Ekonomija

Telekom traži naknadu štete zbog rominga

Crnogorski Telekom je tužio Agenciju za elektronsku komunikaciju (EKIP) tražeći naknadu štete i izmakle dobiti zbog primjene, kako navode, nezakonite odluke kojom su snižene cijene rominga od juna 2015. do avgusta 2017. godine.

Iz Telekoma objašnjavaju da je Sporazumom o sniženju cijena rominga iz 2014. godine predviđena obaveza dopune zakona u dijelu propisivanja ovlašćenja nacionalnih regulatora da bez analize tržišta utvrđuju cijene rominga. Ovu obavezu država je uporno ignorisala, tvrde iz Telekoma, a EKIP je donosio odluke koje su bile obavezujuće.

“Odluke EKIP-a od 30. juna 2015. do 8. avgusta 2017. godine poništene su kao nezakonite pravosnažnim presudama Upravnog suda, jer Sporazum nije ratifikovan u skladu sa Ustavom i propisima Crne Gore”, navode iz Telekoma.

Na pripremnom ročištu koje je juče održano pred Privrednim sudom zastupnica Telekoma Tijana Vukčević predložila je telekomunikaciono i finansijsko vještačenje kako bi se utvrdio obim saobraćaja i iznos štete koja je zbog sniženih cijena nastala za ovog mobilnog operatera. Ta se šteta ogleda u novčanoj razlici između prihoda koje bi ostvarili da su roming naplaćivali po cijenama prije sporne odluke i prihoda koje su objektivno ostvarili. Zastupnica EKIP-a Ljiljana Pešelj tužbu je ocijenila paušalnom i dodala da je Telenor istu tužbu prije dvadesetak dana povukao.

Nakon više poništenih odluka od strane Upravnog suda, stupanjem na snagu izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama 2017. godine EKIP-u je dato pravo da može bez prethodno sprovedene analize tržišta odrediti maksimalne cijene rominga u skladu sa pomenutim sporazumom zaključenim između Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH.

U odgovoru na tužbu EKIP-a navodi se da ne postoji potreba za ratifikacijom Sporazuma, jer je riječ o administrativno međunarodnom ugovoru zaključenom između resornih ministarstava četiri države. Takođe navode da je EKIP bio nadležan za realizaciju ovog sporazuma, te je svojim odlukama samo utvrdio dinamiku snižavanja cijena rominga u tri faze počevši od jula 2015. godine. Zato i dovodi u pitanje pasivnu legitimaciju imajući u vidu da je Sporazum u ime Vlade potpisalo nadležno ministarstvo. Tvrde da Telekom na ovaj način želi da zadrži što više cijene usluga i ostvari što veći profit, ukazujući im da razloge za pad prihoda treba tražiti u aplikacijama Viber, WhatsApp i Facebook.

“Ovakav odnos tužilac, iako pripada grupi koja posluje u velikom broju evropskih zemalja, ispoljava samo prema korisnicima i regulatornim odlukama u Crnoj Gori u kojoj ostvaruje značajnu poslovnu dobit”, navodi se u odgovoru na tužbu EKIP-a.

Sudski postupak biće nastavljen polovinom maja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dartvejder
Gost
Dartvejder

Promjenili sve provajdere pa se ponovo vratili na Telekom. Najstabilnija je mreza za sad. Steta sto polako izmicu im.konci iz kontrole

Mirko
Gost
Mirko

Telekom toliko dobro “posluje” da sam bio prinuđen da napustim sve njihove servise. Hvala bogu imaju alternativu. Fiksni telefon koji skoro nisam ni koristio zadnjih godinu dana plaćao sam oko 11 Eura, a iskreno pojma nemam zašto. Meni su rekli da je to pretplata i pdv. Čudno mi bilo da za istu uslugu Telemach naplaćuje 3 Eura , takođe uključujući… Više »

alo
Gost
alo

Mozda bi SDT trebalo aktivirati slucaj privatizacije telekoma, cisto da ih malo procesljaju ka atlas banku kad vec traze djaola

UDBA
Gost
UDBA

Malo su se napljaskali od rominga mobilni operateri. Radio sam u Promonteu i znam da je zarada od rominga svojevremeno bila 13000%. Dobro ste pročitali – 13000%. Nego nema države da to sreže u korjenu!!!

freeMNE
Gost
freeMNE

Telekom jedna od prvih privatizacija koja nas je koštala kao svetoga petra kajgana..sjećate li se uvođenja ADSLa i deranja naroda presmješnim internetom a niko drugi nije smio da uđe na tržište deceniju.Kasnije su afere potvrdile tu namještaljku…malo im je oće da se naplate još…

Ja342
Gost
Ja342

Dobice tuzbu, a dobice i DK a platicemo mi iz nasih dzepova zbog gresaka drzave

Ja342
Gost
Ja342

Dobice tuzbu, i dobice je i Dk pa cemo mi iz nasih dzepova greske drzave da placamo

Znate ga vi
Gost
Znate ga vi

Treba napraviti analizu da li je ranija dobit bila opravdana (nije, čim je i pored smanjenja vama ostalo dovoljno), ili ne? Ekstraprofitaši i korupcionaši iz Mađarske i Njemačke misle da mogu kožu da nam deru zato što su milionima podmitili sestru najvišeg državnog zvaničnika, koja je advokat. Dosta vam je bilo 10 godina nekontrolisanog divljanja i izvlačenja profita, skalajte malo.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

E bas vi ste u gubitku,a kolike su vam plate

Alfa 2
Gost
Alfa 2

A muzete ovaj narod ka nidje niko…. kako vas nije stid i sramota…. najskuplje usluge mobilne u svijetu su kod nas…

Send this to a friend