Ekonomija PANDEMIJA NEGATIVNO UTICALA NA POSLENIKE U TURIZMU

Turistički vodiči bez posla i pomoći

Osim hotelijera, ugostitelja, privatnih izdavaoca smještaja, zakupaca plaža, Kovid 19 „pokosio” je i turističke vodiče. Turista nema, pa ni potrebe za njihovim uslugama.

Ilija Kovačević, turistički vodič i vlasnik agencije Novi travel, kaže da nakon petnaestak godina uspona i stabilnog rasta ova grana turizma trenutno ne postoji.

“Dvadeset godina sam u ovoj branši koja je posebno u poslednjih 15-ak godina imala uspon i stabilan rast. Trenutno ova grana turizma ne postoji”, navodi Kovačević čija agencija je razvila posao da budu pružaoci usluga ili medijatori između lokalnih agencija i turista.

Mnoge njegove kolege koje ovaj posao obavljaju kao dopunsku djelatnost sad a jedva preživljavaju.

“Većina mojih kolega koji su samostalni, a jedino imaju prihod od ovog posla su u najvećem problemu jer nijesu dobili ni subvencije koje je država davala. Kažu da ih je čak 90 odsto”, kazao je Kovačević.

Podsjeća da je lani sezona počinjala u martu ili aprilu i da je trajala do kraja novembra.

Od ove sezone se mnogo očekivalo, ali su zbog virusa otkazane sve rezervacije.

Kovačević kaže i da je sve ono što su planirali za ovu godinu odloženo je za iduću.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgoricanka1
Gost
Podgoricanka1

Doima me se da je naslov, koliko istinit jer oslikava nezasluženo los položaj profesije i u ovom trenutku, i i društvu uopste, u još većoj mjeri prijemciv za ishitrene komentare. Turisticki vodič mora da vlada bar jednim stranim jezikom na obavezno naprednom nivou, da nema praznina u znanju materije koju prezentuje i plus – dobre komunikacijske veštine i sposobnost prepoznavanja… Više »

Cale
Gost
Cale

Zao mi je bas “stranih vodica koji su zavrsili kod nas kurs”. Koga ce sad voditi??? Treba vecu prednost dati nasim vodicima a ne onima sto su se ovdje doselili i uzimali posao od domacih. Meksikanci, Kubanci, Rusi, Poljaci itd. Odakle oni znaju bolje od nas istoriju CG i sve sto se desava kod nas? Sad da pitam, mogu li… Više »

Vodič
Gost
Vodič

To nam je sada najmanji problem! Da ima sezone bilo bi posla za sve.

Oluja20
Gost
Oluja20

Bogomi su mjesečno mlatili hiljade i hiljade pa je li im ostalo što?

Vodic
Gost
Vodic

A od cega smo zivjeli od oktobar 2019?

Rade
Gost
Rade

Ostali su im milioni i milioni eura isto kao i tebe, koliko godina imaš kada tako interesantne zaključke izvlačiš

Pitam
Gost
Pitam

Da li je problem što nisu registrovani kao zvanični vodiči?

Rade
Gost
Rade

Problem je što su radnici sezonskog karaktera. Kovid je počeo prije sezone, karantinu je bio u doba uobičajenih registracija, otkazivanja su pljuštala svaki dan. Umjesto da se registruju i počnu sezonu ostali su ni na nebu ni na zemlji. Bez subvencija, bez posla, bez mogućnosti da nađu drugi posao, jer kovid je uticao i na ostale profesije. Sada polako ostaju… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Turisticki vodic se postaje prekvalifikacijom, tako da isti mogu da rade ono za sta su zavrsili redovno obrazovanje…

Vodič
Gost
Vodič

Hahahahaha! A cime se vi bavite? Da li vi zivite i radite u Crnoj Gori? Ne znam ko je uspio ovdje da se zaposli u struci na precac, ako imaju drugu struku. O mom obrazovanju i nenalazenju posla u struci necu ovog puta.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Crnogorac, Vi pišete kao da radna mesta rastu na grani maslinovog drveta u najvećem rodu pa samo uberi.

Rade
Gost
Rade

Turistički vodič se postaje od obdaništa, tokom djetinjstva, puberteta i adolescencije. Ako se do tada ne izgradi vještina komunikacije, osnovna kultura i higijena, ljubav prema onome što pokazujete. Nikakva licenca i prekfalifikacija ne može stvoriti turističkog vodiča.

Podgoricanka1
Gost
Podgoricanka1

Pa upravo zato su se i prekvalifikovali da, ukoliko nemaju ni na vidiku posla u struci za koji su se školovali, bar ne budu bez posla i prihoda. A o tome kako se (pro)nalazi posao u struci necu dalje.

Rade
Gost
Rade

Posao turističkog vodiča je nešto mnogo kompleksnije od prelaznog rešenja dok tražiš posao, zato i imamo preko 2000 licenci a manje od 150 aktivnih vodiča. U tome je čar ne shvatanja kompleksnosti ovog problema od laičke javnosti. Dok ljudi u nkt vode računa da svakog od njih sačuvaju. Jer oni su za turizam ono što su doktori za zdravstvo. Bez… Više »

Vodič
Gost
Vodič

Ne svi. Djelujete neupuceno po ovom pitanju. Evo se kolega Rade trudi da vam priblizi, budite otvorenog uma, ako zelite.

Send this to a friend