Ekonomija

Savjet budućim pomorcima: Kadeti ne gledajte na sat

Direktor flote brodarske kompanije “Al Group” Tonći Zdunjić poručio je budućim i tek stasalim pomorcima da se dodatno edukuju i na bježe od posla, jer se požrtvovanost i znanje veoma cijene prilikom ponovnog angažovanja na kompaniji i u napredovanju, prenosi Radio Kotor.

Delegacija njemačke kompanije, u kojoj su pored Zdunjića bili izvršni direktor kompanije Ulrih Paulsdorf, menadžerka za zapošljavanje pomoraca Rita Vella-Menzel i operator u zapošljavanju pomoraca Kolja Funk, održala je nedavno prezentaciju na Pomorskom fakultetu, a organizator je bila Agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca “NorMonte” d.o.o. iz Kotora.

“Jedna od najvećih grešaka kadeta na brodu je da gledaju svoje radno vrijeme. Radno vrijeme od osam do 17 ili 18, a onda poslije što bude, gledanje televizije i ostalo. Vi kao kadeti nemojte sebi to dozvoliti. Cijeli dan ćete raditi, možda na palubi piketati ili pituravati. Znam da će vam nakon toga biti muka od svega, da će vam biti dosta rada i da ćete biti umorni. Međutim, ja bih vas savjetovao, odvojite još dvije – tri ure vašeg slobodnog vremena naveče, pa probajte otići u gvardiju na palubi sa trećim, ili dolje u makinu, da još nešto vidite. Strojarima bih uvijek preporučio knjigu ili nacrt. To se vrlo malo upotrebljava. Knjige na brodu su nakon 20 godina još uvijek kao nove.

To je taj značajan dio interesa za posao, jer ako vi budete čisto radili od osam do pet, slušali što vam prvi palube kaže, piketaj tu, pituraj tu, ništa od toga. Vi ćete obaviti 12 mjeseci, dobićete brevet, a da li će vas kompanija zaposliti, ne znam. Zaposliće rađe onoga ko je pokazao da ga interesuje posao, koji je dolazio u gvardiju sa trećim.

Još ako imate sreću da je ovaj treći iz Crne Gore, Hrvatske ili Srbije, biće lakše. Uz to, treći vam je nekako po godinama i vršnjak, pa će vam biti lakše da ga pitate daj mi pokaži ovo, pokaži ono… Ali, i ako nije iz vaše zemlje, većina će vam pokazati. Budite sigurni da se, ovo što sam vam rekao, gleda. Da će master zapaziti. Kada vam bude pisao evaluaciju, zapisaće i da ste bili u gvardiji, da ste bili zainteresovani i da ćete kasnije imate veliki uspjeh u poslu”, kazao je Zdunjić.

Napredovanje zavisi od kompanije, broda i tereta.

“Ako ste na kruzeru nemojte se nadat da ćete prije 60. za kapa avancat. Za mastera? Pa isto tako, između 50. ili 60. godine. Ako budete imali sreće biće i ranije, ali tu je problem što imate najgori od svih tereta – ljude. Taj teret gleda i kritikuje. Brzina napredovanja se usporava kako dolazite na visoke pozicije. Korak između kadeta i oficira je veliki, jer ovaj drugi ima veću odgovornost. Onaj između trećega i drugoga na palubi, relativno mali. Korak za ćifa palube i sekonda makine je već stupanje u menadžment broda. Znači stupate u „top 4″, gdje morate imati znanje i vještine u rukovođenju ljudima, a to je stvar koja se ne uči u školi. Rukovoditi ljudima nije lagano jer se mora razlučiti kako reagovati u određenim situacijama, da li reći „ćuti i vozi”, ili popričati malo sa njim. Brzina napredovanja se smanjuje i kada ste blizu završnog koraka od prvoga do mastera, ili od sekonda na upravitelja stroja. To je završni korak na brodu, mada ne i na firmi. Tada iznad vas niko više ne stoji. Da biste došli do barbe ili kapa moprate imati i teoretsko znanje. Zato ste ovdje na fakultetu. To je stvar koja vam je nužna da biste savladali praksu. Teoretsko znanje je stvar po kojoj se razlikuju oni koji imaju fakultet, u odnosu na one koji imaju samo srednju školu”, kazao je Zdunjić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo58
Gost
Ljubo58

