Ekonomija

Vrijedni rudari ostvarili vrijedne rezultate

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da je Vlada jasno opredijeljena za poboljšanje uslova u kojim rade rudari, poboljšanju njihovog materijalnog i socijalnog položaja i za veća ulaganja u sektoru rudarstva, usmjerena ne samo na ekonomski aspekt, već i na ekološku održivost.

“Vlada će nastaviti da, u saradnji sa rudarskim kompanijama, kreira poslovni ambijent u kome će se dodatno valorizovati rudarski potencijal Crne Gore. Ohrabreni smo rezultatima proizvodnje uglja i rude u prošloj godini, koja je iznosila preko 3 miliona tona, što je bio rast od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ohrabruju nas i realizovane investicije u prošloj godini od preko devet miliona eura i planirane investicije za naredno četvorogodište od 66 miliona eura. Ohrabruje nas i ostvarena dobit koja je samo u Rudniku uglja Pljevlja bila 6,7 miliona eura”, kazao je Simović na Akademiji povodom Dana rudara Crne Gore.

Prema njegovim riječima, ovakvi rezultati u strateškim rudarskim kompanijama i predstavljeni planovi ohrabrenje su za sve, za oko 1.400 zaposlenih u njima, za lokalne ekonomije Pljevalja, Nikšića i Berana i ohrabrenje za ukupnu crnogorsku ekonomiju.

“Uvjereni smo da će nova vlasnička struktura Rudnika uglja u Pljevljima, u kojoj je sada EPCG 100% vlasnik i integrisana grupacija privrednih subjekata, koji su preko 95 odsto upućeni jedni na druge, donijeti pozitivne efekte na njihovo poslovanje i ukupno za našu ekonomiju”, naveo je Simović.

Vjeruje u dalje razvojne iskorake u eksploataciji boksita, uz nastavak već dokazanog preduzetničkog pregnuća “Uniprom metala“ iz Nikšića.

“Vrijedni su pažnje i poštovanja rezultati koji se ostvaruju u Rudniku olova i cinka u Šulama, gdje se pokazuje važnost i vrijednost prisustva prestižne evropske kompanije, kakva je ZGH Boleslav iz Poljske, koja je u prošloj godini ostvarila proizvodnju od oko 22 hiljade tona koncentrata olova i cinka, što je povećanje u odnosu na 2010. skoro 20 puta. Izražavajući zahvalnost i čestitajući svim rudarskim kompanijama pozivam vas da svi zajedno uložimo dodatne napore, kako bi ostali dostojni tradiciji koju Crna Gora ima u rudarstvu. Izražavam zahvalnost i poštovanje ponosnom rudaru Crne Gore – čovjeku znoja i truda, najvrednijem među vrijednima i po rudarskoj tradiciji svima njima i svima vama želim rudarsko SREĆNO”, zaključio je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mark
Gost
Mark

Sa.monim rudarskim kompanijama Simovicu,ne.a.mnozine,pistoji samo jedna i to rudnik uglja Pljevlja.I to je povrsinski kop nijesu klasicni rudari.Ajd’oladi vise.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Zna li se koliko ima rudara u Crnoj Gori i koliko zaradjuju?

Send this to a friend