Ekonomija

Vlada turizmu dala koliko je u ovom momentu bilo moguće

Paket mjera koji je juče usvojila Vlada Crne Gore za pomoć turizmu ne može da spasi ali može da pomogne da se preživi ovaj period, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović. Ovo je, kaže, optimum koji je bio moguć u ovom momentu. Paket opredijeljen za ovu godinu, kaže, ima prelaznu ocjenu.

“Ko kaže da Vladine mjere za pomoć sektoru turizma ne valjaju, ja ga ne razumijem ili on ima zlu namjeru. Svakog zadovoljiti je nemoguće”, kazao je Radulović u “Živoj istini”.

Ipak, smatra da Vlada treba da pomogne prije svega one koji su u zadnjih 5 ili 10 godina najviše pomogli crnogorski budžet.

“Treba najprije uzeti u obzir ko je najviše doprinio punjenju budžeta, velikima dati onoliko koliko mogu da prežive, a posebnu pažnju obratiti prema malim i srednjim preduzećima koja su održiva i dati im šansu da se razvijaju. Podržati zdrave firme”, kazao je Radulović.

On je dodao da treba kreirati i jak socijalni program.

“Vlada mora u doba korone da obrati pažnju da neko u Crnoj Gori ne može da plati račune, da niko ne gude gladan i da se niko ne smrzava”, kazao je Radulović.

Predsjednik CTU naveo je i da prije donošenja novog paketa mjera nije bio konsultovan. On smatra i da smanjenje stope PDV-a na piće i hranu na 7 odsto treba da važi i naredne 2 ili 3 godine ali, kako je kazao, treba povećati i kontrolu.

Radulović smatra da su rezulti u turizmu ove godine loši ali, kako je kazao, bolji nego što su mogli da budu.

“Mi smo kumulativno na 22 odsto prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Januar, februar i polovina marta bili su bolji nego proteklih 20 godina. Do pojave korone i najave su bile dobre i očekivali smo rekordnu godinu”, kazao je Radulović.

Ove godine, kako je dodao, cijene je smanjio 40 odsto a moguće je, kako je dodao, da budu još niže.

Radulović smatra i da su građani Crne Gore trebali da nastave da nose maske i budu oprezni kada je Crna Gora bila Corona-free država.

Smatra da je posljedica neodgovornog ponašanja u tom periodu značajan broj oboljelih i zato su, kako je kazao, turisti iz čitave Evrope otkazali svoje aranžmane za Crnu Goru.

“NKT je u jednom trenutku bio rigidan više nego je to trebalo, ima tu krivice sa svake strane”, kazao je Radulović i dodaje da je danas pobornik otvaranja.

“Ako nema ekonomije nema ni zdravlja”, kazao je Radulović.

U jednom momentu u Crnoj Gori je, kako je kazao, bilo turista iz Poljske i Ukrajine koji su došli prije novog talasa korone, sada dodaje, Poljaka nema, dolaze kaže, Ukrajinci i Bjelorusi i nada se da će se otvoriti rusko tržište.

“Nadam se da će biti sluha za to kod NKT-a. Ako se ta odluka donese imamo 200 do 250 milona eura do kraja oktobra mjeseca od Ruskih i drugih turista. Imali bi pola avgusta, septembar i oktobar za turiste. Zadnja dva mjeseca sezone mogli bi sa 8 odsto, podatke da podignemo na 20 odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Radulović.

On je precizirao da bi bilo dovoljno otvoriti granice za turiste iz Moskve i Sankt Petersburga gdje pada broj inficiranih virusom.

Predsjednik CTU-a očekuje da se turizam nakon epidemije brzo vrati u normalu.

“Gubitke ćemo plaćati naredne 3 do 4 godine ali vratiće se brzo”, kazao je Radulović.

U čitavom svijetu situacija u tirizmu, je kaže, ista ili gora nego kod nas.

17

avatar
1000
16
1
0
 
17
CetinjeBnjjMi smoDjakprvakDjakprvak
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

Vjerovatno mu je slabija strana matematika !

Bnjj
Gost
Bnjj

Jel to onaj patriota koji plaća 220e radnike

Mi smo
Gost
Mi smo

Mali su mu gubuci

Djakprvak
Gost
Djakprvak

„Ljudi kažu da brojevi nisu stvarni zato što ne možete da ih dodirnete. Ali ima mnogo stvari koje su stvarne ali ne mogu da ih dodirnem, kao što je, na primer, glad”

Djakprvak
Gost
Djakprvak

Daaaaa 2+2= 3 do 4 učiteljice vraticu se brzo…

Djakprvak
Gost
Djakprvak

Gubitke ćemo plaćati naredne 3 do 4 godine ali vratiće se brzo”, kazao je Radulović. Jopet neshvatih, 3,4 godine vratice se brzo. Ko sta pojam brzo…

Djakprvak
Gost
Djakprvak

Zadnja dva mjeseca sezone mogli bi sa 8 odsto, podatke da podignemo na 20 odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Radulović. Sta je rekao stvarno mi nije jasno. Moze neko da mi objasni koja je ovo matemateka. Mislim matematicka jednacina.

Ljiljana Mušovi
Gost
Ljiljana Mušovi

Čovek koji ima veliko iskustvo i znanje u turizmu i treba ga slušati jer može mnogo da pomogne ovoj državi.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Najaca mu je izjava, da djeca koja posjete njegov hotel, poslije toga nisu ista,….hahaaa…e cudo ti je vala hotel….sprdnja

Ilinu vkadu
Gost
Ilinu vkadu

Date ubacite ovoga cojka u Nkt ili u Vladu steta da propada ovakvi talenat ka suvlasnik hotela.

Jaaaaa
Gost
Jaaaaa

Ko da tebe ko sto pita

Milutin
Gost
Milutin

Više ti je dala nego što bi ti ja dao. Ja bi te pustio da propadneš i to rado.

Vlatko
Gost
Vlatko

Ovaj covjek je nevjerovatan. Da ga nema trebalo bi ga izmisliti.

Robert
Gost
Robert

Pa zar Radulović ima obraza da se nekom obraća i da bude na tv posle onakve izjave od prekjuče.

Milutin
Gost
Milutin

Ima, nije to njemu nikakav problem.

Thor
Gost
Thor

U principu mjere vlade su dobre, ako na vrijeme stignu. Pomoc turistickoj privredi je ozbiljna za ovako malu ekonomiju, no sad je pitanje koliko ce vremena proci dok ugostitelji i hotelijeri ne dobiju potreban novac za ocuvanje radne snage i poslovanja do sledece sezone. Trebalo bi brze da ide. Ali banke uvijek koce…Teska je situacija. U ovom momentu ekonomska aktivnost… Više »

Prešo
Gost
Prešo

Vlada treba samo da otvori granice.
I nema potrebe da dijeli novac.

Send this to a friend