Ekonomija Ministarka ekonomije Dragice Sekulić sa predstavnicima CEDIS-a danas u Beranama

Za kvalitetno napajanje strujom 80 miliona eura

Prema trogodišnjem planu investicija, CEDIS u primarnu i sekundarnu mrežu na području Crne Gore treba da  uloži oko 80 miliona eura, od kojih oko 50 miliona u revitalizaciju i rekonstrukciju postojeće mreže i 30 u izgradnju novih distributivnih objekata, kazala je ministarka Sekulić i dodala da je ovaj projekat sigurno najveća investicija u distributivni sistem od 80-tih godina prošlog vijeka.

Ministarka Sekulić je danas sa predstavnicima CEDIS-a i Izvođača radova obišla dionicu dalekovoda „Dolac“ u Beranama na kojoj je rekonstrukcija u toku.

Ona je poručila da je projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže koji realizuje CEDIS predstavlja jednu od najznačajnijih investicija u distributivni sistem tokom proteklih nekoliko decenija i značajno će podstaknuti pozitivne procese u opštinama na sjeveru.

Sekulić je istakla da je naročito zadovoljna poštovanjem planirane dinamike izvođenja radova i dodala da vjeruje da će nakon realizacije ovog projekta i ostalih investicionih aktivnosti CEDIS – a planiranih za naredne tri godine, korisnici distributivnog sistema u Crnoj Gori imati značajno kvalitetnije napajanje električnom energijom, naročito na ruralnom području.

Za prvu godinu izvođenja radova u okviru Projekta revitalizacije opredijeljeno je oko 12 miliona i 400 hiljada eura za rekonstrukciju sedam 10kV dalekovoda. Trenutno su u toku radovi na dalekovodima „Grahovo“ u Nikšiću, „Bijela“ u Šavniku, „Gubavač“ u Bijelom Polju i „Dolac“ u Beranama, a se uskoro očekuje i početak radova i na preostalim dalekovodima („Slap Zete“ u Danilovgradu, „Krute“ u Ulcinju i „Tomaševo“ u Bijelom Polju).

“Neophodno je istaći da Projektom revitalizacije CEDIS  i Vlada Crne Gore, pokazuju opredjeljenje za strateško bavljenje distrubutivnim sistemom. Naime, sa sanacije posledica, došli smo na nivo strateškog planiranja i izgradnje distributivnih objektata i mreže”, kazao je Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a.

Đukanović je takođe istakao da je zadovoljan što se Projekat realizuje u saradnji sa renomiranim kompanijama iz Crne Gore koji će i u narednom periodu biti oslonac CEDIS-u u ovakvim i sličnim projektima. Takođe, izrazio je zahvalnost i korisnicima na strpljenju usled prekida u napajanju koji su neophodnan segment realizacije Projekta.

Kazao je da su korisnici bili i više nego strpljivi zbog čestih prekida u napajanju električnom energijom koji su bili posljedica  neadekvatnog kvaliteta mreže u prethodnom periodu. Istakoa je da je uvjeren da će se nakon realizacije ovog i ostalih projekata CEDIS-a, kvalitet napajanja na seoskom području značajno poboljšati.

Podsjećamo da radove izvodi Konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić, sa kojim je u decembru prethodne godine potpisan okvirni sporazum na period od 24 mjeseca za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

“Koristim priliku da se zahvalim Vladi Crne Gore i CEDIS-u što su pokretanjem ovakvih i sličnih projekata dali priliku domaćim kompanijama da zaposle značajan broj mladih ljudi i da im, na taj način omoguće usavršavanje u oblastima koje su definitivno postale deficitarne ne samo kod nas nego i u regionu”,  kazao je Miroslav Milović, predstavnik Konzorcijuma.

Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Berane, istakao je da su prethodnom periodu imali značajnih problema u napajanju, na seoskom području naročito, tako da će ova važna investicija u velikoj mjeri riješiti probleme građana Berana.

“S obzirom na važnost kvalitetnog napajanja električnom energijom koristim priliku da se zahvalim svim akterima koji učestvuju u ovom, za našu opštinu, izuzetno važnom poduhvatu”, naglasio je on.

Podsjećamo, da će u okviru Projekta biti rekonstruisano 910 km mreže i 14.200 stubnih mjesta na srednjenaponskom niovu i oko 510 km mreže sa 14.570 stubnih mjesta na niskom naponu.

Domaćinstva koja se napajaju sa mreže na kojoj se izvode radovi se detaljno i direktno na terenu informišu o Projektu i benefitima koje mogu očekivati nakon završetka radova i blagovremeno obavještavaju o terminima prekida u napajanju električnom energijom.

M.D. 

 

 

Send this to a friend