Ekonomija

Za izgradnju gradske bolnice dvije ponude

Dvije kompanije dostavile su ponude, odnosno inicijative, Glavnom gradu za izgradnju bolnice u Podgorice, po principu privatno-javnog partnerstva i intenzivno se radi na realizaciji ovog projekta, kazao je menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj na jučerašnjoj centralnoj javnoj raspravi Nacrta Razvojnog plana za biznis zone na teritoriji Podgorice.

On navodi da još nije poznato u kojoj zoni i gdje će se graditi bolnica, ali ni da otkriva od koga su stigle ponude.

“Postoji mogućnost za centralne djelatnosti u Industrijskoj zoni A, kao i mogućnost za druge zone. Još je rano da govorimo o ponudama, ali u idućim fazama ćemo se oglasiti, jer je i dalje proces u fazi pregovora i dok ne dođe do nekog određenog nivoa, odnosno dok ne budemo smatrali da je zrelo za početak investicije i napravimo određene provjere”, istakao je Junčaj.

Biznis zone označavaju teritorijalna područja u kojima se potencijalnim ulagačima i preduzetnicima osiguravaju, prikladne lokacije i infrastrukturna rješenja, te dodatne povlastice i olakšice.

“Kompletan dokument je strukturiran u smislu da objasni i približi zainteresovanim stranama kompletan cilj formiranja biznis zona, odnosno zemljišta, kao i pojedinosti koje su vezane za same lokacije i njihovu okolinu”, kazao je Junčaj.

Biznis zone se formiraju kako bi se podstakao razvoj preduzetnišva i povećao broj direktnih stranih investicija kroz povoljnosti investitorima, pri gradnji poslovnog prostora i infrastrukturnog opremanja zemljišta.

Junčaj ističe da Podgorica ima veliki potencijal za nove prostore i sadržaj.

Navodi da su u dokumentu prikazane parcele, koje su predmet biznis zona, sa pratećom infrastrukturom, kao i njihovom povezanošću sa saobraćajnicama ili aerodromom.

“U pojasu sa obje strane saobraćajnice kod Kombinata alumijuma imamo značajne parcele, koje su predviđene za razvoj, što je precizno definisano DUP-om Industrijska zona A i DUP-om Industrijska zona KAP-a, a koje su predmet biznis zona. Spisak nije konačan i uskoro će biti objavljen potpun i detalj nije urađen kako bi bio lakše dostupan i vidljiv građanima, odnosno budućim investitorima”, kazao je Junčaj.

On navodi da je obaveza investitora da parcelu privede namjeni, odnosno da je opremi. Parcele se mogu izdati na period do 30 godina, pa je, kako kaže Junčaj, logično da investitor oprema lokaciju, jer je u pitanju duži period.

“Glavna biznis barijera u biznis zonama bilo je infrastrukturno opremanje, koje smo kroz donošenje odluke, u primarnoj fazi u novembru, naročito kroz član 7, koji obezbjeđuje da investitor može da oprema lokacije, a što je predviđeno i uredbom o biznis zonama iz 2016. godine, sa ovim dokumentom jasnije definišemo taj proces i mislim da ćemo u potpunosti ukloniti tu barijeru kada je u pitanju infrastrukturno opremanje. Investitor će, nadamo se, kroz povoljnije uslove možda i plati kompletne komunalije i infrastrukturu po DUP-u, a kasnije nama nije namjera da opteretimo investitora, jer smo svjesni da je taj prostor posljednjih decenija prazan. Na ovaj način dobijamo i nova radna mjesta, ali i nove aktivnosti koje bi obezbijedili dalji razvoj Podgorice i Crne Gore”, istakao je Junčaj.

Prema njegovim riječima, Glavnom gradu konstantno pristižu inicijative, ali da ona, kao i u slučaju izgradnje bolnice, kako kaže, mora da bude ozbiljna.

“Glavni grad je ozbiljna institucija i ne možemo dozvoliti da se ne ispoštuju standardne procedure, kao što je slanje pisma namjere i da dok ne provjerimo određene reference koje su obično dio kataloga firme ili propratni dokument pisma namjere, ne možemo izaći pred građanima sa nepotpunom informacijom. To je proces koji kod nekih investitora zna da bude jako kratak, jer su ozbiljni i agilni, dok kod drugih to bude i višemjesečna komunikacija, jer je svaki detalj bitan”, kazao je Junčaj, navodeći da najviše zahtjeva stiže iz oblasti proizvodnje.

Biznis zone u Podgorici se nalaze u blizini najznačajnijih saobraćajnih komunikacija koje Podgoricu povezuju sa regionom i Evropom.

Južna granica biznis zona je od aerodroma udaljena oko 2,2 kilometra, dok u samom kontaktu većine biznis zona prolaze željeznička pruga Beograd Bar, te magistralni pravci prema granici sa Albanijom i crnogorskom primorju, odnosno Luci Bar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
boki
Gost
boki

Pa sram vas i stid bilo više sa predizbornim izmišljotinama.

Miracle
Gost
Miracle

Nose li ova gospoda maske ili?

Bojan
Gost
Bojan

Dvije ponude stigle za izgradnju bolnice koja će se graditi ne zna se gdje i ne zna se kad 🤣. Izboriiii, izboriiii, izboriiiiiiiiiiii

Send this to a friend