Ekonomija

Za minimalnu potrošačku korpu u novembru trebalo 641,80 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za novembar ove godine iznosila je 641,80 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili 274,50 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 367,3o eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru u odnosu na oktobar zabilježila je pad od 0,4 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u novembru u odnosu na oktobar, zabilježili su pad od 0,6 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge,u odnosu na oktobar, zabilježili pad od 0,3 odsto”, ističu u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijedost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

E da vidimo hoce li nam nova vlada objasnit kako to da za ribu mjesecno treba 3.8 cetvorocanu porodicu za mjesec dana.kao i za sve ostale stavke jer je nemoguce.

Bnjj
Gost
Bnjj

Stravično a plate 200,300e

Send this to a friend