Ekonomija

Struja neće pojeftiniti sljedeće godine

EPCG

Cijena električne energije u Crnoj Gori naredne godine neće biti niža, navodi se u izvještaju o poslovanju Elektroprivrede Ctne Gore EPCG.

U državnoj energetskoj kompaniji su objasnili da bi eventualni pad cijene predstavljao rizik za poslovanje preduzeća.

“Uzimajući u obzir trenutnu cijenu električne energije na referentnoj berzi, koja je veća u odnosu na propisanu za ovu godinu, trenutno ne postoji rizik od umanjenja cijene za distributivne potrošače u narednoj godini”, kazali su u EPCG, pišu Dnevne novine.

U njihovom izvještaju se pojašnjava da nova zakonska regulativa podrazumijeva da se od početka januara 2017. godine cijena za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne mađarske berze struje HUPX.

Kada je riječ o poslovnom rezultatu, EPCG je treći kvartal završila sa neto dobitkom od 43,06 miliona eura. Poslovni prihodi kompanije iznosili su 225 miliona, što je rast od 22,2 odsto, dok su poslovni rashodi pali 10,4 odsto na 186,19 miliona eura. EPCG je u istom periodu prošle godine bila u gubitku 15,62 miliona.

Ukupna aktiva preduzeća na kraju septembra je vrijedila 1,08 milijardi eura, što je 7,2 odsto manje nego u uporednom periodu.

EPCG na kraju septembra nije imala akumulirani gubitak, dok je na kraju trećeg kvartala prošle godine on iznosio 948.130 eura.

Preuzimanje Rudnika uglja Pljevlja (RUP) sredinom ove godine, kako ističu u EPCG, podstaknuto je zaokruživanjem proizvodnje struje u Termoelektrani.

“Na taj način stiče se mogućnost upravljanja i racionalizacije troškova uglja u okviru EPCG grupe, koja bi trebalo da dovede do smanjenja cijene koštanja proizvodnje električne energije u okviru TE Pljevlja”, dodaje se u izvještaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krug
Gost
Krug

Nema pjefrinjenja da ne budu u minus.a narod da pocrkava.

Crnogorcina
Gost
Crnogorcina

A dobro, Milo rece da cemo biti kao Monte Karlo. Sami smo krivi sto smo mislii da ce to biti nakon 20-30 godina njegove vladavine. Mozda u narednih 20-30. Glasacu ih pa makar nemo ljeba jesti.

Milodrag
Gost
Milodrag

Ovi su bar iskreni za razliku od svevišnjeg…

Grom
Gost
Grom

Zasto bi bila niza?
Struja nije vise nasa

Stara Varos
Gost
Stara Varos

Najveci lopovi u CG

Tehno
Gost
Tehno

Mogu oni pojeftinit koliko god, jer kad im prifali para, upisu u dvosmjerno brojilo koliko im treba…. Mnogima je nerealno skocila potrosnja sa novim brojilima. Drze monopol, niko ih zakonski ne kontrolise. Ovo EU da cuje, rekli bi: javite se za 50 godina.

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Samo da uskladimo još plate na referentnoj berzi i eto nas ko schweizarska .

Shade
Gost
Shade

A ja bogami ja mislim da je to više jer se bojite da bi padale te vaše velike plate, a za poslovanje ne brinite, ne može to propasti

Lipovo
Gost
Lipovo

Koliko desetina TS ste planirali za narednu godinu da ,,izgore,,

Vlado19784
Gost
Vlado19784

To smo znali,a znamo i da ce poskupiti jos kad pocnemo da je izvozimo za italiju. Sve naopako umesto da pojeftini.

Mark
Gost
Mark

Sto ce nama madjarska berza kad struju izvozimo.Znaci imamo je viska.EPCG JE PROSLE GODINE ZARADILA DESETINE MILIONA € OD IZVOZA STRUJE !Da imamo odgovornu vladu koja misli o svojim gradjanima struja bi bila puno jeftinija.To su isprazne price da mora biti cijena kao u evropi

crnogorac
Gost
crnogorac

Ali mi nemamo odgovornu Vladu, te pare preusmjeravaju na podanike i poltrone kako bi se obezbijedili za sve naredne izbore

By the way
Gost
By the way

Biće iznenađenje ako ne poskupi.

Send this to a friend