Ekonomija

Striković: Zašto su zatvoreni ugostiteljski objekti na sjeveru

Adnan Striković

Ne mali broj puta smo sa konferencija za štampu čuli da se zaključavanjem u kuće i stanove neće postići ništa, jer ćemo jednom morati izaći i opet se suočiti sa virusom. Mi u Socijaldemokratskoj partiji podržavamo takav pristup. Međutim, ne razumijemo zašto ste i pored takvog plana, posegli za restriktivnim mjerama i obustavili rad ugostiteljskih objekata na sjeveru države, upitao je danas nadležne potpredsjednik SDP Adnan Striković.

“Zar ni bašte nisu mogle ostati otvorene? Saopštite koliko korona pozitivnih osoba je infekciju “pokupilo” u baštama ugostiteljskih objekata. Kada ćemo svi zajedno shvatiti da obim infekcije isključivo zavisi od poštovanja mjera fizičke distance i upotrebe maski, a ne od naredbi NKT-a? U odnosu na ove dvije mjere sve ostale su zanemarljive”, tvrdi Striković.

Zato se, prema njegovim riječima, džabe zatvaraju ugostiteljski objekti.

“Ako građani ne poštuju preporuke mogu se inficirati bilo gdje, u prodavnici, na poslu, na ulici itd. A ako poštuju preporuke onda se neće inficirati ni na tim mjestima, ali ni u baštama ugostiteljskih objekata”, istakao je Striković.

Osvrnuo se i na izjave o otvaranju i ekonomiji.

“Je li i sjever Crne Gore dio ove ekonomije? Mora li i na sjeveru da se živi i radi? Građani Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Gusinja, Petnjice, Andrijevice i Rožaja, mogu svoj novac trošiti na primorju i u Podgorici, samo ne u svom gradu. Ne postoje logički ni medicinski, a naročito ne humanistički i ekonomski razlozi za to. Situacija je takva da je rizik sličan u cijeloj državi, ali samo sa građanima sjevera eksperimentišete, dok u preostalim gradovima ne predlažete takve mjere. Uz ovakav odnos koji pokazujete, prezentuje se opravdanim stav da ih tretirate kao građane drugog reda”, naveo je potpredsjednik SDP.

On je upitao od čega će da prežive ugostitelji i zaposleni u tim objektima.

“Jeste li za sjever pripremili i specijalni set ekonomskih mjera, kao što ste primijenili ovaj set polukarantinskih, pa da vam oprostimo? Jasno je da virus neće nestati, da se moramo suočiti sa njim i da ovako samo odlažete neizbježno. Svaki građanin je odgovoran da sačuva sebe i sve oko sebe. Uz mjere fizičke distance i nošenje maske dostići ćemo najmanji mogući nivo rizika, ali nikad nećemo biti bez rizika. Šta želite da postignete ovim mjerama u konačnom”, pitao je.

Jedini logičan odgovor je, smatra, da žele da smanje opterećenje zdravstvenog sistema.

“Zar samo ovoliko opterećenje možemo podnijeti? Trenutno je u svim bolnicama 80 ljudi, a bolnički kapaciteti su višestruko veći od trenutnog opterećenja”, kazao je Striković.

Naravno, naglasio je, ne treba testirati granice održivosti sistema, ali ne smije se prestati sa životom

“Zato zahtijevamo da se ukine mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata na sjeveru države, bar kada su otvorene bašte u pitanju, kao i to da se dozvoli muzičarima da zarade svoje honorare na primorju, uz samo specijalna ograničenja koja nesumnjivo imaju epidemiološko opravdanje. Jer sve će još dugo trajati, a život niti treba, niti će čekati”, poručio je Striković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piksi
Gost
Piksi

Kafane, kafane , bez njih nista.A mrs zivite malo , sto se mora sve svoditi na kafane

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

jedan drug ekonomista mi kaže da je to zbog toga što je u tim opštinama drastično opao prihod u ugostiteljskim objektima nakon pevog talasa korone.
pa su procjenili da nije vrijedno rizika naplata poreza na te cifre i opasnost pandemije.
ima li ko iz pv, bp … da potvrdi/demantuje???

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Bravo Striko, teško je biti ljekar sa svojim mišljenjem!

Send this to a friend