Ekonomija

Sa obračunskom listom kod izvršitelja po platu

Ilustracija

Zaposleni kojem poslodavac ne isplati zaradu može da naplati i zaradu i doprinose preko javnog izvršitelja uz pomoć obračunske liste, potvrdili su Pobjedi iz Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Obračunska lista, koju je poslodavac dužan da izda zaposlenom i kada mu nije isplatio platu, po novom Zakonu o radu ima snagu izvršne isprave.

“Zaposleni će, ukoliko procijeni da iz bilo kojeg razloga može doći do blokade kod poslodavca, moći da pokrene postupak izvršenja radi naplate zarade i doprinosa”, kažu u sindikatu.

To znači da je dovoljno da obračunsku listu ponese javnom izvršitelju koji pokreće proceduru naplate.

“Ukoliko obračunska lista nije izdata, zaposleni treba da se obrati inspekciji rada, jer u tom slučaju poslodavac krši zakon i izlaže se visokim kaznama”, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Dok su u sindikatu zadovoljni ovim najnovijim rješenjem iz Zakona oradu, poslodavci smatraju da je problematično i da će povećati blokade.

Iz Unije poslodavaca Pobjedi su kazali da se problematičnost primjene ove norme odnosi na privredni i javni sektor.

“Sigurni smo da će se to najprije pokazati kod poslodavaca iz javnog sektora. Opšte je poznato da većina lokalnih uprava ima dugogodišnje probleme sa prihodima i finansiranjem poslova iz svojih nadležnosti, a naročito sa isplatom obaveza po osnovu zarada, čime se posredno problemi prenose i na državu. O stanju u privredi, odnosno malim i srednjim preduzećima je suvišno govoriti, posebno kada znamo da iz mjeseca u mjesec, već godinama, broj blokiranih privrednih društava stagnira ili raste”, kazali su iz UPCG.

Ovakva norma, smatraju, može dovesti do blokade računa kada poslodavac, zbog problema koje ima u redovnom radu, može ugroziti i čitavo poslovanje, te time u još nepovoljniju situaciju dovesti i same zaposlene.

“Ona može dovesti i do određenih zloupotreba, na primjer u situacijama kada je zarada već isplaćena da je obračun krivotvoren i slično, jer prigovor ne odlaže izvršenje, a postupak pred sudom, radi ispravljanja „grešaka”, može biti dug i skup – što i praksa pokazuje. Takođe, svima su poznati slučajevi nesavjesnog postupanja pojedinih izvršitelja”, ističu poslodavci, koji prepuštaju vremenu da pokaže efekte ovakvog zakonskog rješenja i potvrdi da li su njihovi argumenti opravdani.

Naime, Unija poslodavaca je još u radnoj grupi za izradu novog zakona o radu bila protiv ovakvog rješenja, koje su podržali predstavnici sindikata i Vlade.

“Obračun zarada je i po tadašnjim zakonskim rješenjima imao snagu vjerodostojne isprave, a zaposleni su imali mogućnost i mehanizme da zaštite svoja prava preko Inspekcije rada, Poreske uprave, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i suda”, navode iz UPCG.

Poznato je, dodaju, da UPCG insistira na punoj primjeni zakona i izvršavanja svih obaveza prema zaposlenima, posebno jer znaju da su oni kojima se zarade ne isplaćuju u teškoj situaciji.

“Treba imati u vidu da su zaposleni do sada izuzetno rijetko koristili postojeće mehanizme za naplatu potraživanja po osnovu zarada. Konkretno, u takve postupke su najčešće ulazili tek kada je prestanak radnog odnosa kod konkretnog poslodavca bio u najavi ili je do njega došlo (iz bilo kog razloga), ili kada bi prešli kod drugog poslodavca. Zato je naš stav i bio da je problem u tome što zaposleni ne koriste prava i mehanizme zaštite koji im stoje na raspolaganju, a ne nedostatak pravne zaštite, što ne može i ne smije biti razlog za uvođenje rigidnijih rješenja koja mogu izazvati problem širih razmjera”, ističu iz Unije poslodavaca.

MBA: Ozbiljni poslodavci daju i platu i listu

Iz Montenegro biznis alijanse su kazali da je i do sada svaki ozbiljan odgovoran poslodavac zaposlenom davao na vrijeme i platu platnu listu.

“Dobro je da se u zakonu precizira i definiše svaki aspekt bitan za poslovanje preduzeća, koji afirmiše obostrano povjerenje poslodavaca i zaposlenih. Vjerujemo da je i do sada, prije donošenja ovog zakona, svaki ozbiljan poslodovac izdavao obračun zarade zaposlenom”, kaže menadžerka MBA Bojana Kalezić.

Vjerujemo, takođe, kaže ona, da će svi odgovorni poslodavci i u narednom periodu nastaviti s takvom praksom, čime se obezbjeđuje sigurnost eventualne, naknadne naplate potraživanja zaposlenih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ako mi ne da platu, što bi mi dao tu listu?

Slavko
Gost
Slavko

Je li neko nekad barem cuo da Inspekcija rada nesto radi? Ili zna li neko kako barem izgledaju?

boki
Gost
boki

Da, neka uradi to jednom i idući mjesec neće ni imati platu. A što neko reče, šta ćemo sa pola države koja prima pare na ruke, oćemo li njih prijavljivati?

Nagual
Gost
Nagual

Ovaj sindikat je komedija živa.. neko da očekuje da im poslodavac dadne listu, a ne da im platu… (a tu listu mogu da upotrijebe protiv njih samih).. kukala vam majka ako vi ovo ozbiljno mislite da može da prođe… Manji je grijeh što ne daju listu, a veći što ne daju platu!

TonyZ
Gost
TonyZ

Cu poslodavci kazu da ce to biti problematicno jer ce se povećati blokade??? Legendo ako nijesi u stanju da isplatis zarade, gasi firmu. Nema sta da se bavis biznisom. Bi da radi ali da ne placa, ma neka. Jos to kazu iz unije poslodavaca?? Divno li vam je razmisljanje…

Crni panter
Gost
Crni panter

Ja nemam tih problema jer svuda pijem i jedem za džabe.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zakon pravljen da inspekcija ništa ne radi. Zašto inspekcije ne češljsju poslodavce.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Ne smiju

Todor
Gost
Todor

Sta sa poslodavcima koji uplacuju minimalac a ostatak daju na ruke? Odakle im pare za isplate na ruke? U koje krivicno djelo to spada?

Bnjj
Gost
Bnjj

Ha ha ha, pa đe vi živite ovo nije Danska. Već korumpirana država đe su svi ogrezli u korupciji. Taj nesretni radnik koji odnese listu odma otkaz dobija. Najbolje je uvesti anonimno prijsvljivanje i inspekcija da bude nezavisna.

Send this to a friend