Ekonomija

Troškovi stečaja KAP-a 4,6 miliona eura

KAP

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić predložio je da se iz diobne mase od 4,6 miliona eura prioritetno namire troškovi stečajnog postupka i obaveze stečajne mase od otvaranja stečaja jula 2013. do septembra 2017. godine, piše Pobjeda.

Prema nacrtu rješenja za glavnu diobu, najviše će koštati fizička zaštita i obezbjeđenje imovine i lica i to 1,4 miliona eura, dok će za troškove sudskih postupaka u zemlji i inostranstvu kao i troškove zastupanja, te notarske usluge biti plaćeno 1,7 miliona.

Ne navodi se tačan iznos nagrade stečajnog upravnika, imajući u vidu da je uključen u 250,2 hiljade eura, zajedno sa naknadama za stručnjake angažovane u postupku, te za troškove popisa imovine i plaćanje sprovođenja stečajnog postupka Preradi.

Planom je predviđeno da se 293,4 hiljade opredijeli za izradu elaborata o procjeni imovine, za oglašavanje prodaje, za uknjižbe u katastru, kompletiranje upotrebnih dozvola, za elaborate i parcelaciju radi razgraničenja imovine sa Kovačnicom, Preradom i Glavnim gradom, kao i za ekspertske usluge, prevođenje i održavanje softvera za knjigovodstvo.

Za uklanjanje radioaktivnih elemenata sa gromobrana na objektima i postrojenjima, kao i za analizu vode i vazduha, te kompletiranje dozvola za Anode i Skladište piralena stečajna uprava je planirala 155,6 hiljada eura. Troškovi poreza na imovinu i osiguranje od požara koštaće dodatnih 178 hiljada eura, dok je 357,7 hiljada opredijeljeno za sanaciju zbog neplanskog zaustavljanja prizvodnog pogona Glinica, produženje privremene dozvole za izvoz tranformatora u Sloveniju radi remonta, zakupa zemljišta u Luci Bar na kojem se nalazi imovina, troškove stručne literature, poštanske i usluge banaka, literature, goriva, nabavke kompjuterske opreme i drugo. Iznosom od 252,3 hiljade eura biće namireno više fizičkih lica za prodato zemljište u skladu sa odlukama Vrhovnog i Višeg suda.

Za naknadno utvrđena potraživanja stečajnih povjerilaca prvog isplatnog reda opredijeljeno je 31,1 hiljada eura. Prvom djelimičnom diobom u potpunosti su namirena potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda u iznosu od 5,1 milion eura i povjerilaca drugog isplatnog reda u iznosu od 3,3 miliona eura. Isplatom deset miliona eura izmireno je 2,83 odsto utvrđenih potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda stoji u obrazloženju nacrta stečajnog upravnika Perišića.

On je predložio da sud odobri nacrt za glavnu diobu, o čemu bi stečajni sudija Blažo Jovanić trebalo da donese rješenje do kraja sedmice, u slučaju da ne bude prigovora povjerilaca.

KAP je 2005. godine kupila kompanija Salamon Enterprises, kasnije preimenovana u CEAK koja je u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske. Vlada je 2012. godine raskinula privatizacioni ugovor zbog nepoštovanja poravnanja u vezi neplaćenih računa za struju, a iz budžeta dala 130 miliona eura za kredite za koje je dala garanciju.

Stečaj u KAP uveden je 2013. godine na zahtjev Ministarstva finansija, a dvije hiljade povjerilaca potraživalo je 460 miliona eura, od čega najviše Ministarstvo finansija 148,1 milion eura, CEAK 50 miliona, EPCG 44,9 miliona, En plus grupa 43,4 miliona i VTB baka 25,8 miliona eura. Uniprom je 2014. godine kupio KAP za 28 miliona eura, od kojih je platio 21 milion, jer stečajna uprava KAP-a nije uspjela da vlasništvo nad 233 hiljade kvadrata prenese na Uniprom bez tereta i ograničenja, kako je bilo predviđeno ugovorom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dug3,5milijardi
Gost
dug3,5milijardi

Svakom pomalo , našem Vesu nimalo!

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Sjecam se kao malom su mi govorili da ucim jer ce me zaposlit u KAP i da me bog vidi.. izgleda da su me zaebali

stecajac
Gost
stecajac

eto sa nestalim parama stambenog fonda platiti troskove stecaja radnici se nesmiju cuti odmah otkaz

stecajac
Gost
stecajac

Radnici opljackani po svim osnovama 5 miliona eura stambenog fonda nestale i nema ih u najavi toboze na ustavni sud prijave zaludu pisemo za radnike nema pravde

Micko
Gost
Micko

Lijepo li rijesiste pitanje bazena crvenog mulja gospodo-sad sa kolektorom mozete da zapecatite sudbinu Zecana.

Send this to a friend