Ekonomija RADUNOVIĆ U SKUPŠTINI O PROCJENAMA EKONOMSKOG RASTA

Stabilne finansije u 2019, javni dug pada na 70,3 odsto BDP-a

Darko Radunović

Crna Gora sljedeće godine može funkcionisati u potpunoj finansijskoj i fiskalnoj stabilnosti, poručio je juče u Skupštini ministar finansija Darko Radunović, dodajući da se tome nada i na srednji rok, pišu Dnevne novine.

<<<Za stanove zaposlenih u državnoj upravi od 2007. godine dato 13,6 miliona eura<<<

Ministar je, odgovarajući na poslanička pitanja, rekao da snažan ekonomski rast, povećanje broja zaposlenih, ojačavanje fiskalne stabilnosti i očuvani nivo konkurentnosti crnogorske privrede predstavlja poziciju sa koje bi Crna Gora dočekala projektovano usporavanje rasta svjetske ekonomije.

“Rastuća neizvjesnost u međunarodnom okruženju vođenja trgovinskim i geopolitičkim tenzijama jedan je od razloga koji smo uzeli u obzir prilikom projekcije ekonomskog rasta Crne Gore u ovoj i narednoj godini, budući da će se kretanje sa međunarodnog tržišta donekle prenijeti i na Crnu Goru”, kazao je Radunović u odgovoru poslaniku DPS-a Mihailu Anđušiću.

Procijenjeni ekonomski rast države, kako je naveo, u ovoj godini je 3,1, dok prosječna projektovana stopa rasta u periodu od 2020. do 2022. iznosi tri odsto.

“Od 2019. do 2022. kumulativni nominalni rast BDP-a će iznositi 18,1, dok će realni rast iznositi 12,6”, rekao je Radunović, naglašavajući da se u narednom periodu očekuje i opadanje javnog duga.

Deficit budžeta bi, prema procjenama, na kraju godine trebalo da iznosi 2,5 odsto BDP-a, umjesto planiranih 2,97 odsto.

Odgovarajući na pitanje Miloša Nikolića iz DPS-a, Radunović je precizirao da su izvorni prihodi budžeta zbog fiskalne konsolidacije povećani više od 250 miliona eura. Javni dug će naredne godine iznositi 3,51 milijardu eura, odnosno 70,3 odsto BDP-a.

“U 2021. godini će iznositi 3,2 milijarde eura, odnosno 61,7 odsto BDP-a, a u 2022. godini 3,19 milijardi eura, odnosno 58,5 odsto BDP-a”, dodao je Radunović i objasnio da Vlada očekuje smanjenje javnog duga 2022. godine ispod 60 odsto BDP-a, prema kriterijumima iz Mastrihta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vjerujem sve
Gost
Vjerujem sve

Vidim lijepo, brzijeh će dana Amerikanci dolazit u nas na pečalbu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Da ali to povećanje zaposleno sti nećete ostvariti otvaranjem cijelogodišnjih radnih mjesta nego sezonskih jer nijednu investiciju nijeste u stanju da dovedete osim sezonskih hotela to znači još novih iseljavanja iz CG zbog enormne nezaposlenosti, zbog vraćanja duga nema povećanja plata min 3,4god. Rumunija je za 6godbpovečala prosečnu platu sa 350e na blizu 700sa stalnim rastom a minimalac je 300e.… Više »

oooo
Gost
oooo

A na koju foru sve ovo????

Send this to a friend