Ekonomija

Rekorder plata od 54.440 eura

Najveća plata u ovoj godini bila je 54.440 eura i dobio je domaći građanin zaposlen u sektoru bankarstva i monetarnog posredovanja, piše Pobjeda.

Ova zarada čini 106 prosječnih koje se kreću od 510 do 514 eura zavisno od mjeseca, 282 sadašnja minimalca koji je 193 ili 245 budućih, jer je dogovoreno povećanje od 222 eura.

“Prema podacima kojima Poreska uprava raspolaže na dan 16. maj 2019, najveća neto zarada isplaćena za obračunske periode januar april iznosila je 54.440 eura, a sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima 96.354 eura. Isplaćena je rezidentnom licu zaposlenom u djelatnosti bankarstva i monetarnog posredovanja”, kazali su Pobjedi iz Poreske uprave.

Oni ne saopštavaju imena osoba niti kompanije koje su rekorderi po isplaćenim zaradama, jer ih u tome sprečava zakon.

I drugo mjesto sa 41.292 eura neto isplate drži isti sektor i takođe domaći građanin, a ne stranac koji radi u Crnoj Gori.

“Sa obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima, odnosno bruto iznosila je 73.083 eura. Isplaćena je takođe rezidentnom, odnosno građaninu Crne Gore i ponovo zaposlenom u djelatnosti bankarstva i monetarnog posredovanja”, pokazuju podaci Poreske uprave.

Na trećoj poziciji u ovom dijelu godine je zarada od 34.337 eura.

“Treća po redu najveća neto zarada u istom periodu iznosila je 34.337 eura neto. Bruto iznos sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima je 60.775 eura. Isplaćena je rezidentnom licu zaposlenom u djelatnosti vazdušnog saobraćaja”, rečeno je Pobjedi iz Poreske uprave.

Iz ovog državnog organa podsjećaju da su ove enormne zarade isplaćene samo u jednom mjesecu.

“Navedeni iznosi isplaćeni su licima samo u jednom mjesecu, te se ne može zaključiti da se radi o redovnom mjesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su unijeti u IOPPD obrasce pod šifrom 1-zarade pa se kao takvi i vode u sistemu Poreske uprave”, objasnili su iz uprave.

Za razliku od ovih enormnih zarada, najniža je 193 eura i „ističe joj rok“ za nešto više od mjesec jer su se Vlada, sindikati i poslodavci dogovorili da od jula bude 222 eura s tim i da se opterećenje na zarade smanji za dva odsto.

Prosječna neto zarada se u Crnoj Gori kreće od 510 do 514 eura, kako koji mjesec. U parlamentu je prije nekoliko dana poslanik SDP Raško Konjević saopštio da zaradu ispod 250 eura prima 77 hiljada zaposlenih.

37

avatar
1000
29
8
0
 
32
ŠahbazSefketDECARaFicoDejan sudbina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šahbaz
Gost
Šahbaz

Organizovani bankarski kriminal!

Sefket
Gost
Sefket

Nije lose za Monako Paris Sen Zermen.

DECARa
Gost
DECARa

A sto rade ti ljudi..da ne spasavaju mozda zivote

Fico
Gost
Fico

Oni jedu meso mi kupus prosek sarma

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Ja dobijam 260 000 u septembar. Po malo da trošim za kafu i možda koju grebalicu.

VOJO
Gost
VOJO

Sve istočnoevropske zemlje imaju neuporedivo niže stope opterećenja (poreze i doprinose ) na zarade . Makedonija od 35 do 37, Mađarska od 42 do 43, Bugarska 20, BiH od 20 do 25 – …. A Crna Gora ima oko 60% opterećenja na zarade… E sada vidite gdje živimo i ko je kriv za male ZARADE… VLAST JE KRIVA a ne… Više »

VOJO
Gost
VOJO

OPTEREĆENJE NA ZARADE SMANJITE ZA 30 % pa će minimalne zarade biti 300 €… niko ne traži smanjenje doprinosa… Velika stopa doprinosa pojede poslodavce… U pamet se na vrijeme…

Gost
Gost
Gost

I NORMALNOOOO racuna se u statistici za prosječnu pmatu u CG. 😂😂😂

Nez
Gost
Nez

Ne znam kako ne mogu utvrditi da li se radi o otpremnini ili redovnoj zaradi kad se na otpreminu ne placaju doprinosi. Svaka firma koja bi platila doprinose na otpremninu uradila bi to na njenu stetu i menadzment bi za tu stetu odgovarao vlasnicima. Kako se radi o isplatama u sektorima gdje nema privatnih vlasnika (osim Atlas banka, UCB) onda… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Samo naprijed .svi smo zadovoljni . .

Aja
Gost
Aja

Zdravo je trosili 😂

mojsilović
Gost
mojsilović

U ovaku krizu? Ovi bi koliko večeras prespavali kod Duće Šiptara.

Velimir136@gmai
Gost

Protesti propali,džaba vam pumpanje!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

I ovo ulazi u obzir kod obračuna prosječnog LD-a u CG, je li??? Tuga…

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Nismo vas pitali za najveću nego za najmanju

Send this to a friend