Ekonomija

Bolja infrastruktura za veću bezbjednost

ilustracija

Unaprijeđenje uslova realizacije i održavanja putne infrastrukture značajno je za povećanje bezbjednosti u saobraćaju, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, na Međunarodnom zimskom drumskom kongresu u poljskom Gdanjsku.

On je kazao da je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, uzrokovanih neadekvatnim stanjem na putevima, pozitivan znak posvećenosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva tom pitanju.

Iz Ministarstva su saopštili da je Nurković u Gdanjsku učestvovao u debati o bezbjednosti u saobraćaju i obezbjeđivanju zimskog održavanja puteva u kontekstu održivog razvoja, gdje je imao priliku da sa kolegama iz Poljske, Japana i Litvanije razmijeni mišljenja i prakse.

On je na kongresu govorio o posljednjim razvojnim aktivnostima vezanim za pitanja zimskog održavanja puteva i bezbjednosti na putevima.

Nurković je na ministarskoj sjednici, posvećenoj pitanju pružanja sigurnih i efikasnih usluga na putevima i obezbjeđivanja zimskog održavanja puteva u kontekstu održivog razvoja i klimatskih promjena, govorio i o velikim infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori.

On je rekao da je potrebno združenim naporima i multisektorskom saradnjom pružiti efikasan odgovor društva na taj kompleksan izazov.

Nurković je u okviru kongresa imao sastanak sa poljskim ministrom infrastrukture i razvoja, Andrejem Adamčikom, na kojem su razmjenjena mišljenja u vezi daljeg razvoja putne infrastrukture u Crnoj Gori i Poljskoj.

Nurković je govorio o crnogorskom iskustvu na realizaciji projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar – Boljari od Smokovca do Mateševa, kao i o pozitivnim utiscima saradnje sa izvođačem projekta, kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Adamčik je na sastanku predstavio nove aktivnosti u vezi sa projektom Via Carpatia, dok je Nurković potencirao mogućnost direktnog povezivanja Crne Gore sa predloženom trasom tog koridora preko Kosova, kako bi se omogućio protok ljudi i dobara od Zapadnog Balkana prema ostatku kontinenta.

Iz Ministarsva je najavljeno da će Nurković učestvovati u ekspertskim sjednicama, posebno onim koje se odnose na bezbjednost na putevima, zimsko održavanje puteva, novu opremu i proizvode koji se mogu koristiti na tom polju, kao i na održavanje tunela i mostova.

„Nurković će učestvovati u dvije tehničke posjete tokom boravka u Gdanjsku. On će posjetiti DCT Gdanjsk, najveći poljski kontejnerski objekat i jedini terminal u dubokom moru u regionu Baltičkog mora, kao i Pelplin centar za održavanje autoputa, koji se bavi obezbjeđivanjem održavanja, rekonstrukcije i usluga čišćenja koje utiču na održavanje bezbjednosti i izgleda autoputa“, zaključeno je u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svi Mi
Gost
Svi Mi

Nurkovicu kada ce zaobilaznica oko Sutomora i Bara.
2 trake za Bar i Ulcinj, sada smo spali na jednu traku zbog potkopavanja puta.

Send this to a friend