Ekonomija

Vlada utvrdila Predlog odluke o zaduživanju, nedostajaće 575,6 miliona eura

Vlada (Arhiva)

Vlada je utvrdila i Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2021. godinu. Definisani su konkretni kreditni aranžmani koji će se zaključiti u skladu sa Zakonom o budžetu za 2021. godinu, kojim je projektovano da će nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta u 2021. godini iznositi 575.600.000 eura, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Izmjene Zakona se predlažu radi prelaska na programsko budžetiranje i uvođenje aktivnosti indikatora učinaka u godišnji zakon o budžetu.

Utvrđen je Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2019. godinu.

“Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku u 2019. godini se procjenjuje da je bruto društveni proizvod ostvaren u nominalnom iznosu od 4.907,9 miliona eura. Prihodi Budžeta za 2019. godinu planirani su u iznosu od 2.210,45 miliona eura, a ostvareni su u iznosu od 2.904,51 miliona eura što predstavlja 31,40 odsto iznad plana, odnosno 0,67 odsto odsto više nego u 2018. godini”, navodi se u saopštenju.

Za finansiranje javne potrošnje budžetom za 2019. godinu je planirano 2.384,02 miliona eura, a rebalansom je povećan na 2.390,45 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu (2.512,27 miliona eura) manje za 4,85 odsto.

Izvršeno je 2.593,17 miliona eura ili 8,48 odsto iznad plana. Kapitalni budžet za 2019 godinu planiran je u iznosu od 305,10 miliona eura što čini 12,76 odsto ukupno planiranih sredstava.

Realizovan je u iznosu od 272,38 miliona eura ili 89,28 odsto.

Iz Vlade navode da je ukupan javni dug Crne Gore, na dan 31.12.2019. godine, iznosio 3.789,26 miliona eura, odnosno 77,21 odsto preliminarnog BDP-a. Uzimajući u obzir depozite Ministartva finansija, (uključujući i 38.477 unci zlata), a koji su, na kraju 2019. godine, iznosili 597,13 miliona eura, neto javni dug Crne Gore, na dan 31.12.2019. godine, iznosi 3.192,14 miliona eura, odnosno 65,04 odsto BDP-a.

Vlada je donijela Program rada Vlade Crne Gore za 2021. godinu, kojim je planirano ukupno 350 obaveza od čega 250 u tematskom i 102 u normativnom dijelu.

“Od toga su 82 obaveze iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, 205 obaveza iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, dok su 63 obaveze predviđene za razmatranje za obje komisije”, navode u Vladi.

Dodaju da je osnovu za pripremu Programa predstavlja, prije svega, Ekspoze predsjednika Vlade koji je prihvatila Skupština, te mjere ekonomske politike za tekuću godinu, obaveze koje proizlaze iz zakona, strateških dokumenata, međunarodnih obaveza i obaveza iz procesa pristupanja Evropskoj uniji za 2021. godinu.

U proces pripreme Programa rada Vlade prvi put je bila uključena šira javnost, koja je svojim predlozima i sugestijama doprinijela ne samo unapređenju kvaliteta ovoga dokumenta, već i utvrđivanju budućeg djelovanja Vlade.

Takođe, prvi put su Godišnjim programom rada Vlade definisani ciljevi kojima će se težiti u 2021. godini, što jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade da planiranje politika bude orijentisano na rezultate i da se zasniva na mjerljivim podacima.

“Svakom prioritetu je data jednaka pažnja i za svaki je razrađen set objektivnih, realnih i dostižnih ciljeva u narednom jednogodišnjem periodu, u potpunosti uzimajući u obzir izazove koje je u proces planiranja uvela situacija izazvana pandemijom virusa Covid-19”, ističu u Vladi.

Programom definisani ključni prioriteti Vlade

Ključni prioriteti Vlade – Vladavina prava i jednake šanse, koji objedinjuje ključne politike za razvoj oblasti na kojim počiva svaka demokratski uređena država.

“Zdrave finansije i ekonomski razvoj kojima ćemo postići da naše finansije budu stabilne, a ekonomija održiva”, navode u Vladi.

Zdravlje i zdrava životna sredina se nameće kao jedan od ključnih prioriteta u uslovima kada je naše zdravlje ugroženo i kada pandemija virusa Covid-19 ne zaobilazi ni Crnu Goru.

Obrazovanje i društvo zasnovano na znanju kao četvrti prioritet u svojoj osnovi ima obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, sportski razvoj djece i omladine, koja, od vrtića pa do univerziteta, treba da se nadmeću u sportskom duhu. Digitalna transformacija kao jedan od strateških prioriteta predstavlja pokretač inovacija, modernizacije, konkurentnosti i sveobuhvatnog društveno-ekonomskog razvoja. Crna Gora – buduća članica Evropske unije.

Čvrsto opredjeljenje Vlade je da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije, zbog čega je potrebno kroz prizmu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji posmatrati sve planirane aktivnosti. Donijet je Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2021–2023.

