Ekonomija

Vlada: Trgovine neće raditi nedjeljom i praznicima

Vlada je danas odlučila da trgovine više neće raditi nedjeljom i praznicima. Objekti neophodni za nesmetano funkcionisanje društva izuzeti su od ovog pravila.

Premijer Duško Marković je poručio da je ovaj koncept dobar.

“Moramo politiku da socijalizujemo i činimo je humanom. Trka za novcem i profitom uništila je mnoge naše vrijednosti”, kazao je premijer.

Ova vijest će obradovati zaposlene u sektoru trgovine u Crnoj Gori, kojih ima oko 37 hiljada. Ovo zakonsko rješenje, podržali su i predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, a neke trgovine su već samoinicijativno uvele neradnu nedjelju.

<<<Neke trgovine već uvele neradnu nedjelju>>>

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, u sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta  u kojima se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo  Ministarstvo ekonomije donijelo je rješenje za izuzetke..

“Kako se ovim zakonom uredjuje trgovina na malo i veliko, predlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim  mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo. Donošenje ovog Zakona ima za cilj  unapredjenje položaja radnika u Crnoj Gori”, navode u resoru Dragice Sekulić.

Na ovaj način, kako dodaju, utiču pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

“Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje  neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom n ato da će se isti preliti  na ostale dane. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedelje je  podržano od strane Privredne komore Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu”, navode u MEK-u.

M.D.

68

avatar
1000
37
31
0
 
45
IsaakDakyEksplicitnoDraganKomunalac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Isaak
Gost
Isaak

Gdje se moze pogledati predlog zakona koji je danas usvojen, kao i resenje za izuzetke koje je min.ekonomije donijelo?

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Sto je sa deltom i drugim trznim centrima ?

MARICA
Gost
MARICA

kako to pa svud po Evropi rade nedeljom ali skraceno radno vrijeme

nik
Gost
nik

Marice ti sigurno nijesi bila u Evropi

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Po Evropi moja Mare, radnim danima rade do 16h, posle toga za lijek ne bi nasla prodavnicu ili butik da su otvoreni. A za vikend da ne pricamo, ni cistacica ne smije doci tamo.

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

kako neće osjetiti čoek živ u neđelju a u ponrđeljak umjestou prodavnicu on ode u kapelu raditi nego što žalise do ustavnog vrhovnog i svih evropskih sudova pamtim ja kad ni pekare nijesu radile neđeljom pa se ijo leb od subote pa nam je bilo dobro u ostalom što se neumojesi hleb doma ako je on sporan taj jedan dan… Više »

Raulio
Gost
Raulio

Zar nije bolje bilo da se onome ko oće da radi neđeljom plati 100 posto viša dnevnica i svi zadovoljni.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Kad ti budes poslodacac placaj. Ne sprdaj se oni redovne dnevnice im uskracuju a ne 100% uvecanje dnevnice 🙂 hahaha

Raulio
Gost
Raulio

Znači, u subotu uzet leba pa ga jest u poneđeljak, kukala nam majka.

Bob
Gost
Bob

e kukala ti kad ne znas za druga jela osim ova s mesom, i kad ne umijes hleb napravit

Daky
Gost
Daky

Da ako ne crknes od gladi

Njnj
Gost
Njnj

Hvala bogu za te ljude..praznici provedeni na poslu narusavaju porodicu drustveni zivot,udaljili smo se od svojih najblizih jer nemas vremena za njih..nema porodicnog okupljanja samo da se sprovede i vidimo katance na objektima.Požurite

Isaak
Gost
Isaak

Licno bih volio, ali tesko do ovoga

Mrki
Gost
Mrki

Uvesti svima NEDELJA JE NERADNI DAN

Ljubo
Gost
Ljubo

Lazi lazo da se veselimo

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Ni Bokan ??

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

Provjereno znam da im je namjera da ne radi ni jedna prodavnica, nego samo benzinske, apoteke, pekare… ne napadajte odma dobru stvar koju su uradili

Bob
Gost
Bob

nadam se!

Komunalac
Gost
Komunalac

Pametnjakovicu,a sto apoteke da rade,za one nazovi majke koje zaborave da kupe hranu ili lijek za svoje dijete.Sta ce aporeka da nas spasi.Radila sam u apoteci do penzije,gdje smo imali slobodan dan,ali ne nikakav vjerski praznik,idem iz kuce na Bozic i ostavljam porodicu da bi neko kupio Andol…
Lako je tudju capru drati

Dragan
Gost
Dragan

slazem se sa tobom, ali postoje slučajevi kada apoteka mora raditi. nekada je za to postojala dezurna apoteka. Sada ih toliko puno ima da bi ih zapalo da budu dežurni jednom u godinu dana.

Daky
Gost
Daky

A bice derzurna apoteka i pekara ljudi za sve vas koje zaboravite da kupite ljek i hleba za djecu.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Da vidis sad odluku ministarstva…prehrambene radnje, pekare, mesare i ostale radnje koje prodaju prehrambene proizvode su izuzeti ovim zakonom…i svaka radnja ubaci sendvic i opet svi rade…

Prč
Gost
Prč

Pazi ovo, podržali su lakovi i voli a samo ce njima omogućiti da rade, u svakom dijelu grada po jedna prodavnica. Da su po steni prvi oni nebi radili daa makar nedeljom o i drugi nesto ugrabe. A onda ce drugi da se bune i nadji neku rupu u zakonu koje mora biti i opet ce svi raditi

Muhamed
Gost
Muhamed

Svaka cast podrzavam . Treba misliti i na radnicku klasu da imaju . Mene interesuje ako cemo u evropu da bi vlada trebala da se pozabavi i samozvanim gradjevinskum preduzetnicima .ja licno sam gradjevinac i radim od jutra do sutra . Bez osiguranja , i kad trazim dan odmora pocinje haos . Nema odmora ?to je odgovor??????hvala

Send this to a friend