Ekonomija

Stanišić: Povećanje akciza će pospješiti šverc cigareta

Povećanje akciza na cigarete u Crnoj Gori neće povećati prihode za budžet, ovakva odluka Vlade samo će povećati prihode švercerima, koji decenijama kontrolišu šverc cigareta, kako na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit, saopštio je danas predsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić.

On je ocijenip da će se tim povećati prodaja cigareta na sivom tržištu.

“Potrošači u Crnoj Gori su izuzetno cjenovno osjetljivi i brzo odustaju od svog omiljenog brenda, ako cijena poraste. Tako će sasvim sigurno poskupljenje legalnih cigareta, povećati prodaju na sivom tržištu i smanjiti prodaju legalnim kanalima”, kazao je Stanišić.

Dodao je da će takva akcizna politika donijeti smanjenje prihoda od prodaje cigareta i uvesti u zonu gubitka legalne uvoznike i maloprodaju iz legalnih tokova, zbog povećanih troškova, a gotovo sigurno značajno smanjenje prodaje, kao i da će pojačati sivu ekonomiju i neformalne centre moći Demokratske partije socijalista.

“S obzirom na to da je potrošnja cigareta u Crnoj Gori konstanta i kreće se između 1500 i 1600 tona godišnje ili oko 2.6 kilograma po stanovniku, što pokazuju razna istraživanja u dugom vremenskom periodu, akcize na cigarete se ne smiju povećavati dok se ne reguliše šverc cigareta, odnosno dok država Crna Gora ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta”, upozorio je Stanišić.

Rekao je da smo takvo iskustvo sa povećanjem akciza na cigarete imali 2018. godine, kada je samo u prva četiri mjeseca došlo do pada legalne prodaje za 25,59 odsto i eksplozije sivog tržišta.

“Tada je tržištu cigareta trebalo skoro godinu dana da se oporavi od takvih mjera i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza. A znamo da je to povećanje akciza bilo usko povezano sa tadašnjim predsjedničkim i lokalnim izborima, kako bi tadašnji režim imao dovoljno novca da iz crnih fondova kupuje glasove. Određene stavke budžeta nažalost imaju dosta sličnosti sa fisklanom politikom bivšeg režima, jer su i oni pod plaštom usklađivanja sa evropskim standardima podizali akcize na cigarete i predlagali oporezivanje penzija”, poručio je Stanišić.

 

Send this to a friend