Ekonomija

Udruženim djelovanjem izgraditi održivi nacionalni brend

Najvažniji elementi u sprovođenju procesa nacionalnog brendiranju su finansijski i ljudski resursi, a da bi čitav proces bio uspješan, neophodno je udruživanje i jedinstven rad svih relevantnih institucija, zaključeno je na kraju Treće konferencije o nacionalnom brendiranju, koja se u protekla tri dana održavala u Budvi.

“Samo udruženim djelovanjem, ideja o nacionalnom brendiranju se može sprovesti do kraja i tako obezbijediti da brend Crne Gore bude izgrađen na održivim osnovama koje će dati svoj ekonomski i društveni doprinos“, kazao je direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović na zatvaranju Konferencije.

Tema trećeg dijela Konferencije bila je “Promovisanje i pozicioniranje države kroz kulturu, turizam, inovacije, arhitekturu i sport“.

Direktor Direktorata za sport u Ministarstvu sporta Miloš Lalević kazao je da u stvaranju ukupnog imidža i utiska o Crnoj Gori sport može da bude veoma značajna i korisna alatka.

“Jer sport je ne samo jedna od najrazvijenijih i najprofitnijih industrija u svijetu, već ima i najveću publiku koja se broji u milijardama. Zato je on jako značajan za promovisanje i pozicioniranje države“, kazao je Lalević.

Jedan od najatraktivnijih i ujedno najunosnijih načina za brendiranje Crne Gore kroz sport, kako je kazao, jeste organizacija prestižnih međunarodnih takmičenja kojima se promovišu humani aspekti sporta, s jedne, i ukupni potencijale države sa druge strane.

„Da bi Crna Gora mogla biti konkurentna u njihovoj organizaciji, jako je važno prepoznati značaj ulaganja u sportske infrastrukturne objekte. U tom smislu, u narednom periodu poseban fokus Ministarstva sporta biće upravo saradnja sa lokalnim samoupravama na daljem unapređenju i razvoju sportske infrastrukture kao centralnog uslova za pozicioniranje Crne Gore kao kredibilnog kandidata za organizaciju prestižnih međunarodnih takmičenja“, kazao je Lalević.

Važno je istaći, kako je kazao, i da uspješni crnogorski sportisti koji svoju karijeru grade u različitim zemljama svijeta predstavljaju same po sebi brend, a samim tim i dobre promotere naše države u svijetu.

Direktor Inovaciono-preduzetničkog centara Tehnopolis Ratko Bataković rekao je da se značaj inovacija u procesu izgradnje nacionalnog brenda može posmatrati s apsekta poboljšanja postojećih usluga ili proizvoda i uvođenja novih.

„Dinamično međunarodno tržište postaje sve zahtjevnije, odnosno potrošači sve više traže i očekuju inovacije u aktuelnom poslovanju. U tom smislu, inovacije značajne za izgradnju nacionalnog brenda mogu se odnositi na drugačije korišćenje postojećih resursa, osmišljavanje novih paketa usluga, povezivanje raznih aktera na tržištu“, kazao je Bataković.

On je kao dobar model za inoviranje ponude i snižavanje troškova poslovanja naveo primjer klastera.

„Klaster ne podrazumijeva samo povezivanje i interakciju subjekata koji obavljaju istu ili sličnu aktivnost, već svih stejkholdera, čime se postiže kolektivna akcija u istom smjeru. Kao dobar primjer, u tom kontekstu, je agroturistički klaster iz Nikšića“, zaključio je Bataković.

Arhitekta Amir Vuk, osnivač i vlasnik Studia ZEC iz Bosne i Hercegovine, kazao je da je su mnogi gradovi u svijetu svoje ime i brend izgradili upravo na bazi arhitekture.

„Na primjer, Dubrovnik u Hrvatskoj je sačuvao dimenziju vremena u kojem je nastao i zato je arhitektura njegov brend. Njegov najveći konkurent u tom smislu je Venecija. Kada govorimo o jadranskoj obali, jedan od bisera je i tajanstveni Kotor, a tu su i Budva, Sveti Stefan, Perast, ali i Herceg Novi koji je na neki način zapostavljen u čitavom ovom procesu“, kazao je Vuk i dodao da arhitekturu ne čine zidovi i prozori, već ono što je između i ono što nosi emocije.

Predstavnica Centra za zaštitu i proučavanje ptica Jovana Janjušević kazala je da jedan segment u procesu nacionalnog brendiranja može biti i predstavljanje Crne Gore kroz eko i kulturni turizam.

„Jako je važno voditi računa o kulturnom nasljeđu i prirodnim bogatstvima zemlje u procesu brendiranja određenih lokaliteta, a samim tim i države u cjelini“, kazala je Janjušević.

Tema prvog dana Konferencije koja je počela 1. marta bila je „Crna Gora u očima inostrane javnosti“, a drugog „Savremeni instrumenti komunikacije i nacionalno brendiranje“.

Treću Konferenciju o nacionalnom brendiranju organizovalo je Ministarstvo ekonomije uz finansijsku podršku njemačke Fondacije ,,Hans Zajdel“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
anonimus
Gost
anonimus

Jedan od rijetkih direktorata koji rade svoj posa. Treba veća podrska Vlade za ovo.

Send this to a friend