Ekonomija

Šest decenija rada HE Perućica

Šest decenija postojanja i uspješnog rada HE Perućica obilježava u znaku realizacije investicionog plana, ukupno vrijednog preko 60 miliona eura.

Ugovor o novom kreditnom aranžmanu, vrijedan 33 miliona eura, potpisan je prošle godine sa KfW bankom, za potrebe rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica.

“Realizacijom tog kapitalnog projekta znatno će se povećati pogonska spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu naše najstarije velike elektrane i produžiti radni vijek postrojenja”, saopšteno je iz EPCG.

Kako su dodali, u protekle dvije godine uspješno je završena kapitalna rekonstrukcija tri generatora, dok ove godine predstoji revitalizacija treće i šeste mašine, a 2021. i kapitalni remont prvog i drugog agregata.

“U tekućoj godini biće zamijenjena i dva blok transformatora novije generacije, prema Ugovoru vrijednom 2,25 miliona eura. Takođe, očekuju se i pregovori sa Njemačkom razvojnom bankom o novom aranžmanu, vrijednom 23 miliona eura, za ugradnju osmog agregata, instalisane snage 58,5 MW, čime će se, bez bilo kakvih dodatnih zahvata na sistemu za zaštitu životne sredine, povećati snaga i ukupna proizvodnja elektrane”, navode u EPCG.

Sanacija građevinskih objekata, reparacija ili zamjena elektro i mašinske opreme u HE Perućica je projekat u koji su, u posljednje dvije godine, uložena značajna sredstva.

“Ovim investicijama i potpunom rekonstrukcijom svih agregata i pratece opreme za upravljanje HE Perucica će novi rodjendan potpuno modernizovana i u skladu sa svim standardima”, ističu u EPCG.

Važan dio investicionog plana, procijenjene vrijednosti 3,26 miliona eura, jeste rekonstrukcija malih elektrana koje posluju u sastavu EPCG, kao dio proizvodnih kapaciteta Perućice.

“Realizacijom ovog projekta male elektrane biće podignute na viši tehničko-tehnološki nivo automatizacije i daljinskog upravljanja, produžiće im se radni vijek, povećati efikasnost i smanjiti troškovi proizvodnje uz znatno veće iskorišćenje vodnog potencijala”, navode u EPCG.

Podsjećamo, HE Perućica je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine.

Nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane.

Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane smještene na teritorijama opština Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik.

Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh. Korisna akumulacija je 225 miliona metara kubnih vode.

Za proizvodnju električne energije HE Perućica koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice.

Rekordne 2010. godine HE Perućica proizvela je 1434,9 GWh.

U 2019. godini HE Perućica je ostvarila proizvodnju od 951 GWh, a u 2020., do sada, 274 GWh.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bonaca
Gost
bonaca

Hoce li se naci neko da napokon nakon 6 decenija izgradimo jos po neku elektranu ozbiljnih kapaciteta ili i dalje nastavljamo sa drumovima?

Bnjj
Gost
Bnjj

To vi je bivša država napravila. Vi samo znate da uzimate to vam je ekonomija gosp iz Vlasti. Sveli ste Cg na nivo najsiromašnih država Evrope. Čak i Ukrajina nas po platama realnim polako stiže. Minimalac tamo je 182e a kod nas 222e.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ukrajina isto ima fine komšije.

Jovan
Gost
Jovan

Ukrajina je drzava sa ogromnim resursima .Mogla bi biti jedna od najrazvijenijih u Evropi !

Send this to a friend