Ekonomija

Vlada predložila ulaganje 155 miliona eura u Montenegro Airlines

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa, kojim se predviđa ulaganje od 155 miliona eura u nacionalnu avio-kompaniju. Predlogom se, poručuju iz Vlade, stvaraju pretpostavke za tržišno poslovanje MA, kao i brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Predloženim zakonom, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio-kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj.

“U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova.
Radi osiguravanja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avio-prevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema državi Crnoj Gori i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio kompanije, koja svojim poslovanjem utiče na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini”, navode u Vladi.

U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika, čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu našu ekonomiju, koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura.

“Shodno tome eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima”, smatraju u Vladi.

Sagledavajući alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa Vlada je zaključila da bi takav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio-kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

“Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije koje su proteklih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije”, zaključuju u Vladi.

43

avatar
1000
28
15
0
 
41
BnjjImeImeImeIme
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ime
Gost
Ime

Nepravdaa !! Trebali ste jos toliko 😁😂

Ime
Gost
Ime

Svaka cast , sva sreca pa strucnjaci sa portala se ne pitaju.😀

Lipovo
Gost
Lipovo

Što je ,,Vektra,, na ZEMLJI, to je ,,MA,, na NEBU.

Ime
Gost
Ime

SVA SRECA pa se ne pitaju nepismenjaci kao ovi u komentarima 😁 samo sipaj .

Priganica
Gost
Priganica

Vala lajavci sa laznih profila,umjesto da cinite nesto dovijeka vam je glava u tudje dvoriste.
Sve junak do junaka Ali spod majcine suknje!
Bravo za Vladu!

pravda
Gost
pravda

samo tako! naprijed! ulazite pare gradjana u rupu bez dna a i spasite drzavnu firmu dok sa druge strane uvodite stecaje i uzimate ljudima imovinu za poreze i doprinose.iz kog razloga nihe uveden stecaj?koliko miliona duguje firma za doprinose i poreze? neka vas sram bude.nismo svi isti……

Mark
Gost
Mark

Sipajte u lonac bez dna !Ko garantuje da ce se konsolidovati i pored tolikog ulaganja.Niko.Kad se lose posluje i upravlja sve dzaba.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

lopovluk ….zatvorite tog gubitnika kostao nas je vec desetine miliona eura gub…

bane
Gost
bane

Ne pomazete vi MA ,nego svoje funkcionere i koalicione partnete i njihovu djecu koja su se nabila tamo ka’ u mravinjak…a vi sa cdm-a slobodno ovo izbisite i nemojte objaviti.

Ime
Gost
Ime

Tako jee!

Zoran 4 glasa
Gost
Zoran 4 glasa

Ono sto je Familija Marović za Budvu,to je Zoran Djurisic za Montenegro Erlajns,posljedice su iste ,a steta za CG nemjerljiva,i niko ne odgovara za to

Ime
Gost
Ime

Tako je moramo protiv ovog rezima, nepravdaa

Delije Bar
Gost
Delije Bar

Kao da ugradjujes eloksiranu brUvuriju na štalu 😂😂

Pelikan
Gost
Pelikan

Gospočad sve jedan do drugoga..
Boze oprosti im sto ne znaju sta cine sto sve zivo prodase, jer nisu sposobni 2 ovce da cuvaju a ne da odlucuju o necemu..

Glas 20 €ura
Gost
Glas 20 €ura

A kako se razbacujemo meleonima aman zaman.

Marko
Gost
Marko

Razumna odluka, mnogo je benefita kad imas nacionalnu avio kompaniju pa I da se subvencionira to se nadoknadi na drugi granama ekonomije

Bivsi profesor
Gost
Bivsi profesor

Naravno kako bi se pravili dilovi sa privatnicima da se dovode glasaci iz inostranstva? Trebalo bi peglat to papirima..

Toni
Gost
Toni

Vidimo kako nam rastu ove druge grane ekonomije.

free samples
Gost
free samples

iz kojih drugih grana???autoindustrije,proizvodnje hrane…..Mozda sverca

BALVAN
Gost
BALVAN

Kad ce pocet gospodo ulaganje u ovaj narod

Send this to a friend