Nije mi jasno da nijeste svjesni cinjenice da je pomorstvo, kao i sve drugo( sem tradicije u kulturi), u Kotoru zamrlo. U Baru dobijete ljekarsko svakog radnog dana, pomorci, kao i obiljezje na uniformi.U Kotoru ima da lipsete u ind. zoni kad vas dopadne! Ista stvar je sa agencijama kotorskim i kompanijama koje ih pridrzavaju. Nije vam Bar daleko, dragi… Više »

kokolo
Gost
kokolo

Slazem se za usluge pomorcima u Baru. Medjutim, agencije koje vrte pomorce su na jako slicnom nivou i u Baru i Kotoru. Kompanije isto sprovode najtvrdji vid kapitalizma. Radnik nema zastitu.

Dobrota1
Gost
Dobrota1

Postovani obzirom da imam saznanje preko sinovca. dozvolite da saopstim da mahom agencije za ukrcaj uzimaju od pomoraca pare na crno. Valjda imamo toliko gradjanske slobode da makar kazemo to?

Masinist
Gost
Masinist

Istina. Ovi sada rade po principu sto nizi cin to vise parica dajes….. Kadeti se moraju dobro opremit prije dolaska……

Beccio
Gost
Beccio

Plovio sam preko ove Normonte agencije par godina unazad, NIKAD mi nisu trazene pare. Doduse ima gotovo 3 godine da sam se penzionisao, dosta mi je vise navigavanja, gadna je to rabota

Vido
Gost
Vido

Stvari se i jesu otada promjenile marinajo.

Masinist
Gost
Masinist

Prijatelju, bilo nekad pa proslo. Novi “ljudi”, nova “pravila”

Kap
Gost
Kap

Jadne li te Kompanije, Agencije i brodova koje u modetno doba Kadete salje da piketavaju po citavi dan 12 mjeseci, nije to bilo ni prije 40 godina kad sam ja bio Kadet. Bjeste otadle glavom bez obzira.

Goxi
Gost
Goxi

Jadne ja ti kazem. “Obecan” mi je ukrcaj na ovu kompaniju koja je sada jedina u ovoj agenciji, ostale su propale. Cekao sam vise od pola godine i nista, a sve iz agencije govore bice bice ne brinite, to je siguran ukrcaj. Bezobrazno vrlo, najblaze receno. Sad cu srecom upast na Mediterana u aprilu.

Kotor66
Gost
Kotor66

Nikaoko ne idite na te lijeve kompanije..pogotovo kao kadeti, nista nije isto to sto vam pricaju i na papir a kamoli na brodove.Ako mozete nikad i ne idite na brodove

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Bravo,neka ubuduce dolazi vise stranih kompanija na nesem trzistu gdje ce se zaposljavati nasi pomorci.Takodje nasa prosvjeta mora vise da ulozi u edukaciju nasih pomoraca,neophodna je moderna oprema i sve nove inovacije u tom polju da ne bi kasnili za ostalim zemljama. Iz licnog iskustva kao i iskustva mojih kolega koji plove ne mogu nista lijepo reci za ovu agenciju… Više »

thechempresss
Gost
thechempresss

Kraljevi ste vi kotorani najveci , pogotovo na brodovima

Mato
Gost
Mato

Reko bi da je ovo sarkazam. Kotorana je sve manje, ako ce ti biti lakse, mozda ih po brodovima ima 20%.
Zadovoljan?

Bar91
Gost
Bar91

Mene je jedan u tu agenciju skoro iscerao iz kancelarije. Samo sam propitivao o kompanji i uslovima a on nadrije nervozu te ja izadjoh.

mojsilović
Gost
mojsilović

Iz “treće” do Kuvara da mu se pomogne oko doručka pa opet radno u “prvu” a ko je napredan može i seksualno da zadovolji od ” trećeg” pa sve do “kapa” čime direktno ulazi u “top 5” čime je osigurao dalje zaposlenje.

Flamur Redža
Gost
Flamur Redža

Kako si ti brzo napredovao!!!

Dex
Gost
Dex

Kapetane knjige u makini i treba da budu ko nove. Najgore je ako se nesto radi i ponese se knjiga.. u makinu.. Zato se uzme kopija(svaki brod ima kopir aparat) i nosi sa sobom u makinu da se knjiga ne bi isjcepala zamazala itd..

Pjer
Gost
Pjer

Tako je Dex

Send this to a friend