Ekonomija

Radunović: Do 2022. godine javni dug biće ispod 60 odsto BDP-a

Sa sastanka

Ministar finansija Darko Radunović saopštio je izvršnom direktoru Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu Entoniju Delanoju da je Crna Gora ispoštovala “zlatno” pravilo da se tekuća potrošnja finansira iz tekućih prihoda, kao i da će javni dug do 2022. godine biti ispod 60 odsto bruto društvenog proizvoda BDP.

a krajem septembra izađe na finansijsko tržište i tom prilikom se kroz emitovanje eurobondova pokušaju obezbijediti sredstva u iznosu od 500 miliona eura koja će biti iskorišćena za refinansiranje javnog duga.

“Drugu godinu zaredom smo ispoštovali “zlatno“ pravilo da se tekuća potrošnja finansira iz tekućih prihoda, 2019. godina će se završiti sa deficitom ispod tri odsto i javni dug će u 2022. godini biti u okvirima ispod 60 odsto BDP-a“, saopštio je Radunović.

Takođe, upoznao je sagovornika sa planom da se krajem septembra izađe na finansijsko tržište i tom prilikom se kroz emitovanje eurobondova pokušaju obezbijediti sredstva u iznosu od 500 miliona eura koja će biti iskorišćena za refinansiranje javnog duga.

“Odajem priznanje na urađenom u oblasti fiskalne politike u protekle dvije godine“, saopštio je Delanoj i istakao da postoji jasno viđenje fiskalne konsolidacije i da je rađeno na njenoj implementaciji.

Naglasio je da će to biti sadržano u izvještaju MMF-a koji će prepoznati sve ono što je rađeno u fiskalnoj oblasti , kao i smanjenje cifara kada je u pitanju dug.

Komentarišući stanje na finansijskim tržištima izrazio je očekivanje da će doći do monetarnog olakšavanja velikih ekonomija i da će Crna Gora dobiti što niže kamatne stope za potrebe refinansiranja.

“Fiskalna konsolidacija ide onako kako je planirano što je veoma značajno za Crnu Goru“, zaključio je Delanoj.

S.Đ.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
BnjjDAKATitov PionirPiroskaBela
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

I kupovna moćće biti manja i još 10000ljudi će manje živjet u Cg

DAKA
Gost
DAKA

Ocete ministre sigurno ,jos ako vam dolar dodje na 1-1 onda ce mo sigurno spustit ne na 60 % !!????

Piroska
Gost
Piroska

Zar nijesmo trebali vec 2020 da smanjimo javni dug ispod 60% BDP-a???

Titov Pionir
Gost
Titov Pionir

Trebalo je, ovo je izgleda revidirana verzija

Bela
Gost
Bela

Na koji fazon Radunovicu

Send this to a friend