Ekonomija

Šifei: Uradićemo sve da auto-put bude gotov u datom roku

Arhiva

Radovi na prvim kilometrima crnogorskog auto-puta uskoro bi mogli biti završeni. Iako precizan datum drugi čovjek CRBC-a u Crnoj Gori Kang Šifei ne želi da precizira, za Novu M ističe da će uraditi sve da prva dionica bude gotova u datom roku.

“Građevinski radovi su završeni preko 80 odsto. Mi sa strane CRBC možemo garantovati da ćemo dati sve od sebe da se projekat završi u datom roku. Dakle, ne možemo dati čvrste garancije ali uložićemo svoje maksimume da se završi do kraja septembra i stoga sve strane koje rade na projektu moraju da sarađuju”, rekao je Šifei.

CRBC uspješno posluje širom svijeta, no svakako, objašnjava zamjenik upravnika projekta, na crnogorskom terenu suočili su se sa brojnim izazovima.

“U suštini sa tri izazova se kompanije suočila – ovo je prvi put da smo došli u Evropu i suočili se sa evropskim načinom rada. Drugi izazov je birokratija i papirologija na koju nismo navikli. A treći je sami teren – dakle veliki broj mostova i tunela, duboki klanci, visoke planine, nezgodna konfiguracija i nezgodna stijenska masa, tako da je baš bio izazovan projekat da se odradi”, navodi on.

No, po obavljenom poslu benefite će osjetiti svi, budući da je Crna Gora jedina zemlja na Balkanu koja nema auto-put. Kada bude gotov “projekat vijeka”, na prvoj dionici – od Podgorice do Kolašina vozićemo se kroz 16 tunela i preko 20 mostova.

Prednosti ovog puta su, kao prvo što će se smanjiti vrijeme putovanja do obale, a drugi je ekonomske prirode. Te benefite će prvo osjetiti stanovnici Crne Gore jer će skratiti vrijeme putovanja od Podgorice do Kolašina za ovu sekciju, a kasnije i ostale, drugo što će biti bolja povezanost sa ostatkom regiona.

Najzahtjevnijim dijelom impozantnog projekta se pokazao most Moračica, arhitektonsko čudo i simbol auto-puta Bar-Boljare. Dug je skoro kilometar, tačnije 960 metara, sa ukupnom širinom 23,40 metara. Ima četiri trake, po dvije u oba pravca i nosi pet stubova, od kojih je najviši 162 metra, dok visina od samog dna korita rijeke Morače do gornje tačke mosta iznosi cak 202 metra. Most Moračica je ujedno i najskuplji objekat na prioritetnoj dionici auto puta Bar Boljare. Vrijednost mu je oko 74. 5 miliona eura.

“Mislim da će Moračica biti najupečatljiviji dio po završetku posla. On je ujedno i jedan od najkomplikovanijih objekata zbog visokih stubova i kompleksnosti izgradnje, zatim zbog tunela dugih preko 3 km, gdje smo se prilikom izgradnje suočavali sa komplikacijama kao što je prodor vode i sama konfiguracija terena. Kao treći izazov bih naveo tunele i mostove na sjeveru u blizini Mateševa koji su sami po sebi kompleksna struktura, a pored toga su i veliki standardi životne sredine koje treba ispoštovati”, rekao je on.

Šifei je rekao da je u špicu izgradnje angažovano oko 3000 radnika, od čega 2000 kineskih, samo za CRBC.

Na pitanje da li ćete graditi drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice, on je objasnio da planiraju da ove godine počnu pregovore sa Vladom Crne Gore.

Iz CRBC-ja ranije je saopšteno da su zainteresovani i za druge projekte u Crnoj Gori.

