Ekonomija

Smanjena stopa obavezne rezerve banaka

Centralna banka Crne Gore

Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o izmjenama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke Crne Gore kojom je stopa obavezne rezerve koju su banke dužne da polože kod CBCG smanjuje za dva procentna poena.

“Tako će banke ubuduće obaveznu rezervu obračunavati primjenom stope od 5,5, umjesto dosadašnjih 7,5 odsto(na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine, odnosno do 365 dana), odnosno stope od 4,5 umjesto dosadašnjih 6,5 odsto (na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine, odnosno preko 365 dana)”, objašnjeno je iz CBCG.

Odluka je, navode, donijeta u cilju pružanja dodatnog doprinosa bankarskog sektora ublažavanju posljedica novog koronavirusa, na način što će se, oslobađanjem dijela sredstava banaka koja su korišćena za održavanje obavezne rezerve, povećati raspoloživa likvidnost i kreditni potencijal banaka u Crnoj Gori.

Napominju i da se ovom izmjenom instrument obavezne rezerve postepeno usklađuje sa regulativom Evropske centralne banke u ovoj oblasti.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgoricanin NL
Gost
Podgoricanin NL

U prevodu kada bi jedan znatan broj ozbiljnijih štediša podigao svoj novac banka bi bankrotirala.

Send this to a friend