Ekonomija

U Crnoj Gori 204 hotela visoke kategorije

Prema trenutnoj evidenciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, u Crnoj Gori ima 453 hotela sa ukupnim kapacitetom od 43.639 ležaja. Od toga je 55 odsto hotela sa četiri i pet zvjezdica, što je premašen plan Strategije razvoja turizma koja je donesena za period od 2008. do 2020. godine. Samo u ovoj godini, kako su istakli za Pobjedu, otvoreno je 38 hotela visoke kategorije, a u planujejoš znatan broj projekata.

Kako su napomenuli iz ovog resora, kroz postupak kategorizacije ostvaruje se jedan od ciljeva Vlade Crne Gore, koji se odnosi na stvaranje uslova za poboljšanje stanja i podizanje nivoa kvaliteta ugostiteljskih kapaciteta, čime ujedno i doprinosi povećanju turističkog prometa i zadovoljavanju zahtjeva gostiju.

Jedna od ključnih mjera definisanih u Agendi reformi u oblasti turizma (usvojena 2013. godine) je razvoj novih i unapređenje postojećih smještajnih kapaciteta, a najvažnija prepoznata aktivnost u tom pravcu je definisanje modela podsticanja izgradnje hotela sa pet i četiri zvjezdice.

“Trenutno u Crnoj Gori posluje 25 hotela kategorije pet zvjezdica, 179 hotela sa četiri zvjezdice, dok se preostali broj hotela odnosi na kategorije od jedne do tri zvjezdice”, kazali su iz Ministarstva turizma.

Iz ovog resora objašnjavaju da se u analizama trenutnog stanja strukture hotela u odnosu na planirano mora imati u vidu činjenica da se sa realizacijom Strategije, koja je donesena krajem 2008, započelo u periodu kada je nastupila višegodišnja svjetska ekonomska kriza, koja se negativno odrazila na investicione projekte i u Crnoj Gori.

“Međutim, i pored takvog ambijenta implementacije Strategije iskazujemo naše zadovoljstvo trenutnom strukturom hotelskih objekata, prema kojoj ležajevi u hotelima sa četiri i pet zvjezdica čine 55,74 odsto ukupnog broja ležajeva u svim hotelima, što premašuje udio koji je planiran Strategijom i koji iznosi 51,25 odsto”, kazali su iz MORT-a.

Kako su dodali, unapređenjem kvaliteta ponude u hotelima i ostalim ugostiteljskim objektima realizuje se strateški cilj razvoja turizma u Crnoj Gori, koji se ogleda u uspostavljanju visokokvalitetne, cjelogodišnje turističke ponude.

“U tom smislu, posebna pažnja Vlade usmjerena je ka stvaranju uslova za podsticaj razvoja hotelijerstva, kao najvažnijeg segmenta turističkog proizvoda, a koji upravo omogućava da se ostvaruje ponuda tokom cijele godine”, naglašavaju iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Izgradnja hotelskih kapaciteta se nastavlja pa je u postupku izgradnje još znatan broj projekata.

“Ne možemo sa sigurnošću reći da li će njihovi kapaciteti biti stavljeni u funkciju do kraja tekuće godine, ali važno je istaći da je samo u ovoj godini zaključno sa avgustom otvoreno 38 novih hotela, sa ukupno 3.000 ležaja i da su pitanju pretežno hoteli visoke kategorije četiri i pet zvjezdica”, kazali su iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Što se tiče same kategorizacije u cilju podizanja nivoa konkurentnosti crnogorskog turističkog proizvoda, kao i radi stvaranja uslova za produženje trajanja turističke sezone, Ministarstvo već duži period realizuje projekat utvrđivanja, unapređenja i praćenja nivoa kvaliteta, prvenstveno hotelskih, ali i ostalih ugostiteljskih kapaciteta kroz postupak njihove kategorizacije.

Komisija Ministarstva turizma kategoriše ugostiteljske objekte za koje ovaj resor donosi rješenje o odobrenju za rad.

