Ekonomija

Za distributere struje nema predaha

Miloš Dragić

Ekipa Dnevnih novina proteklog vikenda posjetila je Region šest Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), gdje su imali priliku da bolje upoznamo Službu za upravljanje mrežom konzuma kojem pripadaju opštine Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac.

Konzumu Regiona 6 pripada oko 30.000 korisnika koji se napajaju iz 540 trafostanica naponskog nivoa 10/0.4 kV Tu se nalazi i deset trafostanica naponskog nivoa 35/10 kV. U četiri trafostanice tokom 24 sata raspoređena je stalna posada, dok su ostalih šest pokrivene pripravnošću. Prijave kvarova sa dežurnim brojevima organizovane su u sva tri grada i na raspolaganju su korisnicima 24 sata.

“U Službi upravljanja upošljeno je 20 uklopničara koji imaju zavidno radno iskustvo i oni upravljaju elektrodistributivnim sistemom u Bijelom Polju, Mojkovcu i Kolašinu. Kako se radi o području sjevera Crne Gore i o terenu gdje preovladava većinski planinski predio, imamo dosta posla naročito u zimskom periodu, s obzirom da je nadzemna mreža podložna spoljašnjim uticajima. Tada je i posla mnogo više, pa naši dežurni uklopničari u trafostanicama sa posadom prime i po nekoliko stotina poziva od građana kod kojih se desi prekid u napajanju strujom. Tokom ljetnjih mjeseci taj broj je znatno manji”, priča Miloš Dragić, šef Službe upravljanja Regiona 6.

On dodaje da se građani putem dežurnih brojeva za prijavu kvara informišu o bilo kakvom problemu koji je vezan za sigurno napajanje električnom energijom, pa i kada nema većih problema na mreži, pozivi ka dežurnim brojevima su brojni.

“Precizno vodimo evidenciju prekida iz koje se kasnije sačinjavaju korisni izvještaji o područijima koja su najugoženija po pitanju napajanja i na osnovu kojih se odgovara na razne zahtjeve korisnika, ali i drugih službi u okviru kompanije”, ukazuje Dragić.

Plan je, kako ističe da u narednom periodu i u Regionu 6, po uzoru na Regione 1 i 2, formiraju dispečerski centar 10 kV i 0.4 kV koji će biti smješten u trafostanici Medanovići u Bijelom Polju.

“Iz toga centra će se upravljati elektrodistributivnim sistemom u gradovima Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin, a tu bi bio smješten i dio za prijavu kvara. U proteklom periodu skraćeno je vrijeme trajanja prekida u napajanju električnom energijom, a plan nam je da bude još kraće”, navodi Dragić.

Posjetili su i ekipu održavanja Regiona 6 i ispratili dio radova na kompletnoj revitalizaciji dalekovoda Skrbuša u Kolašinu.

“Na dalekovodu Skrbuša do sada je ugrađeno 246 stubova raznih tipova i to je oko 70 odsto planiranih radova na njemu. Ugrađeno je i oko 4.000 kilograma novog uzeta što bi bilo oko 28,5 kilometara za sve tri faze ili oko 9,5 kilometara nove trase. Na dalekovodu Skrbuša ima ukupno 696 stubnih mjesta i on je dugačak oko 39 kilometara. U narednom periodu je planiran nastavka radova na njemu, kao i rekonstrukcija 16 pripadajućih niskonaponskih mreža. Planirana je i rekonstrukcija 11 stubnih trafostanica koje pripadaju dalekovodu Skrbuša”, ističe Miloš Konatar, šef Službe održavanja Regiona 6.

U Regionu 6 su do sada, kroz havarijsko i tekuće održavanje, kao i po zahtjevima korisnika, ugrađena ukupno 432 stuba raznih tipova. U tom reonu planirana je i rekonstrukcija dalekovoda Gubavač i Tomaševo sa pripadajućim niskonaponskim mrežama i rekonstrukcijom trafostanica, a sve kroz veliki projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže u ruralnom području Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

Za njih nema…ali zato rade u administraciji 90% njih i uzivaju a gradjanima fakturisu i kafesto piju u kancelarij

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Da su modernizovali mrezu ,ne bi morali da su non-stop na teren.
Elektroprivreda uzima ogromni novac a infrastruktura stara preko 50 g

Milovoje
Gost
Milovoje

Ne mlati

Send this to a friend