“Glavni fokus nam je da završimo na vrijeme ovu dionicu auto puta, iako smatramo da budući da smo jedna od najvećih svjetskih kompanija da bismo trebali da nastavimo saradnju u Crnoj Gori pošto sa sobom donosimo i ogromno iskustvo. Naredni fokus je da vidimo šta će biti sa drugom dionicom auto-puta. Smatram da imamo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore i smatramo da će se i još poboljšati u budućnosti”, naveo je Šifei.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nedavno je kazao i da se nada da će se izgradnjom auto-puta do Beograda putovati za četiri, umjesto devet sati, te da će putarina na prvoj dionici autoputa najvjerovatnije biti od 3,5 do četiri eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patak Dača
Gost
Patak Dača

Razgovaraju Huso i Haso na Baš Čaršiji i kaže Huso Hasu što ba ne kupiš neko auto više. ,,štoće mi “,odgovori Haso.
Pa naprimer kreneš iz Sarajeva u 3 ujutro i eto te u Zenicu u 4h.
Razmisiću odgovori Haso.
Malo posle toga će Haso Husu,a jel ba štiću ja tako rano u Zenici 😆

Marko
Gost
Marko

Ministru je najvaznije da se brze do Beograda stize hahaha

Ffrrt
Gost
Ffrrt

“Projekat vijeka” 42km auto puta hahahahahaha

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Milijardu eura…najveca investicija u Cg ikad, sto je sporno

VHS
Gost
VHS

Da krenem od Mateševa zimi, do Podgorice mi se neće stići ni ugrijat motor.

Rješenje
Gost
Rješenje

Vhs: A ti ajde kroz Kanjon, pa će ti se ugrijat.

Brza isidora
Gost
Brza isidora

Samo zbog toga što zaobilazi nesrećni kanjon “platije”, zaslužuje da se nazove projektom vijeka.

Srdjan
Gost
Srdjan

Radili bez projekta pa se iznenadili kad su vidjeli mostove i tunele.da mi je znat na osnovu cega su dali cijene

Patak Dača
Gost
Patak Dača

Iznenadili se.Smiješna izjava..
Jesu li dali cojenu iz rukava…

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

880 km .auto puta preko Himalaja 36 mjeseci ,26 km .auto puta Grdelicka klisura (Srbija 7 god.) 42 km auto puta Crna Gora ?????Radovi u toku ..,normalno da svi zelimo skori zavrsetak prve dionice..ALI????

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako budete radili ostale dionice ovako sporo do Boljara neće biti gotov do 2040god,vama i Cg vlastima vrijeme ništa ne znači

Lucky
Gost
Lucky

@Bnjj
Ocigledno si nesrecan koliko si tezak, a izgleda imas masu od nekoliko tona, s obzirom da ne postoji tema na kojoj se tvoja nesrecnost ne ogledne.
Samo jedna recenica za tebe, putevi se ne grade samo i iskljucivo za jednu generaciju.

Dusko
Gost
Dusko

Em placamo kredit em ce nam donijet ovaj virus

Prč
Gost
Prč

10 centi po kilometru je najskuplja putarina u regionu.i kako vas nije sramota da i dalje naplacujete sozinu po onako drskoj cijeni.za to se ne protestuje pa ni ovi sto setkaju svaki dan ne bi ih 10 pokupio da dodju na protest za sozinu dok za srbijanske inteese oce da i ubiju i poginu

Trol
Gost
Trol

imas alternativni pravac pa idi njime… tako ce ti biti i za autoput – nisi primoran tuda da ides – placas vrijeme koje ustedis i gorivo koje ustedis

Mitar
Gost
Mitar

Nego je li stigao korona virus sa kinezima ove zime ?

OjHa
Gost
OjHa

Nisam bio za autoput je mislim da nije ekonomski opravdan. Ali posto smo ga poceli samo da se sto prije i sto kvalitetnije zavrsi…. da pocnu pare da kaplju prije pocetka otplate punog auniteta.

Polako
Gost
Polako

Samo da više niko ne pogine. Žurba ubija, a ne gradilište.

Send this to a friend