Ekonomija

Strah od kazne natjerao trgovce da trebuju cent i dva

Dok Evropska komisija razmišlja da ukine jedan i dva eurska centa zbog zaokruživanja cijena, crnogorske trgovce je novi zakon o zaštiti potrošača, zbog zapriječenih kazni, natjerao da trebuju ove kovanice, što je ranije bio rijedak slučaj, piše Pobjeda.

Direktor trezora Centralne banke Todor Cicmil Pobjedi je kazao da Evropska komisija sve češće razmatra mogućnost povlačenja iz opticaja kovanica od cent i dva, ali da za sada ne postoji nikakav zvaničan stav i obavještenje.

CBCG, kako je istakao, u svakom momentu ima optimalne količine svih apoena eura novčanica i kovanica.

“Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji predviđa da će trgovac biti kažnjen ako ne vrati kusur potrošaču, donekle je promijenio odnos prema sitnini, ali samo u dijelu trebovanja najsitnijih apoena od strane banaka. Naime, zbog zaprijećene kazne, trgovine su trebovale ove kovanice, što znači da raspolažu ovim apoenima. Zbog toga nam je prošla godina bila “odlivna” kada je riječ o ovim aponeima”, objasnio je Cicmil.

Za razliku od prošle godine, dodaje, prethodnih smo imali veći “priliv” ovih apoena od banaka u odnosu na “odliv” prema bankama.

“CBCG, od uvođenja eura u platni sistem Crne Gore, u svakom momentu ima optimalne količine svih apoena eura, novčanica i kovanica, i svaka poslovna banka u Crnoj Gori je uredno i blagovremeno snabdjevena potrebnom količinom i strukturom opticaj nog novca. To znači da CBCG neprekidno raspolaže dovoljnim količinama novčanica i kovanica svih apoena”, kaže direktor trezora CBCG.

Ističe da odnos naših građana prema “sitnini” nije isti kao onih u EU.

“Odnos naših građana prema sitnom novcu je dijametralno suprotan odnosu većine stanovništva iz zemalja EU. Naime, i u razvijenijim zemljama, sa platežno sposobnijim građanima, pravilo je da se kusur vraća u potpunosti, dok je kod nas uobičajeno da se manji od pet centi prećutno zadržava. Ovakve navike se teško mijenjaju, a trgovci to vješto koriste, jer niko neće pokušati da kupi proizvod ako mu nedostaje makar i jedan euro cent, koji, s druge strane, redovno ostavlja trgovcu”, objašnjava Cicmil.

Ovu praksu je, kaže, donekle promijenio novi zakon o zaštiti potrošača, ali samo u dijelu trebovanja najsitnijih apoena od strane banaka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da radi CG
Gost
Da radi CG

Ne sjecam se kad mi je vracen 1 cent.Veliki marketi godisnje na taj nacin ponesu Hiljade eura.TREBA IH ZBOG TOGA KAZNITI.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

I na zapadu su dosadili sa tim kusurom. Pored kase stoji jedna čaša i u nju kupci ubacuju 1 i 2 centa od kusura. Ako nekome prihvali cent ili dva da plati uzme odatle. Isto tako, ako kasirka nema te sitnine uzme odatle i vrati kusur. Skoro svi kupci ga onda ponovo ubace u tu čašu. Pošto je u pitanju… Više »

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Mozak je na akciji trenutno!😂

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ja se cudio zasto mi sinoc vrace 10 centi a trebalo je 7 centi. Nisam ih uzeo i nemam problem sa tim iako ne idem da kupim ako mi fali samo 1 cent. Tako smo navikli i nije to problem ali bih zabranio da se cijene mijenjaju svaki dan po 10 centi gore dolje i nikad neznas kolko kosta proizvod… Više »

Dejo šakal
Gost
Dejo šakal

Znate li vi da 70 posto italijana ne plaća porez. Da se plaća đe bi italija bila.

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Milioni se kradu a mi brinemo o kusuru od 1 ili 2 centa. Što je s mozgom?

Atlas
Gost
Atlas

Biće da smo zbog ovoga propali.

Crni panter
Gost
Crni panter

Ima li nocas pred şetnju kakva meza gratis, zna li ko? Jos ako bi ko castio koju sljivu, leleeee ! Da se puna stomaka šeta za vjeru nocas breeee. Otkad su krenule ove şetnje mi popularni voditelji nidje nista ne placamo 😋

Smiješno
Gost
Smiješno

Bože, gluposti. Kome treba 1 cent? Njemci ukidaju sve ispod 10 centi. S druge strane, nekažnjeno je prošlo 100 miliona budvanske bande.

J.j.j
Gost
J.j.j

“Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji predviđa da će trgovac biti kažnjen ako ne vrati kusur potrošaču,” Ovo znaci da smo mi, potrosaci, do sad imali srece ako nam trgovac uopste vrati kusur jer do sad nije bio obavezan. Eeeeee dje mi zivimo?!?

Send this to a friend