“Komisija za kategorizaciju ugostiteljskih objekata nakon uredno dostavljenog zahtjeva sprovodi postupak kategorizacije i dodjeljuje kategoriju u zavisnosti od uređenja, opreme i održavanja objekata, vrste i kvaliteta usluga i drugih kriterijuma za kategorizaciju, u skladu sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, Pravilnikom o vrstama, minimalno tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, Zakonom o opštem upravnom postupku, koji se kategorišu od jedne do pet zvjezdica. Normativi u pravilniku zasnovani su na međunarodnim standardima kategorizacije hotela”, objasnili su iz MORT-a.

Zadatak Komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata je da se u samom postupku kategorizacije utvrdi stanje u kojem se nalazi objekat, nivo opremljenosti i usluge koju pruža, dakle ukupan kvalitet turističke ponude ugostiteljskih objekata.

Kategorizacija ugostiteljskih objekata vrši se svake tri godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Flojd
Gost
Flojd

Sve fiktivne brojke. Najave gradnju hotela od 5 zvjezdica, tipa Mimoza u Tivtu, država ih oslobodi komunalija i poreza, oni naprave 3 sobe a ostalo sve stanove za prodaju. Zarade milione. Stara mimoza je imala 55 soba i preko 100 radnika koji su penzije i stanove dobili a od ovih sad ugovor na 3 mjeseca i nogu u pozadinu u… Više »

Golden boj
Gost
Golden boj

Bolje i 200 cika brana samo da dovodimo visokoplatezne goste i da se lova od poreza sliva u drzavnu kasu. A tranzicija je svudje ista ali je bar Brano mangup koji je napunio 80 godina nije ka ovi sto su prije 5-10 godina $ljegli sa planina i u vunene dzempere dosli i sad nose markirana odijela i jedva naucili da… Više »

Golden boj
Gost
Golden boj

A svi hoteli visoke kategorije nemaju kapaciteta jednoga splendida. Otvoren hotel a hotel ima pet soba i samo brojevima zamazuju oci.

mojsilović
Gost
mojsilović

Pa nemaju ni njihovi vlasnici kapacitet našeg Čika Brana a ti bi sad dvjesta novih Čika Brana mada Država godinama uspješno radi na tome.

mojsilović
Gost
mojsilović

Otkad su otvoreni ovi Hoteli visoke kategorije bolje se živi.

Ivana
Gost
Ivana

Koje gluposti, zasto se hvalisati koliko je novih ili starih hotela, kada nece da zaposle.
Ko radi u toliko preduzeca, pricate kako necete da zaposlite.
Bruka, koliko se ljudi raspituje da radi I na kraju necete da zaposlite.

mojsilović
Gost
mojsilović

Nemoj tako Ivana nije fer evo Čika Žare nudio je ljetos po dvije smjene..

Delboj
Gost
Delboj

Koji li ga je ovaj na sliku

Bla
Gost
Bla

Ruza vjetrova

Volim CG
Gost
Volim CG

Plaže su neuredne, ležaljke skupe, osoblje neljubazno, infrastrukture nema.
Zašto bi neko plaćao papreno za loše uslove kada može autoputem do jedne grčke, da ima besplatan izlazak na plažu kakvu Crna Gora može samo da sanja i da ljetuje po pristojnim cijenama i da ga niko ne maltretira?

A što se hotela tiče, živo me zanima jesu li svih 453 privatni.

jpmd
Gost
jpmd

Koja plaža je neuredna , odmah čistimo je mi

Željko
Gost
Željko

Štrbina, Maljevik, Spič, Ratac, eto posla samo za Sutomore…

jpmd
Gost
jpmd

očistili smo , podji vidji

Volim CG
Gost
Volim CG

Druze, iz CG sam. Plaze su pune opusaka, cepova, limenki, salveta i raznih cuda. Pritom si platio 10 eura da se parkiras tu ako si uopste nasao mjesto (prethodno jos toliko goriva dok si ga nasao), pa lezaljku 15+ eura. A ono sve prljavo i smrdi i covjek preko covjeka. A jos sad zamisli nekog napacenog turistu koji se vozio… Više »

Send this to a friend