Ekonomija URODILA PLODOM KAMPANJA ZAPOSLIMO DOMAĆE - DA CRNA GORA RADI

Sezonski poslovi primamljivi nezaposlenima iz Crne Gore

Ilustracija

Na evidenciji nezaposlenih nalazi se 34.809 lica, što je za 7.380 manje nego na dan 16. jul 2018. godine. I ove sedmice bilježi se blagi pad stope nezaposlenosti sa 15,14 na 15 odsto. Zavod za zapošljavanje Crne Gore sprovodi brojne programe i mjere aktivne politike zapošljavanja.

U toku su javni radovi, programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih, program “Stop sivoj ekonomiji” i realizacija projekta “Neka bude čisto”.

Smanjenju nezaposlenosti doprinosi i sezonsko zapošljavanje. Dobre rezultate već je dala državna kampanja “Zaposlimo domaće – da Crne Gora radi”, koju je organizovao i realizovao Zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja. Ove godine na sezonskim poslovima angažovano je 9.818 domaćih radnika. Poređenja radi, tokom čitave prošle godine zaposleno je ukupno 9.229 domaćih sezonaca.

“Ove godine napravili smo dobru pripremu za početak turističke sezone. Kampanja je realizovana sa ciljem da se doprinese rastu zaposlenosti domaće radne snage. Namjera nam je bila da stvorimo ambijent u kojem će poslodavci vidjeti interes da zaposle domaće radnike, ali i da domaćim radnicima sezonski rad učinimo privlačnijim, u čemu smo očigledno uspjeli”, kaže načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović.

Prema njenim riječima, Zavod je intenzivirao aktivnosti u dijelu dobre pripreme nezaposlenih lica za uključivanje u proces sezonskog zapošljavanja, ali i u dijelu rada sa poslodavcima. Mobilni timovi Zavoda obilazili su poslodavce sa namjerom da im ponude domaću radnu snagu.

Inače, godišnji plan zapošljavanja na sezonskim poslovima je 10.000 eura. I ta suma je respektabilna, posebno kada se ima u vidu struktura nezaposlenih na evidenciji Zavoda. Skoro trećinu evidencije čine lica sa invaliditetom. Isto toliko je starijih od 50 godina. Zatim, izražen je deficit u ponudi radnika turističkougostiteljske struke. Na evidenciji Zavoda, nalazi se, na godišnjem nivou, 2.600 lica sa tim zanimanjima. Deficitarni su kvalifikovani radnici: kuvar, konobar, mesar, pekar, poslastičar, pizza majstor, roštiljdžija…

Međutim, zanimanja u turizmu, ugostiteljstvu, saobraćaju i uslugama deficitarna su ljeti, posebno u primorskim opštinama. Ta ista zanimanja mogu biti sufici-tarna u kontinentalnom dijelu Crne Gore i u ostalom periodu godine. Poslodavci sve češće traže znanja i vještine koje ne posjeduju nezaposleni sa tim zanimanjima.

Osim turizma, veća tražnja od ponude je za profilima iz građevinarstva. Fale tesari, armirači, zidari, betonirci, fasaderi… Poslodavci ta radna mjesta popunjavaju uvozom radne snage iz zemalja okruženja.

Ivanović podsjeća na ulogu Zavoda da prati trendove na tržištu rada i da svojim mjerama utiče na to da se, ako ne u potpunosti, ono najrealnije moguće, ponuda usaglasi sa potrebama tržišta rada. Zavod, stoga, veliku pažnju poklanja pripremi nezaposlenih za ulazak na tržište rada, kroz različite programe obuke i osposobljavanja odraslih.

“Pošto poslodavci iskazuju veliku potrebu za anga-žovanjem pomoćnog osoblja u hotelima, restoranima, na plažama, tu vidimo prostor za veće zapošljavanje nekvalifikovane radne snage”, naglašava Ivanović, ističući da poslodavci treba da rade na poboljšanju uslova rada, kako bi sezonski poslovi postali atraktivniji.

9

avatar
1000
8
1
0
 
8
BOJKOT IZBORANa minimalcu222Princ od KonikaBnjjTragikomedija🎭
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BOJKOT IZBORA
Gost
BOJKOT IZBORA

STOP PARTIJSKOM ZAPOSLJAVANJU

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Eo kolone pred splendid….radiš dvije smene 16+koji sat po potrebi za 550eura,nemaš slobodnog dana a i što će ti,a krajem septembra marš kući…..milina! Beeeeee!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Primamljiv nego kako, Žarkov euro svijetli ko da je od suvoga zlata, za svega nekoliko komada možeš uzeti i kuglu sladoleda !

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo glup čovjek može radit ove poslove bolje je otići sezonski radit u inostranstvu i zaradit ka ođe za 2 godine

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Jeftino topovsko meso.

free samples
Gost
free samples

CDM morate staviti na ovaj tekst oznaku “sponzorisano” jer je vise nego ocigledno da je ovo naruceni tekst

jarno trulli
Gost
jarno trulli

kako se hvale ovi politicari sto sezonski posao dobiju radnici iz cg ko da je to Boga mi ne znam ti sto.. da je srece da ti ljudi imaju stalan posao .. ne znate koja muka natjera covjeka da podje od kuce da radi najteze poslove ta 3 mjeseca.. a fale se ovi drzavnici ko da su im dali posao… Više »

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Namijestaju radnike njihovim tajkunima.dobiju oni koverata dosta nece se izgubit.iskoristavaju te jadne ljude sto moraju da rade po svaku cijenu.

Jovo
Gost
Jovo

“Inače, godišnji plan zapošljavanja na sezonskim poslovima je 10.000 eura. I ta suma je respektabilna, posebno kada se ima u vidu struktura nezaposlenih na evidenciji Zavoda.”
Kopi pejst novinarstvo

Send this to a friend