Ekonomija

Sinergetski efekti Erasmus+ projekata u cilju bolje saradnje sa privredom

Foto: Privredna komora Crne Gore

Sinergija visokog obrazovanja i privrede može podstaći transfer znanja, novo zapošljavanje, inovativnost, preduzetništvo i kreativnost.  Ovo je ocijenjeno tokom prezentacije na temu „Sinergetski efekti Erasmus+ projekata u cilju bolje saradnje sa privredom“ koju je 9. decembra 2021. godine organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Nacionalnom Erasmus+ kancelarijom, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Kako su naveli, univerziteti u Crnoj Gori, u okviru programa Erasmus +, sprovode nekoliko projekata: DUALMON, SUCCESS, KNOWHUB, E-VIVA, ENEMLOS, RISKMAN, DIGN€ST, BKSTONE, VIRAL, BLUEWBC, TRANS2W i REBUS, koji su realizovani ili još uvijek traje njihova realizacija, a u okviru kojih je moguće uspostaviti saradnju sa privredom i ostvariti sinergetski efekat za obje strane

“Erasmus+ je program Evropske unije koji daje podršku pojedincima i organizacijama u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, i pruža mogućnosti za studiranje, obučavanje i sticanje iskustva u inostranstvu. U oblasti obrazovanja, fokus programa je promovisanje priznavanja i vrednovanja stečenih kvalifikacija u obrazovanju, zatim unapređenje i razvoj visokog obrazovanja u našoj zemlji, otvoreni pristup obrazovanim materijalima i dokumentima, inkluzivnost i međunarodna aktivnost/mobilnost”, navedeno je u saopštenju.

Napominju, cilj programa Erasmus + je da doprinese strategiji „Evropa 2020“ u oblasti rasta, radnih mjesta, socijalne jednakosti i inkluzije, kao i ciljevima ET2020 – strateškom okviru EU za obrazovanje i obuku.

“Takođe, Erasmus+ program ima za cilj da promoviše održivi razvoj svojih partnera u oblasti visokog obrazovanja i da doprinese postizanju ciljeva Evropske strategije za mlade. Erasmus + program obezbjeđuje mogućnosti za različite organizacije, uključujući univerzitete, organizacije koje se bave obrazovanjem i obukom, think-tank organizacije, istraživačke organizacije i privatna preduzeća. U okviru događaja predstavljen je i projekat PRACTing koji se kroz program INVO-HERIC sprovodi na Ekonomskom fakultetu, UCG”, dodaje se u saopštenju.

Uvodničari na skupu bili su Mladen Perazić, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Crne Gore Vanja Drljević, direktorica Nacionalne Erasmus+ kancelarije i Srna Sudar, rukovoditeljka Centra za transfer tehnologija, Institut izvrsnosti za istraživanja i inovacije, Univerzitet Crne Gore.

Prema riječima Mladena Perazića od vitalnog su značaja jake veze između poslovnog sektora i visokog obrazovanja. Kompanije postaju sve više uključene u proces obrazovanja i profesionalnih treninga, što ima pozitivne efekte na obje strane i vodi ka dugotrajnom partnerstvu.

“Sinergija visokog obrazovanja i privrede može podstaći transfer i dijeljenje znanja, stvoriti dugoročna partnerstva i prilike za (novo) zapošljavanje, inspirisati inovativnost, preduzetništvo i kreativnost”, kazao je Perazić.

Dodao je da, s obzirom na to da je obrazovanje jednog društva pretpostavka dinamičkog privrednog i društvenog razvoja, Privredna komora Crne Gore ima značajnu ulogu u njegovom razvoju, a jedan od njenih doprinosa tome je i učešće u međunarodnim projektima Erasmus programa.

Vanja Drljević kazala je da Erasmus + program pruža podršku pojedincima i organizacijama u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, te daje mogućnosti za studiranje, obučavanje i sticanje iskustva u inostranstvu.

“Ovo ima višetsruki značaj, kako za akademsku zajednicu, tako i za privredu i cjelokupno crnogorsko drustvo. Cilj je povećati vještine i što više uključiti privredu u kreiranje kurikuluma, kako bi saradnja nje i obrazovanja bila vidljivija, a studenti nakon završetka studija što prije našli posao”, kazala je Drljević.

Ona je najavila i poseban dio Erasmus programa, Strength2 partnership for transformation, koji će potencirati vezu univerziteta i privrede, ali i donijeti veću uključenost biznis sektora, kao bi se povećao impakt te veze na cjelolupnom nivou društva.

Srna Sudar je kazala da je došlo do promjene paradigme nauke koja dovela do toga da visokoškolsko obrazovanje postane instrumentalno i upotrebljivo, a Univerzitet Crne Gore je izueztno fokusiran na to, te sprovodi razne aktivnosti kako bi ta saradnja bila efikasnija i uspješnija.

Cilj je modernizacija kurikuluma na svim nivoima obrazovanja i ostvarenje tješnje saradnja kako bi se izašlo u susret potrebama tržišta rada i privrede.

