Ekonomija

Savezu sindikata prijeti prodaja imovine

Poreska uprava Crne Gore (PU) ukinula je rješenje o reprogramu duga Savezu sindikata (SSCG) i započela proceduru prinudne naplate kroz blokadu računa. Iz te institucije su u izjavi za Dan kazali da je pokrenut i postupak obezbjeđivanja poreskog potraživanja unovčavanjem, odnosno prodajom, založene imovine.

Iz PU, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, kažu da ukupne dospjele, a neplaćene obaveze poreskog obveznika Saveza sindikata iznose 371.683,04 eura, i one obuhvataju obaveze dospjele kroz reprogram poreskog potraživanja, kao i tekuće poreske obaveze.

“Poreskom obvezniku Savezu sindikata ukinuto je rješenje o reprogramu poreskog potraživanja imajući u vidu da isti nije izmirio jednokratnu uplatu u iznosu od 10 procenata osnovnog poreskog duga u zakonom predviđenom roku. U nastojanju da se naplati poreska obaveza, Poreska uprava je kod predmetnog obveznika shodno Zakonu o poreskoj administraciji već preduzela mjeru prinud ne naplate iz novčanih sredstava, odnosno blokadu žiro računa, te obezbjeđivanja poreskog potraživanja putem uspostavljanja založnog prava nad imovinom dužnika na iznos od 224.000 eura. Poreska uprava će nastojati da pitanje poreskog duga ovog obveznika riješi primjenom svih dostupnih zakonom propisanih mjera naplate vezanih za imovinu koju obveznik posjeduje”, saopšteno je Danu iz Poreske uprave.

Zakon o reprogramu poreskog potraživanja u članu 13 predviđa da poreski organ ukida rješenje o reprogramu poreskog potraživanja, ako poreski obveznik ne uplati jednokratnu uplatu, ne uplati tri mjesečne rate u skladu s rješenjem o reprogramu poreskog potraživanja, te ukoliko kasni više od 30 dana s plaćanjem tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda.

Probleme s poreskim dugom ima i preduzeće čiji je osnivač Savez sindikata, a u pitanju je Crnogorski fond za stambeno-solidarnu izgradnju.

Osim Saveza, osnivači Fonda su Vlada i Unija poslodavaca. Iako je u sindikalnim krugovima postojala priča da je i njimaukinuto rješenje o reprogramu, u Poreskoj upravi kažu da to nije istina.

Fond je reprogramirao poreske obaveze shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja s iznosom osnovnog duga od 1.508.386,44 eura i isti uredno plaća dospjele obaveze po osnovu reprograma.

Poreska uprava kod poreskog obveznika Crnogorski fond za stembeno-solidarnu izgradnju nije pokrenula proceduru za uvođenje stečaja, imajući u vidu da se ovoj mjeri pristupa tek ukoliko ostali mehanizmi ne rezultiraju naplatom duga.

Takođe, Uprava nije obaviještena da je proceduru predlaganja stečaja kod predmetnog obveznika pokrenuo neki drugi povjerilac navode u Poreskoj upravi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
No future
Gost
No future

U Crnoj Gori sindikat kao organizacija za zaštitu prava radnika – NE POSTOJI ! Postoje samo sumnjive interesne grupacije koje ubiraju novac od članarine i koje nikad transparentno ne prikazuju koliko novaca uzimaju, gdje se i kako troši i kako se rasporedjuje niti bilo kad dostavljaju istinite izvjestaje. Ako se ikad povede neka istraga o tome i o imovini tih… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

eto
Gost
eto

Inače ničemu taj savez ne služi.Bilo koji sindikalni savez u CG je isti a to je nula koristi za radnike.

Bnjj
Gost
Bnjj

Svcašta li se zove Savezom. Kome su oni zaštitili prava, uhljebi primaju dobre plate

Send this to a friend