Ekonomija

Snažan rast ekonomije doprinio rastu budžetskih prihoda

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je snažan rast ekonomije doprinio rastu budžetskih prihoda, te da je nastavljeno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije. Naveo je da je smanjen budžetski deficit, a da je fokus Vlade, u okviru upravljanja javnim dugom, da se isti smanji na ispod 60 odsto BDP u 2022. godini.

On je to kazao na godišnjim sastancima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

“Tome će doprinijeti i nedavno uspješno obavljena emisija eurobveznica kojom su prikupljena sredstva za refinansiranje dijela javnog duga u 2020. godini”, saopšteno je iz Ministarstva finansija i CBCG.

Ministar finansija je tokom sastanka izrazio zahvalnost na tehničkoj pomoci MMF-a za pripremu emisije euroobveznica, kao i na ukupnoj tehničkoj pomoći koju ova organizacija pruža Crnoj Gori.

Guverner CBCG Radoje Žugić je istakao da je finansijski sistem, poslije rezolucije dvije nesistemske banke, ojačan, što se ogleda u rastu svih ključnih indikatora poslovanja.

“Pozitivan trend rasta depozita i kreditne aktivnosti je nastavljen, praćen simultanim padom nivoa nekvalitetnih kredita i kamatnih stopa”, navodi se u zajedničom saopštenju.

Žugić je upoznao direktora Odjeljenja za Evropu u MMF-u Pola Tomsena sa aktivnostima na usaglašavanju nacionalne regulative sa direktivama Evropske unije, posebno u dijelu nadzora kreditnih institucija, kao i sa makroprudencionom mjerom za regulisanje nivoa potrošačkih kredita i aktivnostima usmjerenim na jačanje supervizorske funkcije, snaženje kapaciteta za prevenciju pranja novca i planovima za implementaciju nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR-a) bankarskog sektora u Crnoj Gori u 2020. godini, čime se zaokružuje ispunjenje FSAP preporuka za Crnu Goru iz 2016. godine.

Ujedno, guverner se zahvalio MMF-u na pruženoj tehničkoj pomoći za snaženje kapaciteta supervizije.

Tomsen je, kako je saopšteno, pozdravio pozitivne trendove i buduće napore CBCG, kako u dijelu jačanja kapaciteta u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, tako i u dijelu fokusa na implementaciju institucionalnog okvira za nadzor i rezoluciju banaka, shodno budućoj regulativi.

Na radnom ručku sa ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, sa radnim nazivom “Evropa – perspektiva i politike”,  Tomsen je prezentovao stavove MMF-a o prelivanju usporenog rasta iz razvijenih ekonomije EU, posebno industrijske proizvodnje, na ekonomije u razvoju u EU i Jugoistočnoj Evropi.

Predviđanje MMF-a je da će se usporavanje rasta razvijenih EU zemlja odraziti na rast zemalja u razvoju u EU, centralnoj, istočnoj jugoistočnoj Evropi, pri čemu tempo usporavanja zavisi od materijalizacije šokova koji potiču od (ne)rješavanja pitanja Bregzita, rasta trgovinskog protekcionizma i rastućih geopolitičkih tenzija.

S tim u vezi, zaključeno je da razvijene zemlje  EU moraju da, pored oslanjanja na ekspanzivnu monetaranu politiku, fokusiraju svoju pažnju na strukturne reforme, poput rasta participacije radne snage, poboljšanja kvaliteta ljudskog kapitala i poboljšanja efikasnosti javnog sektora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Rast BDPa će da pojedu krediti i zaduženost tako da nema povećanja plata minimum 5god

Ćotek
Gost
Ćotek

kad Radoje Žugić kaže onda mora da je tako 😍😍😍😍

amo
Gost
amo

Ma koja ekonomija moj Zugicu,kome vi mazete oci,sto to mi proizvodimo osim sirotinje,kriminalaca i radne snage za EU I SAD.

Pjer
Gost
Pjer

Ma sve prsti

Beee
Gost
Beee

Ee sprdnje ove.Mislim da su ubijeđeni da je ovaj narod potpuno pobudalio.Proradila Primorka,Radoje Dakić,Prekookeanska,Jugooceanija,Obod,Titeks,Tara,Rumijatrans…

kot
Gost
kot

ja sam prije 4 godine imao ok375 eura a sad kad je ekonomija ojačala i 4 godine staža više imam oko355 eura. blago nama sa napredkom.

Direkt
Gost
Direkt

Da prevedem ovo na razumljiv jezik: odriješe kožu s leđa. Doveli su mnoge poslove ispod nivoa isplativosti. Ako misle da su tolike pare kod privatnika, neka otvore svoje firme i neka plate sve što se traži, pa će vidjeti koliko ,,miliona” ostaje.

Srećko
Gost
Srećko

O kojoj državi je ovdje riječ?.

Eurodizel
Gost
Eurodizel

A jos kad bi CDM zna ko je ministar, a ko guverner… a relano vas jesu zbunili s ovim saopstenjem…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Jeste,osjetili smo to na rastu plata i penzija.Po monstatu plate su nam skočile 100 posto,a penzije 90 posto.

Privatnik
Gost
Privatnik

Onaj: Obrnuto – kada se uzima mnogo od privatnika, manje ostaje za isplatu plata.

Hmm
Gost
Hmm

Citajuci ove naslove dolazim do zakljucka da smo ispred amerike i kine..

Send this to a friend