“Danas, pored znanja, studenti treba da imaju upotrebljive poslovne vještine koje mogu plasirati na tržište rada, a Univerzitet Crne Gore je posvećen tom cilju”, kazala je Sudar.

Tokom skupa su privrednicima predstavljeni projekti koje univerziteti u Crnoj Gori sprovode kako bi se upoznali sa benefitima, iskustvima i načinom učešća u ovom programu, kao i mogućnostima za povezivanje i uspostavljanje saradnje sa univerzitetima.

Projekat DUALMON, jačanje kapaciteta za sprovođenje dualnog obrazovanja u crnogorskom sistemu visokog obrazovanja, prezentovao je njegov lokalni rukovodilac  Boban Melović.

“Cilj projekta je stvaranje uslova za razvoj dualnog obrazovanja i poboljšanje kompetencija diplomiranih studenata u Crnoj Gori prema potrebama poslodavaca, kako bi se: povećale mogućnosti za njihovo zapošljavanje i motivacija studenata da studiraju stičući istovremeno praktične kompetencije, kao i da bi se omogućio pristup visokom obrazovanju učenicima iz porodica sa nižim dohotkom. Dualno visoko obrazovanje će omogućiti studentima da steknu relevantnija znanja i vještine kombinovanjem formalnog obrazovanja sa obukom stečenom na radnom mjestu”, dodaje se u saopštenju.

O projektu SUCCESS održiva saradnja između univerziteta i preduzeća u cilju unaprijeđivanja mogućnosti zapošljvanja diplomiranih studenata, govorila je Srna Sudar, lokalna rukovoditeljka projekta.

Kako su naveli, ciljevi projekta su uspostavljanje održive saradnje izmedju univerziteta i privrede kroz unapređenje obrazovanja u dijelu preduzetništva i razmjene praktičnih znanja radi unapređenja zapošljavanja svršenih studenata.

“Takođe, projekat doprinosi osnaživanju internacionalne saradnje i umrežavanju univerziteta i preduzeća na regionalnom i međunarodnom nivou. Partneri iz EU će pružiti snažnu podršku univerzitetima u definisanju modela saradnje između univerziteta i preduzeća, što će osnažiti pozicioniranje i mogućnosti zapošljavanje studenata u skladu sa aktuelnim potrebama tržišta rada i ekonomija, kao i ispunjavanje ciljeva projekta”, navedeno je u saopštenju.

KNOWHUB

Predstavljanje projekta KNOWHUB – Obnavljanje veza univerziteta i preduzeća u cilju unapređenja regionalnih inovativnih i preduzetničkih aktivnosti bilo je u fokusu prof. dr Janka Jovanovića, lokalnog rukovodioca projekta.

Jedna od ciljnih grupa ovog projekta su studenti kojima nedostaje podrška i infrastruktura za komercijalizaciju inovativnih ideja i pokretanje sopstvenog biznisa. Projekat je usmjeren i na akademsko osoblje kojem nedostaje podrška i infrastruktura za komercijalizaciju rezultata primjenjenih istraživanja i proizvodna preduzeća kojima nedostaje znanje i infrastruktura za inovativni razvoj proizvoda koji bi omogućio održivost i unapređenje njihovog poslovanja.

E-VIVA i REBUS

Lokalna rukovoditeljka Jelena Šaković Jovanović predstavila je projekte E-VIVA – Unaprijeđenje i vrednovanje kompetencija u uslužnim djelatnostima u promjenljivom okruženju učenja na univerzitetima Zapadnog Balkana i REBUS – Spremni za biznis – integrisanje i validacija praktičnih preduzetničkih vještina u inženjerskim i ICT studijama.

Dodaju, ključni cilj projekta E-VIVA je da se studentima Zapadnog Balkana omogući sticanje servisno orjentisanih kompetencija kroz F2F učenje, web orjentisano učenje i učenje kroz praksu u izabranim preduzećima.

“Projektom se želi i podstaći saradnja unverziteta i privrede. Servisno orijentisane kompetencije, prepoznate kao vrlo tražene od strane poslodavaca se odnose na komunikativnost, kreativnost, timski rad, kritičko razmišljanje, uočavanje ideja i mogućnosti… Projektom je predviđeno inkorporiranje modula učenja o servisno orijentisanim kompetencijama u nastavne planove i programe na Univerzitetu Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Ciljevi projekta REBUS su: razviti set inovativnih, poduzetničko orijentiranih trening modula i integrisati ih u postojeće nastavne planove i programe; kreirati sistem za validaciju razvijenih poduzetničkih kompetencija Inovativno učenje poduzetništva – treninzi za nastavno osoblje; implementacija i validacija trening modula i sistema validacije u partnerskim zemljama, te uspostavljanje sistema promocije i afirmacije preduzetništva kod studentske populacije.

ENEMLOS

Predstavljanje projekta ENEMLOS – Pravne klinike u službi ranjivih grupa: jačanje zapošljavanja studenata prava kroz praktično obrazovanje bilo je u fokusu rukovoditeljke Nikola Dožić.

