Ekonomija Ni dvije godine nakon završene javne rasprave nijesu pripremljene izmjene zakona

Vlada će do kraja mjeseca odlučiti da li inspektori mogu ulaziti u stanove

Sjednica Vlade

Još se ne zna kada će biti usvojene izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru, kojima bi trebalo da bude omogućeno inspektorima da kontrolišu one koji posluju u sivoj zoni. Tim izmjenama bi, kako su najavljivali iz Vlade, trebalo da bude omogućeno inspektorima da kontrolišu one koji usluge pružaju klijentima u svojim stanovima, a tu djelatnost nijesu prijavili Poreskoj upravi, piše Pobjeda.

Iako je javna raspravao nacrtu izmjena tog zakona počela prije dvije godine, a završena u januaru prošle godine, Vlada još nije pripremila to zakonsko rješenje. Iz Ministarstva javne uprave je saopšteno da bi Vlada do kraja godine trebalo da razmatra prijedlog izmjena, ali nijesu precizirali kada bi trebalo da ih usvoji i proslijedi parlamentu.

“Imajući u vidu značaj ovog sistemskog zakona, te potrebu usklađivanja sa zakonima o upravnom postupku, o državnoj imovini, o sprečavanju korupcije i o planiranju prostora i izgradnji objekata, u toku su intenzivne međuresorske konsultacije nakon čega se očekuje da Vlada prijedlog zakona razmatra tokom decembra”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva javne uprave.

Predstavnici tog resora su saopštili da je zbog promjena u organizaciji načina rada državne uprave priprema nacrta izmjena Zakona o inspekcijskom nadzoru tek ove godine prešla u njihovu nadležnost. Prvobitno je predlagač izmjenđbilo Ministarstvo ekonomije, koje je nacrt dalo na javnu raspravu 12. decembra 2017. godine. Javna rasprava je trajala 40 dana, odnosno do 22. januara prošle godine.

Tokom javne rasprave predstavnici Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije su istakli da je tim nacrtom prvi put normiran inspekcijski pregled u stambenim ili drugim prostorima kada postoje indicije da se u njima nelegalno posluje. Iz ovog resora su kazali da je namjera da se stane na put sivoj ekonomiji, odnosno izbjegavanju plaćanja poreza i dažbina za neprijavljene djelatnosti.

Iz Ministarstva ekonomije je ranije poručeno da cilj tog zakona nije samo da sankcioniše one koji nelegalno posluju, što je krajnja mjera, već da ih podstakne da iz nelegalnih pređu u legalne tokove i tako postanu lojalna konkurencija istim ili sličnim djelatnostima na tržištu.

Podaci Uprave za inspekcijske poslove i praksa pokazuju da su najčešće nelegalne djelatnosti frizerske i kozmetičke usluge, fizioterapija, zdravstvene usluge, zatim igraonice, vrtići, izdavanje smještaja, auto-lakirerske, auto-mehaničarske, vulkanizerske usluge, pranje auta i tepiha, krojačke usluge, kopiranje, prodaja određenih vrsta roba, proizvodnja i prodaja kolača, pripremanje hrane za radnike (ketering) i dr.

Nacrtom izmjena zakona predviđeno je da inspektori od suda za prekršaje traže dozvolu da pretresu stambeni prostor za koji sumnjaju da služi za obavljanje neprijavljene djelatnosti. Sud bi u hitnom postupku, najkasnije za 48 sati, bio dužan da odluči o zahtjevu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

To će pasti na Ustavnom sudu, ali do tada će pogasiti stotine radnjica, koje rade za crkavicu i preseliti ih na Biro, na grbaču poreskih obveznika.

Wilkins
Gost
Wilkins

Da li bi iko pekao pite i kolače u kući za prodaju, fenirao po kupatilima, prodavao domaći ajvar i kiśele paprike, da ima normalan posao. Čim VEKTRA i slični plate DESETINE miliona duga, ja ćuprvi prijavit moju babu jer peče pitu, ZAMISLI drznula se baba da suče pitu, SRAMOTA.

Aldee
Gost
Aldee

Umjesto da kreiraju poslove oni se skoncetrisali da uzimaju moras dat prvo da bi uzeo hoce da uzmu od sirotinje to sto im je ostalo da bi se oni bogatili a zaboravili su da ih je narod postavio

Tomos
Gost
Tomos

Pa htijeli su komunalnim policajcima da daju puške i pištolje pa se izblokiralo, što će im to. Da pucaju u onog što prodaje jagode…
Obukli ih u kombinezone, duboke čizme, beretke na glavi… misle da su JSO, gluposti…
A ne može te sačuvati ljuljaške i klupe u parku, da ne pominjemo one što možda i prodaju drogu upravo sa tih klupa…

Beeee
Gost
Beeee

Tomos, ajde, pope, ” u sve li se mesiš”!

