Ekonomija CENTRALNA BANKA ANALIZIRA MODELE BESKONTAKTNOG PLAĆANJA

Uvodi se instant plaćanje preko telefona

Foto:

Centralna banka Crne Gore CBCG trenutno sprovodi neophodne aktivnosti na analizi optimalnog modela instant plaćanja u Crnoj Gori i analizira mogućnosti beskontaktnog plaćanja na prodajnom mjestu, putem pametnog telefona, kao i slanje zahtjeva i iniciranje plaćanja kroz mobilnu aplikaciju, saopšteno je Dnevnim novinama u CBCG.

Sistem instant plaćanja, kako su objasnili, dizajniran je da pruži brže i sigurnije platne usluge od tradicionalnih.

“Sa desetinama nacionalnih sistema za instant plaćanje, implementiranih širom svijeta, i sa još mnogo drugih koja su u fazi planiranja ili razvoja, instant plaćanja brzo postaju nova norma platnih transakcija. Osim bazične funkcionalnosti koju će koristiti banke, analiziraju se i potencijalni platni servisi koji će biti dostupni krajnjim korisnicima poput mogućnosti beskontaktnog pla ćanja na prodajnom mjestu-PayPass kod kartičnih plaćanja, putem pametnog telefona, iniciranje plaćanja kroz mobilnu aplikaciju, kao i slanje zahtjeva za plaćanje”, naveli su u CBCG.

Oni tvrde da dosadašnja iskustva ukazuju da će uspostavljanje sistema instant plaćanja proširiti pristup bankarskim uslugama, podržati ekonomski rast, pružiti alternative kartičnim platnim šemama i smanjiti upotrebu gotovine. U CBCG ukazuju da oblasti zaštite konkurencije, šeme bazirane na instant plaćanjima otvaraju tržišta za nove učesnike i stimulišu konkurenciju u pokretanju novih i inovativnih proizvoda kroz usluge bazirane na instant plaćanjima.

“Platne usluge su ključne za funkcionisanje vitalnih ekonomskih i društvenih aktivnosti, a stalni razvoj integrisanog unutrašnjeg tržišta putem sigurnog elektronskog plaćanja ključan je da bi se podržao ekonomski rast zemlje. Osiguralo bi se i da potrošači, trgovci i privredna društva mogu koristiti izbor i transparentnost platnih usluga i tako u cjelosti iskoristiti prednosti unutrašnjeg tržišta”, zaključili su u CBCG.

Šta znači instant plaćanje?

Instant plaćanja su, prema definiciji, elektronska rješenja za plaćanje u maloprodaji koja su dostupna 24 sata, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini.

“Njihova karakteristika je neposredni kliring transakcija i odobravanje u korist računa primaoca plaćanja, sa potvrdom platiocu najduže u roku od nekoliko sekundi od iniciranja plaćanja”, ukazali su u CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ne dam!
Gost
Ne dam!

Ako im nisam išao na šalter, zapošljavaju manje službenika. Oni meni pare da daju, a ne ja njima za tu uslugu.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

U Kini se to radi bez provizija, a ulopovskim zemljama to ne prolazi.

Marko
Gost
Marko

Analiza tek. Nece to brzo.

111111111
Gost
111111111

a to je MPAY koji je mtel uveo prije 2 godine. Kasnite

Drola
Gost
Drola

Koji crni MPay 😀 mozda si mislio na Google Pay, IPay i Samsung Pay 🙂

Mila K
Gost
Mila K

kakva besmislena vijest, pa se modernošću proglašava nešto što je odavno stvarnost, a šest godina se nije pratio najobičniji e-commerce

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Do sad nijesam imao da platim iz džepa,sad neću imat da platim ni preko telefona.

Čapur
Gost
Čapur

Al imas za internet,nije ni to lose…

Genius
Gost
Genius

Ocemo li ikada gledati PayPal lideri u regionu?!

nebitno
Gost
nebitno

Aj sa srećom!

Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

Dobro, a PayPal ????

Tralala
Gost
Tralala

PayPal nema veze sa ovom pričom, Kina nema PayPal a svi plaćaju sve preko telefona sve

xox
Gost
xox

ti nasao da poredis nas i Kinu

Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

Briga me za Kinu, mi smo dio Evrope, nemamo njihove finansijske usluge.

Toni
Gost
Toni

Dio Evrope? Kako da ne.

AHAHAHAHA!!!
Gost
AHAHAHAHA!!!

Evropa do Bangladeša!

Send this to a friend