Ekonomija

Crna Gora uvezla robu vrijednu 2,6 milijardi eura, a izvezla u vrijednosti od 415,5 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u 2019. godini prema preliminarnim podacima MONSTAT-a iznosila je 3,016 milijardi eura, što ukazuje na rast od 2,1 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. Izvoz robe imao je vrijednost od 415,5 miliona eura, a uvoz 2,600 milijardi eura.

“U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je porastao 3,8 odsto dok je uvoz bio veći za 1,8 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 15,7 odsto”, navodi MONSTAT.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 97,2 miliona eura (od čega su: Obojeni metali – 63,2 miliona eura, Gvožđe i čelik – 18,5 miliona eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 577,7 miliona eura (od čega: Drumska vozila – 185,2 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 108 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (108 miliona eura), Mađarska (45 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (29,8 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (500,4 miliona eura), Njemačka (244,1 mil. eura) i Kina (221,6 miliona eura).

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eu kolonija
Gost
eu kolonija

izgleda da “paradajz” turisti iz srbije ne kradu samo novčanike po crnoj gori već nešto I kupe u trgovinama. možda ljudi kupuju svoju robu poput njemaca. srbija bi mogla investirati I u crnoj gori ali se mpra razgovarati a ove antisrpske I antihrvatske hablečine iz susjednih država ostaviti da pjene za tastaturama o srpskim “paradajz” turistima a svake ih godine… Više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija

pardon mislio sam anticrnogorske. nekako me asocijacija vodila na njih pa napisao antihrvatske

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Da li je potrebno toliko robe uvoziti? Razmislimo malo jer imamo i svoju proizvidnju….?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Aко може мало увозног сијена, мислим да сам заслужио.

Ceca
Gost
Ceca

E ovaj podatak u vezi uvoza iz Srbije treba iskoristiti. Moramo im pokazati zube i uvesti takse od 100 odsto. Odmah pa ce se ucutati kao sto su se ucutali oko Kosova kad gube stotine miliona eura. To je jedini jezik kojeg oni razumiju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Imamo šume a izvozimo daske i trupce pa sa našim daskama uvozimo nameštaj to je Cg ekonomija.Sve živo uvozimo vodu ne možeš kupiti u našim prodavnicama. Sve se uništava proizvodnja zbog turizma, sezonskog. Radna mjesta sve sezonska

budala
Gost
budala

Ma, lideri u regionu!! A prije dva mjeseca opet uzeli kredit da zaokruze budzetsku godinu..

Svjedok
Gost
Svjedok

Domaća proizvodnja hrane, pića i građevinskih materijala potpuno je nemoguća zbog veštački niskih cijena iz Srbije. treba iskoristiti ovu priliku i uvesti antidamping takse.

Cika miki
Gost
Cika miki

Uvozit maksimalno iz slovenije hrvatske italije austrije, nema gore kazne nego po dzepu

Vasglasac
Gost
Vasglasac

Kupovati samo srpske prouzvode 🤣🤣😋

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

uvesti takse ka na kosovo prema srbiji!!

Milos
Gost
Milos

Sramno je da se tako pises. Da je Kralj ziv nebi ti mnogo komentarisao. Pogodilo bi Srbiju isto ko Rusiju.

OK.
Gost
OK.

Miloš: Pa što se onda śekiraš?

Pjer
Gost
Pjer

Komentari
Nista
Ajmo o crkvama
Budale

Vijori crvena!
Gost
Vijori crvena!

Ima li nacina da se smanji ovoliki uvoz u odnosu na izvoz? Ekonomisti, spavate li pomalo? Ajmo malo mućnimo glavom. Vakat je!

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

majstore vidis li ti da oni setaju jer oce drzavu da predaju drugom, vidis li ti da oni setaju jer bi radje da su im crkve tudje nego svoje.. vidis li ti da oni setaju zarad necije fotelje i dobre pozicije u opoziciji.. a ti se nadas nekom boljitku.. ne bi se iznenadio da pocnu sjutra da setaju jer je… Više »

Stanisa
Gost
Stanisa

Ove godine crvena a dogodine zelena.

vjeru za veceru
Gost
vjeru za veceru

A sto smo to izveli, i ko? Hahahajah

Rade CG
Gost
Rade CG

Znači Srbija je prodala pola milijarde eura svoje robe u Crnu Goru i pored anticrnogorske histerije tamo, izgleda im ne ne smeta da uzimaju naše eure.

Darko
Gost
Darko

Imala sam prilike da sjedim ili upoznam ljude manjeg rasta bili su uvijek problematicni na odnosu onih velikih. Vjerovatno su imali svoj kompleks.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Super,znaci ode nepovratno jos dvije milijarde evrica iz CG.Stampamo li ih,kad imamo toliko?

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

Zašto nema tabela da vidimo na šta dadosmo tolike pare na uvoz ?

Migo kufer50000
Gost
Migo kufer50000

TO BI TEK BILO VESELO, KAKVE SE GLUPOSTI UVOZE I KOME IDU PARE!

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

treba pitat ministra SIMOVICA kolik je njegov procenat, pardon zasto se uvozi 50 miliona eura vode iz srbije a mi imamo 15 izvora vrhunske vode.. izgleda da je ljepsa ova srbijanska posebno kad malo ostoji u onu plastiku po raznim hangarima po srbiji po granicnim prelazima, po hangarima u cg i na kraju ispred raznih prodavnica i trafika na +40… Više »

Send this to a friend