendidu. Tu mu skidam kapu.

kontiki
Gost
kontiki

Koliko kontradiktornosti majko sveta.. pola teksta covjek kuka kako bi imao goste da je mneairlines i onda na kraju kaze popunjen hotel fali mi doba. Isto je za proslu sezonu rekao nema sanse ni 40% 2019. A bi nikad jaca sezona.. da cemo se oslobodit ovih kvazi eksperata dje bi nam bio kraj

Zoran
Gost
Zoran

Grobar kompanije je Bojanic moj Radulovicu. Oni misle da je turizam okruzenje i vauceri sto daju da podmite narod. Ekspert koji sad vreba da udje opet nedje. Nikad vise kora od lubenuce po plazama nijesam vidio nego proslog ljeta. Pi.

Canon
Gost
Canon

Da li si podržavao proteste prošle godine.. To mislim nije smetalo tada zar ne… To je bio patriotzizam…

CrnogoracCT
Gost
CrnogoracCT

Izbori u maju pa nece biti protesta. Parlamentarni, predsjednicki i lokalni. Moze Crna Gora 🇲🇪

Top
Gost
Top

Volio bih da budu veliki protesti i da bude slaba sezona. Jer je to naaarodna volja sve.

Top
Gost
Top

Becicuuu odma cim pocne sezona protest ne ispred vlade vec ispred splendida da trazimo fotelje.

Send this to a friend