Ekonomija

Sutomore će dobiti šetalište i trg, investicija vrijedna 5,5 miliona eura

Izgradnja trga i šetališta u Sutomoru koštaće 5,5 miliona eura.

Za prvu, drugi i treću fazu radova završena je revizija glavnog projekta i pribavljena izjava revidenta da se iste mogu graditi, dok je za završetak revizije glavnog projekta četvrte faze radova potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose. Ukupna procijenjena projektantska vrijednost svih radova rekonstrukcije obalne zone – saobraćajnica, trgova i šetališta u Sutomoru (sve četiri faze radova i saobraćajna signalizacija) iznosi 5.357.808,09  eura.

Radovi saobraćajne signalizacije su procijenjeni na 4.142,80 eura.  Obavljanje stručnog nadzora za sve faze radova  koštaće 200.000 eura. Procijenjena vrijednost investicije koja obuhvata izvođenje svih radova na izgradnji trga i šetališta u Sutomoru,  i vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem istih iznosi 5.557.808,09 eura, navodi se u Vladinom dokuemntu “Informacija o realizaciji projekta “Izgradnja trga i šetališta u Sutomoru“.

Projekat rekonstrukcije obalne zone – saobraćajnica, trgova i šetališta u Sutomoru je izrađen na osnovu projektnog zadatka Opštine Bar i urbanističko – tehničkih uslova. Izradu i reviziju glavnog projekta finansiralo je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Izvođenje radova na rekonstrukciji obalne zone – saobraćajnica, trgova i šetališta u Sutomoru planirano je kroz četiri  faze.

Prva faza radova obuhvata pjacetu, odnosno trg sa zelenim površinama i rekreativnim zonama  i djelove saobraćajnice „1b“ i obalnog šetališta, ukupne površine od oko 5.300 metara kvadratnih. Pjaceta se nalazi na sjeverozapadu cjelokupne obalne zone i sa djelovima saobraćajnice „1b“ i obalnog šetališta uz funkcionalno zaleđe predstavlja ključni javni prostor na ovom potezu. Ukupna projektantska procijena vrijednosti prve faze radova iznosi 1.102.415,48 eura.

Druga radova obuhvata funkcionalno zaleđe (urbanistička parcela UP18) sa javnim i zelenim površinama (urbanistička parcela UP26) i djelove saobraćajnice „2a“ i šetališta, ukupne površine cca 4.800 metara kvadratnih. Predmetna cjelina predstavlja centralni javni prostor cijelog naselja. Zona proširenog šetališta djeluje kao odušak najgušće urbane strukture uz sutomorsku obalu i za razliku od ostatka šetališta predstavlja „dvorište“ prvog reda objekata prema moru. Ukupna projektantska procijena vrijednosti  druge faze radova iznosi 965.925,21 eura.

Treća faza radova obuhvata tri različite funkcije i to: saobraćajnicu, obalno šetalište i proširenja obalnog šetališta (zeleni pojasi, pješačke komunikacije za vezu sa plažom, odmorišta, vidikovci i sl), ukupne površine cca 7.600 metara kvadratnih. Dio saobraćajnice ˝2a˝, obalno šetalište ˝Iva Novakovića˝ sa proširenjem je cjelina koja se prostire cijelom dužinom sutomorske plaže. Ukupna projektantska procijena vrijednosti III faze radova iznosi 2.537.553,27  eura.

Četvrta faza radova obuhvata okolinu „Đurića potoka“ sa javnim zelenim površinama i djelove saobraćajnica „1a“ i „1b“ i šetališta (cjelina 4 ), ukupne površine cca 8700 metara kvadratnih. Projektom je predviđeno uređenje korita „Đurića potok“, odnosno formiranje otvorenog regulisanog kanala i uređenje okolnih javnih površina. Ukupna projektantska procijena vrijednosti ove faze radova iznosi 747.771,37 eura.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bole
Gost
Bole

A pristanište za čamce? Ili će i dalje da stoje po plaži?

Bnjj
Gost
Bnjj

Postoji li išta drugo u ovoj zemlji izuzev trgova i ulica a da otvorite neku fabriku, neki hotel koji radi preko cijele godine ko će tim trgovima da ide duhovi

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Bolje bi im bilo da dobiju Opštinu vjeruj mi,kao NEKAD Kastel Lastva….

Laura SU
Gost
Laura SU

Uskoro postajemo opština!! I mi i Petrovac.Biće više ulaganja i novac neće ići prvo u Bar pa tek kad oni odluče kod nas.Smiješno je da one zabiti ,kao što su Petnjica,Gusinje,Plav imaju opštinu a mi ne.

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Što si ti i tvoje Sutomore bolje od bilo koga pa i od Plava i Gusinja? Plav i Gusinje su od davnina bili važni trgovinski centri, a Sutomore vazda selo. Sad što su se vremena promijenila pa su oni izgubili značaj tebi ne daje pravo da ih gledaš sa neke umisljene visine. Zabiti su u tvojoj glavi.

Oxo
Gost
Oxo

Ako Sutomore dobije opstinu onda bi i Utjeha, Dobra voda tj.Mrkojevici trebali da dobiju opstinu

Драгица Божовић
Gost
Драгица Божовић

Докле ће те лагати народ!

Милорад божовић
Gost
Милорад божовић

Обећање….,..,,

Bojan
Gost
Bojan

Samo ne znam odakle im ovoliko prostora. Reklo bi se da ce da oduzimaju od ionako uske plaže

awetinja
Gost
awetinja

Ali … koji ce grad sad da bude Sutomore??

Rade007
Gost
Rade007

U svakom slučaju,dobra ideja.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Vise turista za 20% nego u isti period prosle godine. 😀 😀

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Vele 40 % više nego 1993 godine ajde da im vjerujemo.

Drale
Gost
Drale

A omladina radi za 320 eura,od kojih im 45 ode na dorucak i 60 na prevoz..nego eto,dako se slozimo i promjenimo ovu manipulatorsku i propagandnu vlast na predstojecim izborima

OooO
Gost
OooO

Nek ce da maknu one kafice i striptizete na sred ulice koje ti ne daju ni proc nit setat kako treba.

Beton
Gost
Beton

Hladno pivo kokakola ..Jupii

Gusa
Gost
Gusa

Konacno da bude Sutomore kao sto zasluzuje.. Bravo za gradonacelnika bara

Moje ime
Gost
Moje ime

Ovo nema apsolutno nikakve veze sa njim. Ako bude ovo realizovao, u svim fazama, do kraja njegovog termina, e onda mozes reci “Bravo”.

Spajdermen
Gost
Spajdermen

Ciribu ciriba

Barani
Gost
Barani

Rekoše li kad počinje sa izvođenjem radova???
Čekaju izbore sigurno….

Miki
Gost
Miki

Ovaj tekst je bio isti sa istim slikama prije 2 godine

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Ne no ce svak 2g novi tekst pisati.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

pozurite to sutomore propada ……zaposjeli su ga neznalice mora se uvesti red mirnoca ….muzika u zatvorenim izolovanim prostorima

Send this to a friend