Ekonomija

Za državljane Kine uskoro vizne olakšice

Modalitet obezbjeđivanja viznih olakšica za državljane Kine je u finalnoj fazi usaglašavanja sa ostalim nadležnim organima i očekujemo da će biti usklađen i poslat Vladi na usvajanje u što kraćem roku, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu vanjskih poslova.

Procedura u vezi sa pronalaženjem modaliteta liberalizacije vizne politike za državljane Kine pokrenuta je krajem prošle godine, a u resoru kojim rukovodi Srđan Darmanović kažu da je to urađeno zbog dobrih bilateralnih odnosa dviju država, kao i velike zainteresovanosti Kineza da posjete Crnu Goru.

“Vođeni zahtjevima i interesima naše privrede, Ministarstvo vanjskih poslova je u procesu nalaženja najboljih rješenja u zakonski prihvatljivim okvirima za grupne i individualne turističke i poslovne posjete iz Kine. Naša su očekivanja da će vizne olakšice rezultirati povećanim brojem turista iz Kine”, naveli su u Ministarstvu.

Inicijativa privrednika

Inicijativu za pojednostavljenje viznog režima turistima iz Kine pokrenuli su predstavnici turističke privrede, koji posljednjih godina apeluju na nadležne da omoguće Kinezima da u kraćim rokovima počnu masovnije da dolaze u Crnu Goru, ne remeteći redovnost i sigurnost procedura.

Oni su, po uzoru na zapadne zemlje, predlagali Vladi uvođenje elektronskih viza koje se izdaju, u roku od jednog do tri dana, na pet godina i omogućavaju više ulazaka u zemlju. Turistički poslenici vjeruju da bi ovakve olakšice povećale broj kineskih turista u Crnoj Gori i time direktno uticale na rast prometa čak do 25 odsto, ali i smanjenje sezonalnosti budući da bi gosti iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu boravili u našoj državi većinom od septembra do juna.

Bogati i poželjni gosti

Više od 100 miliona Kineza putovalo je širom svijeta u prošloj godini, od čega je u Crnoj Gori zabilježeno svega oko 12.000 njihovih posjeta, tokom kojih su ostvarili 17.000 noćenja. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, broj državljana Kine koji će putovati će u 2025. dostići čak 300 miliona.

Zahtjevi kineskih turista, koji su u svijetu poznati po grupnom načinu putovanja i velikoj potrošnji, odgovaraju onome što Crna Gora ima da ponudi. Oni traže da putuju van špica sezone i da u vremenu od pet do deset dana obiđu što više lokacija.

Njihovu važnost prije Crne Gore prepoznala je Srbija, koja je krajem prošle sa Kinom potpisala sporazum o bezviznom režimu na neodrđeno vrijeme. Prema najavama, Srbiju će samo tokom ove godine posjetiti više od 100.000 kineskih turista.

Radulović: Samo mi i Sjeverna Koreja ne liberalizujemo vize

Radulović

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i jedan od najvećih zagovornika ukidanja viznog režima državljanima Kine, Žarko Radulović, smatra da je za Crnu Goru od krucijalne važnosti da privuče kineske turiste.

“Mi konstantno pričamo o produženju sezone, a ništa ne radimo po tom pitanju. Kinezima ne treba ni more, ni kupanje, oni to imaju tokom čitave godine. Njih interesuje da vide nešto novo, steknu nov doživljaj i istraže Evropu. To je vrlo prosto i ja apelujem da ostavimo predrasude po strani, sučelimo argumente i na osnovu podataka Svjetske turističke organizacije odlučimo kuda da idemo”, ističe Radulović.

Prema njegovim riječima i Rusi i Njemci bi manje dolazili u Crnu Goru kada bi im trebale vize.

“Ne vidim razlog zbog kojeg bi Crna Gora držala ovakav vizni rezim, ne samo za Kinu, već i za druge zemlje. Sve zemlje u svijetu koje imaju ambiciju da budu prepoznate kao turistička destinacija liberalizovale su vizni režim, ostali smo samo mi i Sjeverna Koreja”, poručio je Radulović.

Send this to a friend