Region
Gost
Region

Na koji broj da prijavim jednu babu, podvrće farmerice za 0,50€. Ali da mi kažete okvirno kada dolazite da je pretrage stan jer bih da snimam. E ovako će da bude dozvolili se ova glupost

Bnjj
Gost
Bnjj

Zamislite tu Vladu koja tjera da ulaze u stanove sirotinji a ta sirotinja kupuje stanove ministrima i funkcionerima kako će taj inspektor da se osjeća kada zna đe te pare odlaze a odlaze funkcionerima

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Vatamo krojace po kuca a pustamo da nam ne plate po milijarde duga. Samo tako, podvrnula gace a nije dala racun,15g robije odma.

Pihhh
Gost
Pihhh

Ne date narodu ni zaradit’.
Ajmo ducijevi botovi, navalite za sendvic.
No se bojim da ste poceli da radite iz puke ljubavi, a isprane pameti

Markus
Gost
Markus

Po komentarima zaključih da je najbolje radit u sivoj zvoni… ovi sto otvaraju legalne biznise su magarad i njih treba kaznit i pohapsit…

Filip
Gost
Filip

Zanjena teza, sigurno ti ne bi smetalo da ti neko pretresa stan, ili menin ormar ako je kupila 3 jačine ovaj mjesec da bi se na daj načibutvrdilo prodaje li ih

gargamel
Gost
gargamel

Neka uđe, na vratima je upozorenje “OPASAN PAS”, kad pređe prag ulazi na njegovu odgovornost. Da bi ovaj zakon bio ustavan prvo treba promjeniti ustav.

Ajsbdejskz
Gost
Ajsbdejskz

Ono, neka dođu, zamisli uđe ti u kuću, da ti kaznu napiše, a ne znam kako i kuda bi izašao 😂

Anab
Gost
Anab

Neka rijese prvo velike poreske duznike pa cemo lako za zene sto po stanovima feniraju i peku kolace. Drzavni budzet pune mala i srednja preduzeca, na granici odrzivosti su zbog iznosa poreza koje placaju i od njih se finansira nepotrebno veliki drzavni sistem. A ovi hoce da udare na budzete sirotinje sto pece kolace u stanu i prodaje kilo kolaca… Više »

Mark
Gost
Mark

Sramno ! Toliko firmi ne placa porez,proglase stecaj pa otvore drugu firmu i nikome nista.Toliko firmi daju platu na ruke ,ili pola-pola,i sad ste nasli udariti na sirotinju.Bravo !Pravi potez “odgovorne vlade”

jasarko
Gost
jasarko

Da postanu lojalna konkurencija braci kumovima i ostalim…a vidimo se probao vidio…citaj da pune budzet od te crkavice..

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

da da ovako je Hitler poceo

Tomos
Gost
Tomos

Ne trba dozvoliti da se ulazi u stanove, to je glupost i razmišljati o tome. Ali se sumnja na neku dibelatmosz koja se obavlja u stanu, na pr frizersku… zakači termin pa neka uđu kao mušterije i neka napišu prijavu. A ne nikako da imaju obavezan pristup bilo čijem stanu… Jer će se zlpuotrebčjavati, ulaziti kako ko hoće dok neko… Više »

draška
Gost
draška

Kako da ne …i jos da dođu sa policijom. Niko im nece otvoriti. Zakazuje se telefonom a novi samo uz preporuku poznatih ljudi.
Isti ovi koji rade u drzavnim organima koji treba da se bore protiv toga koriste njihove usluge na crno. Sto mislite, hoće li im javiti da im se sprema kontrola. Već viđeno …

Tomos
Gost
Tomos

Ta frizerka onda ima 5 mušterija samo…

Atos
Gost
Atos

Ja sam išao sa jednim frizerom da se nađem tri puta u parku i tri puta na kafi, onda smo dogovorili frizuru za pola godine, ostalo je da me još provjeri i rekao je da će on mene zvati.
Ne sprdaj se

Rasko
Gost
Rasko

u moj ulaz maserka radi a ima mnogo male djece i sumnjivi tipovi nam setaju po ulazu.

Zoran
Gost
Zoran

Ukoliko ona to “prijavi” plaćaće neki paušal, a tebi će se isti “tipovi” šetati po ulazu

djuradj
Gost
djuradj

…”nije da ih sankcionise vec podstakne da predju iz sivog u legalne tokove”, pa on je u sivoj zoni jer vise zaradi…kirija,industrijska voda i struja,porez i knjigovodja se ne placaju…koliko se stanova rentira bez poreza…

Halfpast8
Gost
Halfpast8

Pa sto? Ne date narodu da zaradi da bi ispratio standard koji ste vi nametnuli nama!

Lipovo
Gost
Lipovo

Kada su komunalni policajci dobili i preizeli dosta nadlezznosti policije ssto ne bi mogli i inspektori UIP.

Anab
Gost
Anab

Jezivo

Dragana
Gost
Dragana

One crne dvojke sto onoga covjeka napadose pred djecom na slavu mu, nece sprijeciti ni negativno misljenje. Oni kad nesto zacrtaju nema te sile koja ih izgleda moze sprijeciti u njihovom naumu 🤣

Send this to a friend