Ekonomija

Šaranović: Crnogorska Vlada obmanjuje javnost

Šaranović

Iz posljednjeg reagovanja Vlade na saopštenje Demokrata nedvosmisleno se da zaključiti da se Vlada, osim za zaduživanje građana, specijalizovala i za obmanjivanje domaće javnosti, poručio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Vlada je ranije poručila Demokaratama, da prihvate istinu-da u 2018. godini imamo preko 25.000 zaposlenih više u odnosu na prvih devet mjeseci 2011, i oko 11.000 zaposlenih više u odnosu na početak mandata 41. Vlade.

Šaranović podsjeća da je povod njihovog saopštenja bila izjava premijera Markovića da je “naša prosječna zarada jedna od većih zarada, pa čak i u odnosu na zemlje Evropske unije”.

“Nužno je ponoviti da je ovo samo jedna u nizu izjava premijera Markovića koja odiše neznanjem, ali i uvijek prisutnom potrebom da se pred domaćom javnosti iznose netačni podaci o navodno uspješnoj ekonomskoj politici ove Vlade. Prvo, u svom reagovanju Vlada je navela da sve članice EU nemaju zakonom utvrđene minimalne zarade i ukazala na par članica (Austrija, Italija i Danska). Međutim, od 28 zemalja članica, čak 22 su zakonom definisale minimalnu zaradu i u svakoj od njih minimalna zarada je veća nego u Crnoj Gori. Dodajemo i podatak da prosječna minimalna zarada, na nivou članica EU koje su je definisale zakonom, iznosi 732 eura, odnosno, skoro četiri puta je veća od 193 eura koliko iznosi u Crnoj Gori”, objašnjava Šaranović.

On ističe da, pokušavajući da ospore tačnost podataka koje su iz ove partije naveli naveli, iz Vlade su kazali i da je prosječna neto zarada u Crnoj Gori 2011. godine iznosila 484 eura, a u 2017. godini 510 eura.

“Podaci Monstata, prema kojima je prosječna neto zarada u januaru 2011. godine iznosila 518 eura opovrgaju tvrdnju Vlade o rastu prosječne zarade. Zaboravili su pomenuti da je u posljednjih šest godina, inflacija porasla 9, 3 odsto, odnosno da je rast inflacije veći od rasta zarada i penzija. To  znači da su realni iznosi plata i penzija niži u odnosu pomenuti period i da je kupovna moć građana manja”, navodi on.

Poslanik Demokrata ističe da je tačno da se BDP povećava iz godine u godinu, ali, kako dodaje,  njegov rast, odnosno struktura, ne stvara realnu korist crnogorskim građanima, već naprotiv.

“Rast BDP-a nije zasnovan na realnoj ekonomiji, već na konstantnom zaduživanju. Zaduženost po glavi stanovnika 2006. godine iznosila je 1.130 eura, dok je od oktobra 2018. godine svaki građanin  Crne Gore, samo po osnovu javnog duga, zadužen 5.000 eura. Dakle, obzirom da je rast BDP-a mahom zasnovan na konstantnom zaduživanju, on ne stvara realnu ekonomsku korist, već kao takav, proizvodi sve veću zaduženost po glavi stanovnika i pad životnog standarda”, objašnjava Šaranović.

On navodi da je metodologija Vlade kojom pokušavaju prikazati konstantan rast zaposlenih iz godine u godinu, najblaže rečeno, nerealna, i služi bestidnom obmanjivanju javnosti.

“Ne radi se o stalnim radnim mjestima, već o sezonskom zapošljavanju u trajanju od nekoliko mjeseci. Beskrupulozno je hvaliti se tzv. „rastom zaposlenosti“ u državi, u kojoj 40 odsto  zaposlenih primaju ispod 250 eura (duplo manje od prosječne zarade), a u kojoj potrošačka korpa iznosi 637 eura (Monstat, oktobar 2018. godine). Dodatno, zbog čega već pet godina, odnosno, od 2013. godine, nemamo zvanične podatke od strane nadležne državne institucije o broju onih koji žive ispod apsolutne granice siromaštva”, pita on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bdp rast
Gost
bdp rast

Ispit nisi mogao dat ka covjek a sad mlatis ti o ekonomiji …cccc

Crnogorac.100%
Gost
Crnogorac.100%

I tebe treba strpat u Spuz ko Medojevica….

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Tako je ko god u Crnu Goru progovori istinu pravac Spuz nema zajebancije,pojedinci imaju milione to moraju sacuvat za potomstvo,znamo dobro imenom i prezimenom one te bi im to oteli

mojsilovic
Gost
mojsilovic

josh koju godinu i prestizemo ih svaku.. mi otvaramo hotele od 4 i 5 zvjezdica dok se oni jade i rentuju sopstvene stanove turistima. Jadovi jadni sta vam vrijedi visok minimalac kad su vam cijene paprene. pogledajte nas crnogorce boshnjake i ovo malo srba sto ima i katolkinja po primorju, SHTA? sa tri eura nakupujesh namirnica na pijacu nemosh kuci… Više »

Send this to a friend