Ekonomija

Za modernizaciju kontrole letenja 45 miliona eura

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA zaključila je danas ugovor sa Evropskom investicionom bankom EIB o kreditu u vrijednosti do 45 miliona eura kojim će, kako se navodi, biti modernizovan sistema kontrole letenja u dvije države.

Ugovor je potpisao direktor Kontrole letenja Predrag Jovanović, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Evropskog savjeta Donalda Tuska i EIB-a Vernera Hojera.

Iz SMATSA-e je saopšteno da je zahvaljujući odličnom rejtingu Srbije i Crne Gore, kredit dobijen pod izuzetno povoljnim uslovima.

Navodi se da će novcem predviđenim u ugovoru u naredne četiri godine biti modernizovan sistema kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori.

“To, između ostalog, podrazumijeva nabavku i implementaciju radarskih sistema na kompleksu Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, na lokacijama Bijesna kobila i Vrsuta u Crnoj Gori i implementaciju sistema za govornu komunikaciju zemlja-vazduh i zemlja- zemlja korišćenjem IP protokola“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, predviđena je i izgradnja aneksa centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Beograd i centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Niš.

Iz SMATSA-e su kazali da će modernizacijom biti ispunjeni zahtjevi i standardi iz evropskog paketa propisa poznatog kao “Jedinstevno evropsko nebo“, a koji su implementirani u Srbiji i Crnoj Gori.

Modernizovani sistem, prema njihovim riječima, unaprijediće bezbjednost, kapacitet, efikasnost i ekonomičnost sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem, poboljšati saobraćajnu povezanost regiona uz smanjenje emisije gasova i buke.

Oni su naveli da će prednosti osjetiti avioprevozioci, aerodromi i putnici, kao krajnji korisnici ovog vida saobraćaja.

“Implementacija planiranih projekata, potvrdiće reputaciju Kontrole letenja Srbije i Crne Gore kao jednog od najboljih pružalaca usluga u ovom dijelu Evrope“, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
toll
Gost
toll

A nocno slijetanje na Tivat? ajde vise, ka da smo Nepal..

Markiša
Gost
Markiša

Zbog konfiguracije terena, tako nešto nije izvodljivo. I piše se, sliijetanje u Tivtu, ne “na Tivat”.

Send this to a friend