Program je strateški dokument koji obuhvata 33 pregovaračka poglavlja u tabelarnom prikazu. Kako se pravna tekovina Evropske unije konstantno mijenja i razvija, a imajući u vidu dinamiku pregovaračkog procesa.

“Program pristupanja se na godišnjem nivou prilagođava promjenama u okviru procesa razvoja prava EU. U skladu s tim, pristupljeno je izradi PPCG-a za period 2021 – 2023, kako bi ovaj dokument uskladio sa novom pravnom tekovinom EU, ali i dinamikom donošenja nacionalnih zakonodavnih i strategijskih dokumenata”, zaključeno je iz Vladenu

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
deki
Gost
deki

ekonomski lome drzavu ,to svi vise vidimo,a onda ce srbija ,slucajno da pomogne kao i rusija -ovakve lisice jos nisu bile na sceni -ista prica kao sa vakcinama – vucic ih spasio ,a onda rusi

Stano
Gost
Stano

1.3 miljarde za pola godine ovi ce da se zaduze da 300 godina cemo vracat dugove

Cheese
Gost
Cheese

Pridruzivanje EU do 2023-ce? Ovo bi bilo moguce da EU nije zaustavila proces pristupanja do 1og Januara 2025-te. Do tad nista od ovoga nema.

Topp
Gost
Topp

“Ovo bi bilo moguce da EU nije zaustavila proces pristupanja do 1og Januara 2025-te.” Ne izmišljaj legendo.

118
Gost
118

Jos 500 miliona zaduzenja? Najbolji budzet u istoriji CG…ha,ha,ha

Rajko K.
Gost
Rajko K.

Trazili ste pa gledajte!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Joanikije
Gost
Joanikije

Vazda je i falilo kad ima lopova!

oooo
Gost
oooo

Ma sta je to za vas. Kako ste dobili “povoljno” onih 800 mil tako ce te jos “povoljnije ” dobit i ovih 600. Domacinski. Ili poslusno za druge vrijeme ce pokazat.

Joj,majko moja
Gost
Joj,majko moja

Hoće li glasat Medo ?😁😁😁😄😄😄😅😅😅😅😂😂😂😂😂😂😂

Bodin
Gost
Bodin

Masala ,masala….

Danijel
Gost
Danijel

Sve ove Apostolsko Ekspertske Poteze ce plaćat i vraćat Narod!

MOSSES
Gost
MOSSES

Uzivaj u 575,6 miliona eura

Ivann
Gost
Ivann

Bravo

Mn-a NK
Gost
Mn-a NK

Svakim danom sve vise i vise pokazujete koliko ste nesposobni i koliko srljate da unistite sve sto se moze unistiti!!!

Festadjun
Gost
Festadjun

Ma na ulice ljudi dosta je bilo

Prof
Gost
Prof

Ne pretjerujte sa zaduzivanjem. Osvjezilo bas, ali i uz cunami plasim se.

MIŠKO
Gost
MIŠKO

NIJE MOJA VLADA

Micka
Gost
Micka

E kuku nama sa njima šta nas tek čeka… A narode ima li te, jadan li si kada te ovakvi prrdvode ali u XV vijek 😵😵😵😵😵😵😵

Supermario
Gost
Supermario

Ovo sam i ja mogao ovako😂

Danilo
Gost
Danilo

Samo toliko?

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Niste mogli izac ovom narodu ni toliko u susret da se odloze krediti na 3 mjeseca toliko naroda vam ne radi zbog mjera plate smanjene ali koga briga da ne pominjem da je sve poskupilo ovo je nepodnosljivo

Rumija
Gost
Rumija

Glasali ste sad trpite i vraćajte, i čuvajte svetinje po ulica.Sad će te tek po ulica.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ovi spremaju biblijski potop za CG!!

Atos
Gost
Atos

Od predhodnog zaduženja je odmah pošlo 250mil za stare cdugove.
U ostalom Dps je sve fabrike zatvorio, treba novac sa se to pokrene

Zeta
Gost
Zeta

Najgora Vlada u istoriju za nji novca će bit dok su na vlast kupiti hotele i vile i nešto u stranim bankama…

Faul
Gost
Faul

ae kuku nama kukavcima crnim

Milos
Gost
Milos

Haha.kakvi eksperti ludilo. Ja ne znam kako opisati ovu situaciju. Ovo se zaduzuju za njihove plate i da bi mogli penzije da isplacuju. Jer isti oni penzioneri koji su ih glasali trazeci promjenu da im kasne penzije ili da ne prime nikad ih vise nece glasati. Ovo je Milo sve smislio da nam pokaze kakva je opozicija na djelu. Hvala… Više »

delboj
Gost
delboj

Stigose DPS po zaduzivanju za pola godine. Ovima je makar 30 trebalo da dodju do 2 milijarde + milijarda za autoput. Ovi mec milijardu i po za populizam, da ne znamo ni dje idu jer ne pricaju, vjerovatne za ove minimalne plate sto su povecali bez realnog osnova… Znaci zaduzili suse milijardu i po za glasove.

Send this to a friend