Primarni cilj projekta je povećanje izgleda za zapošljavanje diplomiranih studenata prava kroz praktičnu edukaciju u okviru pravne klinike. Pravna klinika treba da obezbijedi studentima direktan kontakt sa realnim klijentima, pružajući im priliku za profesionalnu praksu u toku samih studija. Time se značajno unapređuju stručne vještine mladih diplomiranih pravnika, što nije moguće postići isključivo simuliranim procesima i izučavanjem pravne teorije.

DIGN€ST

Projekat DIGN€ST – Digitalno preduzetničko gnijezdo i industrija 4.0 u Crnoj Gori prezentovala je njegova rukovoditeljka Ivana Ognjanović.

Kako je navedeno, cilj DIGN€ST projekta je da podrži modernizaciju visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori i ojača njihovu saradnju sa vodećim preduzećima na tržištu.

“Primarni fokus je maksimiziranje koristi od digitalnih tehnologija u prioritetnim oblastima poljoprivrede i zdravstva, istovremeno osiguravajući da se diplomci, budući stručnjaci i radna snaga uspješno prilagode digitalnom dobu. Saradnja i umrežavanje su od suštinskog značaja kako bi osigurali da se samo najbolje prakse izvoze u druge regione, dok se istovremeno uvozi neophodna stručnost, kako bi se podstakao rast efikasnog i inovativnog ekosistema”, navedeno je u saopštenju.

VIRAL

Rukovoditeljka Jovana Drobnjak govorila je o projektu VIRAL – Osnaživanje značaja informacionih i komunikacionih tehnologija u izučavanju poljoprivrede.

Opšti cilj projekta VIRAL je podrška saradnji univerziteta i poslovnog sektora uz povećanu upotrebu informaciono – komunikacionih tehnologija u poljoprivredi u regionu zapadnog Balkana. Koncept projekta se zasniva na omogućavanju upotrebe različitih rešenja/tehnika/alata u nastavnom procesu i izvan njega, radi postizanja željene integracije poljoprivrede i inženjerstva.

BLUEWBC

O projektu BLUEWBC – Održivi razvoj “plave ekonomije” kroz visoko obrazovanje i inovacije u zemljama Zapadnog Balkana – govorio je Danilo Nikolić, lokalni rukovodilac projekta.

Glavni ciljevi projekta su koncipirani na način da unaprijede postojeće stanje u oblasti plavih ekonomija, inovacija i preduzetništva kroz izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju i povezivanja akademske zajednice sa privredom. Ključni faktori za postizanje predviđenih ciljeva su izmjena postojećih i razvoj novih nastavnih predmeta na osnovnim i master studijama, te stvaranje interesantnog, inovativnog i dinamičnog okruženja u oblasti pomorstva, sve sa ciljem privlačenja što većeg broja mladih i talentovanih studenata i motivisanja akademskog osoblja.

RISKMAN

Za predstavljanje projekta RISKMAN – Upravljanje stranim vodenim vrstama u zemljama Zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora – bila je zadužena  Ana Pešić, lokalna rukovoditeljka projekta.

Osnovni cilj projekta je jačanje edukacionog kapaciteta za upravljanje rizikom koji predstavljaju strane i invazivne vodene vrste u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, promovisanjem edukacije zainteresovanih strana i studenata u ciklusu višeg i visokog obrazovanja, kao i podsticanje saradnje među zemljama partnerima.

TRANS2W Projekat TRANS2W – Prelazak studenata sa invaliditetom od škole do zaposljenja u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini prezentovala  Tatijana Dlabač, lokalna rukovoditeljka projekta.

“Slobodan i odgovarajući pristup obrazovanju je osnovno ljudsko pravo i obaveza koju mora omogućiti svaki univerzitet. Studentima s invaliditetom, kao i ostalim studentima, neophodno je obezbijediti ne samo fizičku pristupačnost učionica, laboratorija, biblioteka i administrativnih prostorija, već i adekvatnu pristupačnost informacija i komunikacije”, piše u saopštenju.

BKSTONE i PRACTing

Tokom prezentacije bilo je riječi i o projektima BKSTONE i PRACTing.

Projekat BKSTONE ima za cilj jačanje kapaciteta sektora proizvodnje prirodnog kamena Zapadnog Balkana kroz uspostavljanje i jačanje veza institucija visokog obrazovanja i privrede, kao i modernizacija i internacionalizacija kurikuluma visokoškolskih institucija. Da bi kompanije iz ove oblasti postale konkurentne na evropskom tržištu, moraju uspostaviti nove metode vađenja i obrade kamena, sprovoditi kontrolu kvaliteta prema EU standardima, te prihvatiti nove marketinške koncepte i koristiti benefite e-trgovine.

Osnovni cilj projekta PRACTing je da studentima Ekonomskog fakulteta UCG pruži bolje generisanje i razradu teorijskih znanja kroz rad u virtuelnim kompanijama, a takođe je planirano da studenti jedan broj dana provedu kroz praksu u realnim kompanijama.

Nakon prezentacija uslijedila je diskusija tokom koje je istaknut veliki značaj projekata za unapređenje visokog obrazovanja i razmatrane su mogućnosti njihovog povezivanja.

Send this to a friend